MENU

Samsun’da Devam Eden FISU Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası, Paydaş OMÜ’de Değerlendirmeye Alındı
23 Eylül 2022, Cuma - 17:55
Güncelleme: 23 Eylül 2022, Cuma - 17:55
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

‘Spor Kenti’ imajını, FISU (International University Sports Federation – Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası (World Cup Combat Sports) ile daha da perçinleştiren Samsun’da müsabakalar kıyasıya devam ediyor.

21 Eylül 2022 Çarşamba günü başlayan ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde organize edilen FISU Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası; OMÜ’de farklı boyutlarıyla değerlendirmeye alındı.

OMÜ Rektörlük Senato Salonu’ndaki müzakere toplantısında; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, FISU Başkanı Leonz Eder, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, organizatör kurumların yetkilileri ile katılımcı üniversitelerin temsilcileri bir araya geldi.

Rektör Ünal “Organizasyonun hem şehrimiz ve ülkemize hem de uluslararası düzeyde üniversiteler arası iletişime çok değerli katkılar sağlayacağını ümit etmekteyiz”

Toplantının başında “OMÜ’de sizleri ağırlamaktan son derece mutluyuz” diyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, uluslararası bir spor organizasyonuna Türkiye ve Samsun olarak ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti belirterek şöyle konuştu: “Dünya genelindeki sosyopolitik ve sosyoekonomik gelişmeleri dikkate aldığımızda, birtakım olumsuzlukların bu organizasyona da yansıdığının farkındayız. Ancak spor, sanat, kültür ve diğer alanlar hem toplumsal barışa hem de kişisel gelişime ve kurumlar arasındaki iletişime çok ciddi ve olumlu katkı sağlamaktadır. FISU Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’nın da şehrimiz, ülkemiz ve de uluslararası düzeyde üniversiteler arası iletişime çok değerli katkılar sağlayacağını ümit etmekteyiz. Tekrar hoş geldiniz, organizasyonun hayırlı ve uğurlu olmasını ve başarıyla tamamlanmasını diliyorum.”

FISU Başkanı Eder “Organizasyona Türk üniversitelerinin gösterdiği alakadan dolayı minnettar olduğumuzu söylemeliyim”

Ardından düşüncelerini aktaran FISU Başkanı Leonz Eder, organizasyonda uluslararası federasyonlarla birlikte TÜSF’nin çok önemli bir rol üstlendiğine işaret ederek “Benden önceki onursal Başkanımız Prof. Dr. Kemal Tamer’in FISU’da Türkiye’yi temsil etmesinden çok memnunum. Bu zamana kadar çok sayıda organizasyon gerçekleştirdik. İstanbul’daki Avrupa Üniversiteler Arası Kürek Şampiyonası’ndan sonra Samsun’da Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’na ev sahipliği yapmanız bizleri çok mutlu etti. Sonrasında da İstanbul’da önümüzdeki ekim ayında Dünya Üniversiteler 3x3 Basketbol Şampiyonası’nı düzenleyeceğiz. Samsun’daki Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’nda çok sayıda rektörün görev alması organizasyona çok büyük katkı sağladı. Burada organizasyona katılmaktan ve Türk üniversitelerinin gösterdiği alakadan dolayı minnettar olduğumuzu söylemeliyim. Hepinize çok teşekkür ederim.” dedi.

TÜSF Başkanı Prof. Dr. Günay “Samsun artık bir spor kenti hâline gelmiştir”

Samsun’un; 2017’de 23. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları’nda (Samsun Deaflympics) olduğu gibi Dünya Üniversiteler Combat (Dövüş Sporları) Kupası’nı da üstlenmesiyle önemli bir spor kenti hâline geldiğine dikkat çeken TÜSF Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay ise “Güzide bir kurum olarak OMÜ de bu organizasyonda belki dünya şampiyonu unvanına sahip üniversitelerimizden biri olacak. 6 aylık hazırlık faaliyetimiz boyunca kentin paydaş ve organizatör olan dinamiklerinin inanılmaz bir desteği oldu. Yani bizim işimizi bizden daha çok sahiplendiler. Birçok uluslararası organizasyona katılan biri olarak şunu söylemeliyim ki FISU Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’nı dünya genelinde bizden daha iyi düzenleyecek ülke yok. Şu ana kadar da organizasyon iyi gidiyor. Millî takımlar düzeyindeki sporcularımızın hemen hemen yüzde 80-90’ı üniversitelerde okuyor ve ayrıca doktoralarını yapıyor. Genç nüfusa sahip bir ülke olarak artık başarılarımızı daha da arttırmamız gerekiyor. Tokyo Olimpiyatları ile başlayan madalya kazanma oranımız yükseldi. Yani Türkiye, yaptığı organizasyonlar ve kazandığı başarılarla bir spor ülkesi olmuştur.” sözleriyle Türkiye’nin sporda farklı branşlardaki çıkışına vurgu yaptı.

“Son 2 yılda kadın sporcularımızın kazandıkları madalya sayısı erkeklerinkini geçti”

Son yıllarda Türk kadın sporcularının madalya sayısında çok önemli ivme yakaladığının altını çizen Başkan Günay “Kadın sporcularımız son 2 yılda inanılmaz bir çıkış yakaladı. Öyle ki aldıkları madalya sayısı erkek sporcularımızınkini geçmiş durumda. Bu da tabii bizlere gurur veriyor. Tüm gençlerimizi, gösterdikleri bu performanstan ötürü gözlerinden öpüyor, kendilerine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Üniversitelerimize çok çok teşekkür ediyorum, sonuçta bu başarılar hepimizin. Faaliyetlerimiz tabii ki devam edecek; Dünya Basketbol Finalleri’ni İstanbul’da düzenleyeceğiz ve final karşılaşması Taksim Meydanı’nda oynanacak. NBA basketbolcuları da İstanbul’da gelecek ve bütün dünyanın gözü bu organizasyonda olacak. Ülke olarak tarihimizde ilk defa yapılacak bu organizasyon kadınlarda Gazi Üniversitesi’ne, erkeklerde ise Manisa Celal Bayar Üniversitesine nasip oldu.” diye konuştu.

TÜSF Başkanı Günay ayrıca, FISU Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’nda da “Sambo” hariç Türkiye’nin mücadele ettiği branşlarda en çok madalya elde eden ülkelerden biri olmasını umduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmalar sonrasında toplantı; katılımcı rektörler ile kurum yetkilileri ve temsilcilerinin fikir ve değerlendirmelerini paylaşmasıyla devam etti.

Toplantının ardından Rektör Ünal, misafir rektörler ve kurum yetkilileriyle birlikte OMÜ Konukevi’ndeki yemek programına katıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected