MENU

OMÜ’de Tarımsal Öğretimin 177. Yılı Kutlaması
12 Ocak 2023, Perşembe - 14:56
Güncelleme: 17 Ocak 2023, Salı - 11:22
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

“Tarımsal Öğretimin 177. Yılı” ve “10 Ocak Tarım Bayramı”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen geleneksel etkinlikle Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKM) kutlandı.

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy’un “Sanayici Gözüyle Tarım ve Tarımsal Öğretim” konulu konferansıyla katılımcıları bilgilendirdiği kutlama programında, çalışma ve projeleriyle bilimsel üretkenlik sergileyen akademisyenler ödüllendirilirken, 2022 itibarıyla ziraat mühendisi olarak 35 hizmet yılını tamamlayan öğretim üyelerine de plaket takdim edildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Daire Başkanı Ali Korkmaz, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı program kutlama mesajlarının okunması ve ardından Tarım Ekonomisi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Zeynep Soylu’nun selamlama konuşmasıyla başladı.

Dekan Prof. Dr. Özcan "Tarımda, değişen şartlara uyum sağlayabilen materyallerin geliştirilmesi ve çevre dostu üretim tekniklerinin kullanılması gerekiyor”

Protokol konuşmalarıyla devam eden kutlama programında ilk olarak söz alan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, ziraatın stratejik önemini vurgulayarak “İnsan yaşamındaki en önemli stratejik kaynaklardan birini hatta en önemli olanını tarım ve gıda oluşturmakta. 8 milyar nüfusa ulaşan dünya genelinde, yetersiz beslenen ve açlıkla mücadele eden 867 milyon insan var ve her gün yaklaşık 12 bin kişi açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu durum gıda eksikliğinden değil, gıda dağılımındaki adaletsizlik, gıda israfı, ürün kayıpları ve kalite kayıplarından kaynaklanmakta. Tarımsal ürün ve gıda üreten işletmeler ile bu sektörlerin tüm paydaşlarının; ürün ve verim artışları yanında, ürün ve kalite kayıplarını azaltacak önlemleri almaları büyük öneme sahip. Bunların yanı sıra, değişen şartlara uyum sağlayabilen materyallerin geliştirilmesi ve çevre dostu üretim tekniklerinin kullanılması gerekiyor.” dedi.

“Çiftçiyi bilgi ve teknolojiyle buluşturacak ziraat mühendislerine ve bu sektöre katkı sunan tüm paydaşlara giderek daha çok ihtiyaç duyulmakta”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millî ekonominin temeli ziraattır" sözünü hatırlatarak ziraat alanındaki kalkınmanın ülke için hayatiliğine dikkat çeken Prof. Dr. Özcan, devamında "Ülkemiz, hem sahip olduğu genetik zenginlikleri hem de ekolojik çeşitlilikleriyle tarım potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Öyle ki Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa’da 1-2’nci; dünyada 11-12’nci sırada yer almakta. Çiftçiyi bilgi ve teknolojiyle buluşturacak ziraat mühendislerine ve bu sektöre katkı sunan tüm paydaşlara giderek daha çok ihtiyaç duyulmakta. Bu durum, tarımsal eğitim ve öğretimiyle birlikte ziraat mühendisliğinin de önemini arttırıyor. Çok geniş bir çalışma alanına sahip ziraat mühendislerinin, birçok mühendislik disipliniyle ilişki kurması ve bu alanlarla ilgili bilgilerini arttırmaları gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

“Dünya eskisi gibi değil, yaşanan süreçte tarım ve gıda, bir güç dengesi konumuna geldi”

Konuşmasında pandemi süreci ile Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa da değinen Dekan Özcan, tüm bu süreçlerle birlikte dünyanın eskisi gibi olmadığını, tarımın ve gıdanın bir güç dengesi konumuna geldiğini kaydetti.

"Ziraat Fakültemiz, eğitimde kalitesini ve marka değerini arttırmaya yönelik faaliyetlerini sürdürüyor"

Halkımızın sağlıklı beslenmesi ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için sektöre katkı sunacak uzmanların yetiştirilmesi gerektiğini belirten Dekan Özcan, bunun nitelikli ve değer üreten tarımsal eğitim-öğretimle sağlanabileceğini ifade etti. Ziraat Fakültesini tercih eden öğrencilerin hiçbir zaman önemi bitmeyecek bir mesleği seçtiklerini vurgulayan Dekan Özcan "1976 yılında kurulan ve Türkiye’deki ziraat fakülteleri içinde saygın bir yeri olan OMÜ Ziraat Fakültesi, eğitimde kalitesini ve marka değerini arttıracak şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Fakültemiz; ürettiği projeler, araştırmalar ve uluslararası iş birlikleriyle bölgemize, ülkemize ve dünyaya tarımsal alanda bilgi ve gelişmeleri sunmaya devam etmektedir." diyerek konuşmasını tamamladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Bayzat “Yetkin ziraat mühendisi olmanız, bu mesleği sevmenize ve çok çalışmanıza bağlı”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat da 21. yüzyılda ziraat öğrencilerinin kendilerini çok yönlü geliştirmesi gerektiğine işaret ederek “Sorumluluk alan, iş disiplini yüksek, yabancı dile hâkim, teknolojiyi bilen ve kullanan ziraat mühendisleri yetiştirmek değerli hocalarımızın emekleriyle olacaktır. Bunun yanı sıra, yarın ülke tarımına hizmet etmek üzere mesleğe atılacak öğrenci kardeşlerimizin hayata en donanımlı şekilde hazırlanmaları ve 21. yüzyılda bu ülkenin ihtiyaç duyduğu teknik donanıma sahip yetkin ziraat mühendisleri olmaları, bu mesleği sevmelerine ve çok çalışmalarına bağlıdır. Ülkemizde bugün tarımsal alanda yasadığımız sıkıntılar, 1980 yılından sonraki yanlış politikalar ve hâlen tarımsal altyapının kurulamaması ile yakından ilişkilidir.” diye konuştu.

“Çiftçi, tüccarın insafına terk edilmiştir”

Konuşmasında Türkiye tarımında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Şube Başkanı Bayzat, bu sürece ilişkin şunları dile getirdi:

“Tarımsal üretimde girdi-çıktı dengesi tam anlamı ile kurulamamıştır. Çiftçi, yalnız kalmış ve tüccarın insafına terk edilmiştir. Tarım arazileri, amaç dışı kullanımla üretim dışına çıkmakta ve hızla betonlaşmaktadır. Tarlasından yeterli kazancı elde edemeyen çiftçi, ne yazık ki köyünü terk ederek metropollere göç etmiş ve hâlâ da etmektedir. Köylerde genç nüfus kalmamıştır. Ülkemizde tarımsal üretim ne yazık ki ithalata teslim olmuş durumdadır. Tüm bunlara rağmen umutsuz değiliz, ülkemizin ve tarımın geleceği siz gençlerin elindedir. Bu nedenle sizleri mezun olduktan sonra Meslek Odanıza üye olmaya davet ediyorum. Tarımsal eğitim ve öğretimin 177. yılı camiamıza hayırlı olsun.”

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “İnsanları beslemek kadar güzel bir misyon yok”

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise öğrencilere tavsiyelerde bulunarak “Sizin meslektaşınız olmaktan gurur duyuyorum. İnsanları beslemek kadar güzel bir misyon yok, ancak bu işi yaparken cesur olmalıyız.  Mutlaka bir fikriniz olmalı ve bu fikriniz için kim ne der diye düşünmeyeceksiniz. İz bırakacak bir eseriniz kesinlikle olmalı. Değerli hocalarım sizden bir ricam olacak. Öğrencilerimizin saha tecrübesi edinmesi için ayda bir veya iki defa olacak şekilde bir ders verin. Onlara nelerle karşılaşabileceklerini anlatalım. Bir ziraat fakültesi mezununun enerji protein oranlarını bildiğinde işsiz kalmayacağını öğretmek amacıyla bir araya gelelim.” sözlerine yer verdi.

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı'nın perspektifinden tarım ve tarımsal öğretim

Protokol konuşmaları sonrasında ise davetli konuşmacı Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Sanayici Gözüyle Tarım ve Tarımsal Öğretim” adlı konferansıyla katılımcılara hitap etti. Sunumunda Dr. Ulusoy, nitelikli bir tarıma ilişkin yapılması gereken çalışmalar, tarımsal sanayi, ziraat eğitimin önemi ve geleceği, zirai üretim ve verimliliğin sürdürülebilirliği hakkındaki düşünce ve değerlendirmelerini paylaştı.

Konferans bitiminde Ziraat Fakültesi Dekanı Muharrem Özcan, katılımı ve katkısından ötürü Dr. Eren Günhan Ulusoy’a plaket ve Üniversitenin hediyesini takdim etti.

Başarılarıyla OMÜ’yü onurlandıran girişimci ve yenilikçi akademisyenlere ödülleri verildi

Kutlama programında Stanford Üniversitesince Elsevier veri tabanında yayımlanan bilimsel makale atıflarına göre dünyanın en başarılı bilim insanları listesine giren Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Ekinci, SANTEZ (Sanayi Tezleri) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 projeleri desteklenen Fakülte akademisyenlerinden Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Prof. Dr. İlknur Ayan, Prof. Dr. Bülent Köse, Dr. Öğr. Üyesi Burak Akyüz ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü'ye ödülleri Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır tarafından takdim edildi.

Ziraat disiplininde 35. yılı geride bırakan akademisyenler

Programda ayrıca, ziraat mühendisi olarak 35 hizmet yılını tamamlayan Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Güray Erener, Prof. Dr. Miray Sökmen, Prof. Dr. Mustafa Oflaz, Prof. Dr. Aysun Pekşen, Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Hatice Bozoğlu’na 35. yıl plaketleri teslim edildi.

Akademik gelişim gösteren öğretim üyeleri cübbe giydi

Öte yandan akademik gelişim göstererek 2022’de unvan alan öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Sezer, Prof. Dr. Umut Sami Yamak, Prof. Dr. Mehmet Ali Şevik, Prof. Dr. Ayhan Horuz, Prof. Dr. Hasan Murat Aksoy ile Dr. Öğr. Üyesi Burak Akyüz’e cübbelerini Dekan Prof. Dr. Muharrem Özcan giydirdi.

Ziraat Fakültesinin paydaşları taltif edildi

Kutlama programında Ziraat Fakültesine maddi ve manevi katkılarından dolayı Bafra Kızılırmak Sulama Birliği, Ladik Akdağ Sulama Birliği ve Toros Tarım da plaketle taltif edildi.

Başak Orkestrası ve Korosu, performansıyla mest etti

Ziraat Fakültesi Başak Orkestrası ve Başak Korosu ise repertuvarı zengin müzik dinletisinde birbirinden güzel türkülerle programa renk katarken performansıyla katılımcıları mest etti.

Bir diğer konser de Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde

Ziraat Fakültesince organize edilen “Tarımsal Öğretimin 177. Yılı Etkinlikleri” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu, 13 Ocak 2023 Cuma günü saat 19:00’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde konser verecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected