MENU

OMÜ; Kurduğu TEKNOMÜ Atölyesi ile TEKNOFEST 2022 için Artık Daha Güçlü
28 February 2022, Monday - 16:39
Updated: 21 March 2022, Monday - 23:22
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

2022 yılında Karadeniz Bölgesi’nin sahil kentlerinde düzenlenecek dünyanın en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST’in merkezî şehri Samsun’un başat dinamiklerinden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) büyük bir motivasyon ve hevesle fuara hazırlanıyor.

Bu doğrultuda TEKNOFEST 2022’ye hazırlık sürecinde OMÜ bünyesindeki takımların çalışma üssü olacak TEKNOMÜ Teknoloji Atölyesi’nin açılışı Samsun protokolünün katılımıyla şenlik havasında gerçekleştirildi.

30 Ağustos – 4 Eylül 2022 tarihleri arasında organize edilecek TEKNOFEST 2022 için geri sayım başlarken derece elde etmeye bilenen OMÜ takımları da açılış şenliği ile kapısını açan TEKNOMÜ Teknoloji Atölyesi’nde kamp kuracak.

“OMÜ TEKNOFEST’e Hazır” sloganıyla faaliyete geçen TEKNOMÜ Teknoloji Atölyesi’nin açılış şenliğinde; roket uçurma, drone yarışları, elektrikli araç sergisi, canlı müzik, yemek çay-kahve ikramı ve bilgi yarışmasına yer verildi.

Açılışta ayrıca; OMÜ Eğitim Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan Modern Müzik Topluluğunun konseri de şenliğe renk kattı.

OMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü laboratuvarının bir bölümünün restore edilmesiyle hizmete giren TEKNOMÜ Teknoloji Atölyesi’nin açılış şenliğine ise; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Barosu Başkanı Avukat Pınar Gürsel Yıldıran, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersever, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Şeref Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Rektör Ünal “OMÜ’yü tercih edecek öğrenciler, hayallerini proje üreterek gerçeğe dönüştürmeli”

Protokol konuşmalarıyla başlayan açılış şenliğinde ilk olarak söz alan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, kazanılan bilginin mutlaka beceri ve teknolojiye dönüştürülmesi gerektiğine işaret ederek “Bizim yönetim anlayışımızda bu sürecin hızlanması için araştırma geliştirmenin (AR-GE) lisans düzeyine indirgenmesi var. Üniversite tercihi yapacak öğrencinin zihninde, kendi geleceği ve yapmak istediklerine ilişkin bir şeylerin şekillenmesi gerekiyor. Öğrenci, hayalindekini gerçeğe dönüştürmeli. Üniversiteye geldiğinde de işte bu şansı ve fırsatı öğrenciye vermek gerekiyor. Bu amaçla gerçekleştirmek istediğimiz zihniyet değişiminin bir ayağı olarak lisans düzeyindeki öğrencilerimiz için ‘Proje Yazma Eğitimi’ adı altında bir hamlede bulunduk. Bu eğitime yaklaşık bin 500 öğrenci başvurdu ve 700 kadarı sertifikalarını aldı. Diğer öğrencilerimizin eğitimi peyderpey devam edecek. Lisans düzeyindeki öğrencilerimizin yaptıkları her projeye 5 bin lira destek vermek suretiyle bu hayallerini hayata geçirmek istedik. ‘Hadi yapın, görelim’ demek yerine beraber çalışmayı tercih ettik. Çünkü OMÜ mezunu, iş hayatında işi diğer kişilerden öğrenen değil de taze kan olarak mensubu olduğu kurumu sırtlanan, motive eden ve ayağa kaldıran birey olarak istihdama katılmalı.” dedi.

“Sadece Samsun’dan değil, il dışından başvuran öğretmenlerimize de proje yazma eğitimi verdik”

Millî Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun’un önemine atıfta bulunan Rektör Ünal, belirledikleri strateji ve bu yöndeki girişimleri hakkında da şunları dile getirdi: “Samsun’a yakışan bir eylem olarak bu kenti tercih eden öğrencinin bahsettiğim kültürle gelmesi gerekiyor. Dolayısıyla bütüncül bir biçimde hareket edilmesi önem arz ediyor, bizler de bu noktada stratejik eylem olarak öğretmenlere yöneldik. Sadece Samsun’dan değil, il dışından başvuran öğretmenlerimize de proje yazma eğitimi verdik. Burada kasıt, salt eğitim ve sertifika vermek değil. Öğretmenlerimiz herhangi kurumla birlikte bir proje geliştirirlerse bizler de bu fikrin projelendirilmesi konusunda taahhütte bulunduk. Bu aynı zamanda Samsun’a yönelik bir taahhüttü. Bu kentin ortaya çıkardığı bir değer olarak da OMÜ’nün artık bu kente ve bu millete hizmet etmesi lazım.”

“TEKNOMÜ Atölyesi; düşüncesi ve projesi olan her birey ve takıma açık olarak planlandı”

TEKNOMÜ Atölyesi’nden bahseden Rektör Ünal, atölyede prototip çalışmaları ve deneylerin de olacağını vurgulayarak “Bu atölyede bir sistem kuruldu ve 24 esaslı olarak işleyecek. Sadece OMÜ takımlarının istifade edebileceği bir alan değil. Hangi kurum başvurursa başvursun atölyemiz herkese açık olacak. Çünkü kente karşı bir sorumluluğumuzun olduğunun farkındayız. TEKNOFEST 2022, Samsun’daki zihniyet dönüşümü açısından önemli bir fırsat. Bu kentteki her artı değer bizler için de artı değerdir. Topluma bütüncül olarak bakmak zorundayız. Dolayısıyla atölye; düşüncesi ve projesi olan her birey ve takıma açık olarak planlandı.” diye konuştu.

“Samsun ve havzası için yatırım, istihdam ve girişime yönelik AR-GE amaçlı bir laboratuvar altyapısı kurma yönünde planımız mevcut”

TEKNOMÜ Atölyesi için ciddi bir kütüphaneye ve laboratuvar altyapısına ihtiyaç duyulduğunu belirten Rektör Ünal “Araştırma üniversitesi olma yolunda belirlediğimiz stratejik hedefi gerçekleştirmek adına Trabzon, Kastamunu, Tokat gibi ilerin de bulunduğu havzayı merkeze almak suretiyle özellikle yatırım, istihdam ve girişim için bu bölgede AR-GE’ye yönelik bir laboratuvar altyapısı kurma yönünde planımız mevcut. Elimizdeki cihazların tamamını, sadece OMÜ’deki akademisyenlerin değil, bölgedeki farklı üniversitelerden araştırmacıların da hazırlayacağımız bir protokolle hizmetine sunacağız. Burada hedefimiz; Samsun’un bir çekim merkezine dönüşmesi. Bu kent böyle bir misyona ve coğrafi konuma sahip, bu gücü taşıyor. Bu sebeple TEKNOMÜ Atölyesi’nin açılışı, bizler için son derece anlamlı, teşrifleriniz için çok çok teşekkür ediyorum. İlginiz ve desteğinizi, bizi cesaretlendiren bir eylem olarak görüyoruz. Ülkemizin geldiği noktayı dikkate alırsak dünkü düzenlediğimiz festivallerle bugünküleri yan yana koyduğumuzda doğru yolda olduğumuzu görüyoruz ama biraz daha güçlü ve biraz daha hızlı yürümemiz gerektiğinin farkındayız.” sözlerine yer verdi.

Başkan Demir “TEKNOFEST, ülkemizin bilim ve teknoloji hamlesinde bir farkındalık yaratmak için şu anda dünyada en büyük enstrüman”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de açılışın değerli olduğuna dikkat çekerek “TEKNOFEST, ülkemizin bilim ve teknoloji hamlesinde bir farkındalık yaratmak için şu anda dünyada en büyük enstrüman. TEKNOFEST için 20 il yarıştı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve diğer paydaş kurumlar tarafından bu iller arasında Samsun uygun görüldü. İstanbul’dan sonra TEKNOFEST’in yapılabileceği en iyi lokasyon Samsun olduğu için bu karar verildi. Samsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda sembol bir şehirdir. Bu misyonun da bilincindeyiz ve Samsun’u daha da geliştirmek ve kalkındırmak için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin tüm etki, yetki ve hizmet alanlarında en vizyoner bakış açısıyla gece gündüz hizmet veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Samsun, ihracatı ikiye katladı

Samsun’un 2020 yılındaki 650 milyon dolarlık ihracatının 2021 yılında 1 milyar 300 milyon dolara çıktığını vurgulayan Başkan Demir, kentteki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: “Samsun ihracatta yüzde yüzlük bir artış yakaladı. Yatırım noktasında Samsun Türkiye’nin en iyi lokasyonlarından biri. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız tüm uygulamalarda üst düzey bilgi ve teknolojiyi, icra alanlarımızın tümünde kullanıyoruz. Örneğin akıllı şehir modelini en kapsamlı uygulayan şehir biziz. Alt ve üst yapıda, afet yönetiminde, sosyal ve teknik hizmetlerde, kendi yazılımını üretme noktasında kentimiz üst seviyede. Bu çerçevede örneğin, elektrikli otobüsleri inşallah mayıs ayında hizmete alacağız.”

Samsun; bütün kurumları, sivil toplum kuruluşları, sanatsal ve kültürel değerleriyle geleceğe emin adımlarla ilerliyor”

OMÜ ve Samsun Üniversitesinin TEKNOFEST’e en hazır üniversiteler olduğunu söyleyen Başkan Demir, TEKNOMÜ Atölyesi’nin açılışını da bu anlamda çok değerli gördüklerinin altını çizerek Büyükşehir Belediyesinin TEKNOFEST 2022’ye yönelik çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Atakum ve Canik’te bilim merkezleri kuruluyor. Yine ayrıca, Atakum, Canik, Çarşamba, Bafra ve Vezirköprü’de Dene-Yap Atölyeleri yapım aşamasında. Gaziantep’te 2020’deki TEKNOFEST’te yapılanlarla bizimkileri kıyasladığımızda 4 kat daha fazlasını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda, tamamlandıktan sonra TEKNOFEST 2022’nin Samsun’a katkılarını çok merak ediyorum ve heyecanla da bekliyorum. TEKNOMÜ Atölyesi açılışı hakikaten beni de çok heyecanlardı. Samsun; bütün kurumları, sivil toplum kuruluşları, sanatsal ve kültürel değerleriyle geleceğe emin adımlarla ilerliyor.”

Konuşmaların ardından şenlik kapsamındaki faaliyetler ve yarışmalara geçildi. Şenlik öncesinde çevrim içi (on-line) olarak düzenlenen TEKNOFEST konulu bilgi yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Etkinliklerde yanı sıra, belli güzergâhları geçerek zamana karşı yapılan dron yarışlarında da derece yapan kullanıcılara hediyeleri Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk ile Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep tarafından takdim edildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected