MENU

OMÜ OKTAM; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İş Birliğindeki Akademi Buluşmaları’nda
06 July 2022, Wednesday - 16:30
Updated: 06 July 2022, Wednesday - 18:31
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) iş birliğinde Ankara’da düzenlenen "Akademi Buluşmaları I: Kadın" programında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) de yer aldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı 2022 – 2023 çalışmaları kapsamında Bakanlığın sorumluluk sahasındaki faaliyetlerin güçlendirilmesini ve alanında uzman akademisyenlerle iş birliği ve istişareyi geliştirmeyi amaçlayan programa; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanı sıra, farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen katılırken OMÜ’yü ise OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız temsil etti.

‘Politika Geliştirme Süreçlerine Sivil Toplumun Etkin Katılımının Sağlanması' hedefi taşıyan ve ‘kadın’ temasıyla ilki gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Akademi Buluşmaları adı altında bir dizi etkinlikle Bakanlığın görev alanlarında çalışan öğretim görevlileri, akademisyenler ve bilim insanlarıyla buluşacaklarını söyledi.

Bakan Derya Yanık “Daha fazla kadının karar alma pozisyonlarında yer alması, ülkemizin kalkınmasında önemli bir katma değer oluşturacaktır”

Üniversitelerle bu süreçte kurdukları iş birliklerini ilerletmek istediklerini belirten Bakan Derya Yanık "Siyasetten ticarete, bürokrasiden akademiye, aileden sivil toplum çalışmalarına kadar hayatın her alanında daha fazla kadının karar alma pozisyonlarında yer alması, ülkemizin kalkınmasında önemli bir katma değer oluşturacaktır. Bakanlık olarak kadının güçlenmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarımızda üniversitelerimizin kurumsal yapılarıyla kurduğumuz nitelikli iş birliklerini artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Akademisyenlerin, görev aldıkları kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezlerinin çalışmalarını kapsamlı bir biçimde sunduğu Akademi Buluşmaları’nda söz alan OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız da başında olduğu OKTAM’ın faaliyetleri, projeleri ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bakan Derya Yanık ve katılımcı akademisyenleri selamlayan Müdür Prof. Dr. Kumcağız “OKTAM, kadının toplumsal ve ekonomik kalkınmada yerini alabilmesi için her konuda duyarlı ve bilgili olunmasına yönelik faaliyetlerde bulunurken, yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunları ile ilgili her alanda araştırma ve incelemeler yaparak bu yoldaki etkinliklere katılmayı amaçlıyor.” diye konuştu.

OKTAM Müdürü Prof. Dr. Kumcağız “OKTAM, ulusal ve uluslararası akademik etkinliklerin başrolünde”

Sunumunda OKTAM’ın yürüttüğü faaliyetlere değinen Prof. Dr. Kumcağız “Bu kapsamda Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler, sivil toplum kuruluşları, Yalova, Sinop ve Giresun Üniversiteleri ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde, içinde ulusal ve uluslararası çalışmalar, projeler, sempozyumların olduğu akademik etkinlikler gerçekleştirdik. 8 Mart 2010 yılında faaliyetlerine başlayan Merkezimiz, uluslararası çalışmaların yanı sıra, kadına yönelik şiddet, flört şiddeti ve KADES uygulaması ile ilgili farkındalık geliştirmek amacıyla üniversite öğrencileri ve halka yönelik ulusal çapta panel ve seminerlerin başrolünde oldu.” bilgisini paylaştı.

Yoğun etkinlik ve girişimler serisi

OKTAM Müdürü Kumcağız, hâlihazırdaki ve devam eden çalışmalara ilişkin ise şu detayları aktardı: “Hâlen merkezimizde,  kadın dostu kampüs, öğrencilerin şiddete yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirme çalışması, medyada kadının ele alınışı gibi konularda projelerimiz devam ediyor. Bununla birlikte Üniversitemiz 14 – 15 Kasım 2022’de 'Şiddet Döngüsünde Çözüm Önerileri' temalı ulusal sempozyuma ev sahipliği yapacak. Çalışmalarımız ayrıntılı olarak Merkezimizin web sitesinde ve Instagram sayfasında bulunmakta. Diğer yandan Merkezimiz, Kadın ve Aile Araştırmaları Dergisi adı altında bir de yayın organına sahip. Aynı zamanda Üniversitemizde Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı Kadın ve Aile Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı ile Evlilik ve Aile Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans Programı mevcut. Bu programlarda ‘ailede kriz’, ‘aile içi şiddet’ ve ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ konularını içeren seçmeli dersler yer alıyor. Yakın bir zamanda Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı için doktora programını hazırladık. Dosyamız, Üniversitemiz Senatosundan geçti ve YÖK’e gönderildi. Yaklaşık 4 yıl önce de kadın akademik ve idari personelden oluşan OKTAM Kadınlar Korosu’nu kurduk. OKTAM Kadınlar Korosu olarak Samsun’da 3 konser verirken, son olarak Amasya Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile Amasya Üniversitesinde dinleyicilerle buluştuk.”

“OKTAM’a katılımlar her geçen gün artıyor”

OKTAM bünyesindeki kadın akademisyenler olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kumcağız “Merkez olarak ‘Kadın, kadının kurdudur’ sözünü tam tersine çevirerek ‘Kadın, kadının destekçisidir’ sloganını hayata geçirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçladık. Merkezimiz bünyesinde çalışmak için farklı disiplinlerde bize katılan kadın ve erkek akademisyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bugün 2 oturum hâlinde gerçekleşecek toplantının merkezler arasındaki iş birliğini güçlendireceğine inanıyor, odak grup görüşmelerinden çıkacak sonuçların çalışmalarımıza yol gösterici olacağını düşünüyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın programdaki konuşmasının detaylarına buradan erişebilirsiniz.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected