MENU

OMÜ’de Aile İçinde Şiddetle Baş Etmede Çözüm Önerileri Çalıştayı
29 November 2022, Tuesday - 13:16
Updated: 30 November 2022, Wednesday - 11:40
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde düzenlenen (OMÜ) “Aile İçinde Şiddetle Baş Etmede Çözüm Önerileri Çalıştayı”nda şiddetle mücadele yöntemleri, önerileri, yaklaşımları ve planlamaları ele alındı.

Çalıştay; OMÜ Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM), Samsun Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğü ile OMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Topluluğu iş birliğinde organize edildi.

OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü Toplantı Salonu’ndaki çalıştaya; OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, OMÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Murat Baykut, Samsun İl Emniyet Müdürlüğünden Komiser Murat Karabacak, akademisyen ve öğrenciler ile Samsun İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü personeli katıldı.

OKTAM Müdürü Kumcağız “Dünyada ve ülkemizde ne yazık ki şiddete maruz kalan kadınların sayıları artıyor”

Açılış konuşmasında OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, dünyada ve ülkemizde kadınları hedef alan şiddetin arttığına işaret ederek “Kadına yönelik şiddet, toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik zarar görmesi veya acı çekmesiyle sonuçlanan ya da bu tür sonuçlara yol açabilecek olan tehdit, baskı ve özgürlüğün keyfi olarak engellenmesini kapsamakta. Dünyada ve ülkemizde ne yazık ki eşi ya da birlikte olduğu kişi tarafından şiddete maruz kalan kadınların sayıları artıyor. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlarda yaralanmalar, ruhsal hastalıklar ve hamilelik komplikasyonlarını kapsayan kısa ve uzun dönemde sağlık sorunları, çocuklarda ise duygusal, davranışsal ve sağlıkla ilgili sorunlar görülmektedir.” dedi.

Şiddetin uzun süreli travmatik etkileri

Prof. Dr. Kumcağız, devamında “Şiddete maruz kalan kadınların, yıllar sonra şiddet olmasa bile hiç şiddete uğramamış kadınlara göre 2 kat daha fazla fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarının olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Bu kapsamda aile içi şiddet dünya genelinde önemli bir halk sağlığı ve insan hakları sorunu olarak görülmekte.” şeklinde konuştu.

Asayiş Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Murat Baykut “Kadına yönelik şiddetle mücadelede ise temel amacımız önleyici olmak”

Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Murat Baykut da kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans yaklaşımıyla hareket ettiklerini belirterek “Kolluk kuvveti olarak jandarmanın temel vazifesi, kişilerin temel hak ve hürriyetlerine saygı eşliğinde, emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlamaktır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ise temel amacımız önleyici olmak. Asayiş Şube Müdürlüğümüz bünyesinde Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği 16 Nisan 2012 tarihinde faaliyete başladı ve toplumla temas ettiğimiz her noktada, kadına yönelik şiddetle mücadelede ‘Sıfır Tolerans’ ilkesiyle çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Jandarma karakollarındaki ‘Güven Masası’ hakkında detaylar aktaran Baykut, şunları söyledi: “İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı birimlere müracaatta bulunan vatandaşlarımızın güler yüzle ve güven verici bir şekilde karşılanması, taleplerinin etkin ve hızlı bir şekilde alınması ve işlemlerinin süratle tamamlanması maksadıyla jandarma karakollarımızda ‘Güven Masası’ uygulaması hizmet vermeye devam etmekte. Tüm kadın vatandaşlarımıza KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılarak akıllı telefonlarına KADES (Kadın Destek Uygulaması) uygulaması yükleniyor. Güven ortamı tesis edilmiş birimlerimizde, konusunda eğitim almış personelimiz tarafından şiddet mağduru şahısla yapılan ön görüşmeler sırasında; ‘Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formu’ doldurulup ŞÖNİM’e iletiliyor.”

Akademik Danışman Dr. Öğr. Üyesi Şanlı “Sevgi ve şefkat sosyal yaşamın en gerekli dinamikleri arasındadır ve bu duyguların en kıymetli madenleri ise kadınlardır”

OMÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı ise kadınların toplumdaki rolü ve önemine vurgu yaparken “İnsanın kendi kendine ettiğini, 9 köy bir araya gelse edemez diye bir atasözü var. Bu atasözü maalesef tam da bizi anlatıyor. Oksijen olmadan yaşayamayız fakat oksijenin önemli bir kaynağı olan ağaçlara zarar veriyoruz. Yaşamak için suya ihtiyacımız var ama su kaynaklarına yine bir zarar veriyoruz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu durumun en iç acıtıcı örneklerinden biri de sevgi ve şefkat madenlerinin rencide edilmesidir. Evet, sevgi ve şefkat sosyal yaşamın en gerekli dinamikleri arasındadır ve bu duyguların en kıymetli madenleri ise kadınlardır. Maalesef bu kıymetli madenleri rencide eden ve dünyayı sevgi, şefkat ve merhamet duygularından yoksun bırakan yine biziz. Bunun için hiç şüphesiz yapılacak çok şey var. En önemlisi de sevmeyi öğrenip öğretmek. Çünkü hiçbir ceza, sevmeyi bilmeyen bir insanı yapmak istediği kötülükten tam anlamıyla alıkoyamayacağı gibi yüreği sevgiyle dolu bir insanın şiddete meyletmesi de beklenir bir durum değildir. Umarım bu çalıştay söz konusu problemlere çözüm önerileri sunmak için önemli bir basamak olur.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

Komiser Murat Karabacak “17 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro amirlikleri hizmet veriyor”

Katılımcılarından Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde görevli Komiser Murat Karabacak, Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde 17 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliklerinin 2020 yılı itibariyle kurulup faaliyetlerine başladığına dikkat çekti.

“Kamu kurum ve kuruluşlarıyla uyum içinde hareket ederek çözüm odaklı çalışmalar yürütüyoruz”

Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliklerinin faaliyetlerinden bahseden Komiser Murat Karabacak, “İlk müracaatlar, genellikle kadın personelimiz tarafından alınmakta. Buradaki amaç; gördüğü şiddet nedeniyle mağdur olan kadınların diğer müracaatçılardan ayrı olarak sorunlarının dinlenmesi ve uygun koruma tedbirleri alınarak doğru yönlendirilmesi. Müracaata gelen tüm mağdurlarımıza riski değerlendirme formu düzenleniyor ve risk durumuna göre mağdur için koruyucu, şüpheliye yönelik ise önleyici tedbir kararları alınarak bunlar aktif olarak uygulanıyor. Bu tedbirler kapsamında mağdur kadınımız haftada bir kez evinde ziyaret edilerek kendisine şüphelinin tehditlerinin devam edip etmediği soruluyor ve şiddetin devamı hâlinde diğer tedbirler uygulanıyor. Asayiş Şube Müdürlüğü olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü koordinesinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla uyum içinde hareket ederek çözüm odaklı çalışmalar yürütüyoruz.” bilgisini paylaştı.

Açılış konuşmalarından sonra çalıştay, katılımcılar tarafından gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri ile devam etti. Odak grup görüşmelerinde yer alan OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Kadın ve Aile Araştırmaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencileri, Samsun ŞÖNİM meslek elemanları ve psikolojik danışmanlık uzmanları ile OMU Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Topluluğu öğrencileri çeşitli yönlerden aile içi şiddeti önlemeye yönelik önerileri mercek altına alarak tartıştı. Öneriler daha sonra katılımcılar ile paylaşıldı.

“Aile İçinde Şiddetle Baş Etmede Çözüm Önerileri Çalıştayı”, katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected