MENU

Rektör Ünal, Çevre ve Sağlık Sorunlarıyla İlgili Geliştirilen Proje Hakkında Bilgi Aldı
09 Mart 2022, Çarşamba - 17:19
Güncelleme: 24 Mart 2022, Perşembe - 10:55
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, ‘Yer Altı ve Yer Üstü Havalandırma Havuzlu Model Sistemi’ projesinin geliştirici iş adamı ve Yalıköy Eski Belediye Başkanı Ahmet Ulu’yu ağırladı.

Ziyarete iş insanları Halil Mermer ve Muzaffer Günay da eşlik etti.

Proje, Türk Patent ve Marka Kurumunca patentlendi

Rektörlük makamında gerçekleşen görüşmede Ahmet Ulu, geliştirdiği projeyle cadde, sokak, mezbaha, hastane, okul, kanalizasyon gibi yerler için tasarlanan sisteme Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 20 yıl süreyle korunmak üzere patent verildiğini söyledi.

Projedeki sistem, yaşam alanlarını korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor 

Geliştirdiği sistemle yaşam alanlarını korumayı ve iyileştirmeyi amaçladığını belirten Ulu, geliştirdiği sistem hakkında “Söz konusu sistem, doğrudan çevre etkinlik değeri yüksek olan sulu atıkların ve kanalizasyon sistemlerinin çevreye olan zararını minimize etmek ve insan sağlığı için tehlikeli atıkların oluşturduğu gazları ikaz ve ihbar etmek üzere kurgulandı. Sistem aynı zamanda, kanalizasyon sistemi içinde yaşayan sürüngenlerin kentsel yaşam alanına çıkmasını engellemekte. Böylece oluşabilecek çürümüş ortamların önüne geçerek yeşil alana zarar verecek bakteri ve kanatlıların üremesini engelliyor. Ayrıca kanatlı hayvanlardaki mikropların sebze ve meyvelere bulaşmasını ve yeşil alanlar ile mutfaklara taşınmasını önleyerek insan sağlığını korumayı gözetiyor.” bilgisini paylaştı.

Öngörülen yatırım maliyeti 3 milyar TL

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) gibi kurumlardan teknik eleman ve istihdam konusunda destek almayı umduklarını dile getiren iş adamı Ulu, öngörülen toplam yatırım maliyetinin 3 milyar TL olarak hesapladığına dikkat çekti.

Çevre ve sağlık sorunlarının çözümü için geliştirdiği projeyi, pis su atıkları ve kanalizasyon sistemlerinde hizmete sunmak isteyen iş adamı Ulu, sistemin sürdürülebilir, verimli ve çevre dostu bir buluş olmasını hedefliyor.

Proje hakkında bilgi aldıktan sonra Rektör Ünal, konuklarına Samsun TEKNOPARK ve OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) vasıtasıyla projenin tanıtım ile araştırma geliştirme (AR-GE) aşamasında destek verebileceklerini iletti.

X
Secure Login

This login is SSL protected