MENU

Ziraat Fakültesinin 200 Bin Böceğe Sahip Devasa Koleksiyonu
06 Nisan 2023, Perşembe - 11:50
Güncelleme: 06 Nisan 2023, Perşembe - 18:43
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, 10 yıl boyunca topladıkları 200 bin böcekle devasa bir koleksiyona sahip oldu.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Doç. Dr. İslam Saruhan, Türkiye’deki 7 bölgenin hemen hemen her şehrinden toplanan yaklaşık 200 bin böceğin koleksiyon hâline getirilmesinin hikâyesini anlattı.

“Özel bir odada kutular içinde korunuyor”

OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün öğretim görevlileri ve öğrencileri, uzun yıllar alan çalışmaları sonunda Türkiye’nin dört bir yanından 200 bin civarında böcek topladı. Hem böcek ve hem de böceklerle akraba olan ‘Akrep’, ‘Arı’, ‘Karınca’, ‘Çekirge’, ‘Kelebek’, ‘Çıyan’, ‘Örümcek’, ‘Kırkayak’ ve daha birçok türün yer aldığı böcek koleksiyonu, OMÜ Ziraat Fakültesinde özel bir odada kutular içinde muhafaza ediliyor.

“Koleksiyonumuzda öğrencilerimizin katkısı çok büyük”

Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin iş birliğiyle şekillenen öğretici koleksiyonun ortaya çıkışından bahseden Doç. Dr. İslam Saruhan, “Hikâyemiz, Bölümdeki öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarından elde ettikleri böcek örneklerini saklamasıyla ve derslerin uygulama kısımlarında kullanmak üzere öğrencilerimizden böcek getirmelerini istememizle başladı. Sonrasında öğrencilerimiz kendi memleketlerinde bulunan böcekleri toplayıp bize getirdiler. Zamanla ülkemizin dört bir tarafında bulunan farklı türlerdeki bu böcekler Bölümümüzdeki koleksiyonu oluşturdu. Bizler de biriken bu böcekler zarar görmesin diye özel saklama dolapları yaptırdık ve topladığımız böcekleri orada muhafaza ettik. Böylece 200 bin civarında oldukça zengin bir böcek koleksiyonuna sahip olduk. Koleksiyonumuzda öğrencilerimizin katkısı çok büyük. Öğrencilerimiz mezun olmadan koleksiyonumuza yaklaşık 500 adet böcek getirerek katkıda buluyor. Türkiye’nin farklı illerinden öğrencilerimiz var ve bu durum farklı familyadan böceklerin koleksiyonumuza girmesini sağlıyor.” dedi.

“Böcekleri birçok dersin uygulamasında kullanmaktayız”

Böceklerin, öğrenciler tarafından araştırma yapmak için yoğun talep gördüğünü söyleyen Doç. Dr. İslam Saruhan, “Koleksiyonumuzdaki böcekleri birçok dersin uygulamasında kullanmaktayız. Dolayısıyla öğrencilerimiz, böcekleri yakından tanımak suretiyle ilerideki meslek hayatlarında böcek teşhislerini doğru yapacak etkin bir müdahale olanağı elde ediyorlar.” diyerek söz konusu koleksiyonun, öğrencilerin mesleki yetkinliklerine yönelik katkısını vurguladı.

“Koleksiyonun oluşumunda yurt içinden veya yurt dışından destek almadık”

Oluşturulan koleksiyonda dışarıdan hiçbir destek alınmadığını ve altyapının tamamen kendi emekleriyle oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. İslam Saruhan, “Koleksiyonun oluşumunda yurt içinden veya yurt dışından destek almadık. Tamamen Bölümümüzün öğretim üyeleri ve öğrencileri destek verdi ve koleksiyonun altyapısı da yürütülen projeler sayesinde oluştu. Ancak şunu belirtmeliyim ki koleksiyonun sürekliliği ve bakımı oldukça zor bir süreç ve bunun için altyapı ve personel desteğine ihtiyacımız bulunmakta.” şeklinde konuştu.

“Yoğun bir ilgi görmekte”

Koleksiyonun zamanla daha da çeşitlenip zenginleşmesi için planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Saruhan “İleriye dönük olarak bu koleksiyonu müze hâline getirmek istiyoruz, çünkü koleksiyonumuzun bu hâli bile yoğun ilgi görmekte. Öyle ki bölgemizdeki birçok anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki okullardan koleksiyonumuza yönelik ziyaret talepleri alıyoruz.” sözleriyle koleksiyonun gördüğü ilginin altını çizdi.

“Koleksiyon müze hâline gelirse Karadeniz’de bir ilk gerçekleşecek”

Koleksiyonun müzeleştirilmesi hakkında da açıklama yapan Doç. Dr. İslam Saruhan, bu sürece dair şunları dile getirdi:

“Dediğim gibi koleksiyonumuzu elbette müze hâline getirmek istiyoruz. Bu iş için elimizde çok sayıda böcek bulunmakta ve bu böceklerin birçoğu insanların ilgisini çekebilecek ve merak uyandırabilecek görünüme sahip. Ancak bunun için ciddi bir finansmana ve personel desteğine ihtiyacımız var. Ülkemizde bazı ziraat fakültelerinde müzeler mevcut, fakat bildiğim kadarıyla Karadeniz Bölgesi’nde bu tür bir müze yok. İşte bizler de eğer bu koleksiyonumuzu müze hâline getirebilirsek Karadeniz Bölgesi’nde bir ilke imza atacağız.”

Kamera: Miraç Şentürk / Kurgu: Muhammed Dulkadir

X
Secure Login

This login is SSL protected