MENU

Halk Sağlığı Hemşireliği Öğrencileri Farkındalık Etkinliklerine Devam Ediyor
02 Şubat 2023, Perşembe - 14:02
Güncelleme: 18 Şubat 2023, Cumartesi - 12:15
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Dersi uygulaması kapsamında öğrenciler, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avci ve Arş. Gör. Dr. Dilek Çelik Eren danışmanlığında toplumsal düzeyde farkındalık çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

‘Engelli Farkındalığı’

Bu amaçla öğrenciler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle Sağlık Bilimleri Fakültesi kantininde “Engelli Bireylerin Karşılaştıkları Eşitsizliklere İlişkin Farkındalık” etkinliği gerçekleştirdi.

Açtıkları standa afişlerini asan öğrenciler, el broşürleri eşliğinde katılımcılara farkındalığa ilişkin 5 soruluk mini test uygularken en az 3 soruya doğru cevap verenlere sürpriz hediyeler dağıttı. Öğrenciler yanı sıra, etkinlik kapsamında katılımcılara “Engelli Bireylerin Karşılaştıkları Eşitsizliklerin Farkındayım” yazılı yaka kartları taktı.

Etkinlik boyunca sağlık alanında eğitim alan toplam 68 öğrenciye ulaşıldı. Sorumlu öğrenciler ile katılımcı öğrenciler de etkinliğin farkındalığı arttırmak için oldukça etkili olduğunu dile getirdi.

‘Yaşlı Farkındalığı’

Ayrıca ders uygulaması doğrultusunda öğrenciler, Fakülte kantininde “Yaşlı Ayrımcılığına Yönelik Farkındalık” etkinliği düzenledi. Yine stant açan öğrenciler, akranlarına yaşlı ayrımcılığına yönelik farkındalık ve ayrımcılıkla mücadele konularını içeren soru formu üzerinden test uygulayarak afiş ve broşürler eşliğinde farkındalık arttırmayı amaçladı.

Bu testler sonucunda katılımcıların çoğunun; yaşlıyı bağımlı ve bakıma muhtaç olarak tanımladığı ve yaşlı ayrımcılığına yönelik farkındalıklarını orta düzeyde değerlendirdiği tespit edildi. Yine teste tabi tutulanların büyük kısmının, ayrımcılığa uğrayan yaşlı bireye şahit olmadıkları, şahit olmaları durumunda müdahale etmeyi düşünmeyecekleri, yaşlıların ayrımcılığa maruz kalma nedeninin gençlere karşı olumsuz tutumlarından kaynaklandığını düşündükleri görüldü. Sorumlu ve katılımcı 100 öğrenci, etkinliği oldukça verimli buldu.

‘Atık Yönetimi’

Halk Sağlığı Hemşireliği Dersi uygulaması kapsamında 4. sınıf öğrencileri tarafından son olarak Fakülte kantininde “Atık Yönetimi” konusuna dair farkındalık etkinliği düzenlendi.

Etkinlik kapsamında açılan stantta 10 öğrencinin “Atık Yönetimi/ Geri Dönüşüm” uygulamalarına dikkat çekmek için hazırladığı afiş, el broşürü, renkli atık kutuları, atık ağacı gibi çeşitli materyaller yer aldı.

Etkinlik süresince öğrenciler, doğru atık ayrıştırma yöntemlerine ilişkin oyun aracığıyla katılımcı öğrencilerden kâğıtlara yazılan atık türlerini renklere göre hazırlanmış kutuları kullanarak en kısa sürede ayırmalarını talep etti. Oyun sonucunda katılımcılardan 32’sinin atık ayrıştırmada renklerin ne anlama geldiğini bilmediği, 8’inin de atık türünü belirleme ile ilgili eksikleri olduğu, oyunu kazanan katılımcının ise 10 atığı 23.50 saniyede doğru kutuya attığı belirlendi.

X
Secure Login

This login is SSL protected