MENU

Rektör Ünal ve Uluslararası İlişkiler Birimi Gagavuzya Özerk Bölgesi'nin 28. Yıl Kutlamalarına Katıldı
29 Aralık 2022, Perşembe - 10:15
Güncelleme: 30 Aralık 2022, Cuma - 13:10
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve beraberindeki heyet, Moldova’da Gagavuzya Özerk Bölgesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

Rektör Ünal, İlk olarak Gagavuz Özerk Bölgesi Meclis Başkanı Dmitry Constantinov, Meclis Başkan Yardımcısı Leiciu Cheorghi ve Gagavuzya Özerk Başkanı Irina Vlah’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretlere OMÜ Uluslararası İlişkiler Birim Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Umut Sami Yamak ve Eramus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü de katıldı.

Buluşmada özerkliğin korunması ve ülkeler arası iş birliği adına görüşmeler yapıldı. Ziyaret, hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından Gagavuz Özerk Bölgesi’nin özerkliğinin 28. yıl dönümü kutlamalarına katılımla devam etti.

"Gagavuz özerkliğinin korunması için eğitim alanında da Üniversitemizin desteklerinin devam etmesi  gerek"

Yapılan görüşmeler sırasında Rektör Ünal, Gagavuz özerkliğinin önemli olduğunu vurguladı. Özerkliğin korunması adına Türkiye hükümetinin ciddi destek sağladığını anlatan Rektör Ünal, eğitim anlamında da OMü’nün desteklerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

"Toplumsal barışımız ile birlik ve beraberliğimize katkı sağlayan temel yapı taşı Türkçedir"

"Toplumsal barışımız ile birlik ve beraberliğimize katkı sağlayan temel yapı taşı Türkçedir." diyen Rektör Ünal, Türkçenin korunması gerektiğine dair telkinde bulundu. Gagavuz Özerk Bölgesi Meclis Başkanı Dmitry Constantinov ve Meclis Başkan Yardımcısı Leiciu Cheorghi, ziyaretten son derece memnun olduklarını dile getirerek OMÜ’den her türlü desteği beklediklerini belirtti.

"Sizin mutluluğunuz, bizim mutluluğumuzdur"

OMÜ  Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve beraberindeki heyet, Gagavuz Özerk Bölgesi’nin özerkliğinin 28. yıl dönümü kutlamalarına katıldı. Kutlamada Prof. Dr. Yavuz Ünal söz alarak şu hususlara değindi:

‘‘Özerk bir bölge olmanızın 28. yılında sizinle birlikte olmak, duygularınızı paylaşmak ve duygularınızla heyecanlanmak bize gurur veriyor. Devlet olarak sizin mutluluğunuz bizim açımızdan büyük önem ifade etmekte. Başta Büyükelçim, Başkonsolosum ve bütün arkadaşlarımız olmak üzere böylesine önemli bir günde, kardeş iki milletin bir arada  güç birliği oluşturmasına imkân sağlayan güzel bir kutlamada sizinle birlikte olmak bize gelecek açısından umut veriyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki zaman içerisinde daha güçlü yakınlaşmalar ve gelecek açısından daha güçlü iş birlikleri ve daha güçlü ortaklıklar olacaktır. Böylesine bir tablo, hem Gagavuzya ve Moldava’ya hem Türkiye ve insanlığa çok ciddi bir katkı sağlayacaktır.’’

"Barışı beslemek gerekiyor"

Savaşın kazananı olmadığını, barışın beslenmesi gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, “Özellikle Büyükelçimizin ve Başkanımızın vurguladığı 'Bölgede kara bulutlar dolaşıyor' sözüne nazaran savaşın kazananı yoktur. Barış herkese mutluluk getiriyor ve herkese kazandırıyor, yani barışı beslemek gerekiyor. Barışın hâkim olması için her makamdaki kardeşlerimizin, makamı güçlendirmek açısından barışın önünü açması ve bölgede sağlanması için çaba sarf etmesi  gerekiyor.” diye konuştu.

 "İki ülkenin iş birliğinin özellikle bilimsel açıdan birtakım ortaklıklarla güçlenmesini arzu ediyorum"

İki ülkenin iş birliğinin özellikle bilimsel açıdan birtakım ortaklıklarla güçlenmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Ünal, “Bu güçlenmeye bizim yapabileceğimiz katkı; nesli korumak, kültürü korumak ve geleceğe yönelik olarak nasıl bir katkı sağlayabiliriz, buna bakmaktır. Değerli kardeşlerim burada iki temel hususun altını çizmek isterim. Başkanımız da bu hususlara dikkat çekti ve bunlara bilhassa vurgu yaptı. Dilin korunması gerekiyor. Gagavuz dili güçlendirilirse, yani sadece konuşulan bir dil değil de bir kültür diline dönüşürse, bir medeniyet diline dönüşürse, eğer bir bilim diline dönüşürse bu gelişmeler Gagavuz kültürünün bekasını sağlayacak ve geleceğinde çok güçlü bir varlık olarak yer alacaktır.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

X
Secure Login

This login is SSL protected