MENU

TÜBİTAK-1001 "Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmalarına Yönelik“ Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı Açıldı
27 November 2023, Monday - 23:15
Updated: 27 November 2023, Monday - 23:15
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Günümüzde giderek artan ve karmaşıklaşan sorunlar ve güçlükler karşısında sosyal ve beşeri bilim araştırmalarının önemi giderek artmaktadır. İklim değişikliğinden doğal afetlere karşı dirençliliğe, birey ve toplum düzeyinde yaşanan güçlüklerin çözümünden politika yapımına girdi sağlanmasına kadar birey ve toplum yaşamını etkileyen her boyutta çoklu bakış açılarının sunulması gerekli olmuş ve bu anlamda sosyal ve beşeri bilimlerin rolü daha da önemli hale gelmiştir. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda üstesinden gelinen güçlüklerin vermiş olduğu azim ve heyecanı, İkinci Türkiye Yüzyılına daha da coşkuyla taşıyarak tüm güçlüklerin üstesinden gelmeyi başaracağımıza ve her boyutuyla daha güçlü olacağımıza inancımız tamdır.

Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla karşıladığımız bu özel yıl vesilesiyle, Cumhuriyetimizin tarihsel, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayı ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayı amaçlayan araştırma projelerini desteklemek üzere; Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” 29 Ekim 2023 tarihinde açılmıştır.

Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan bu çağrı ile Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki 100 yıllık geçmişini anlamaya ve geleceğe yönelik önemli sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmaya odaklanan proje önerilerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Çağrı kapsamında önerilecek projelerin odaklanabileceği konu başlıklarına aşağıda yer verilmiştir:

Eğitim Sistemi ve Politikaları
İktisadi Gelişim ve Dönüşüm
İş Dünyası ve Kurumsal Değişim
Siyaset ve Dış Politika
Göç ve Nüfus Politikaları
Kentleşme Politikaları ve Kentsel Yapı
Aile ve Toplum
Medya ve İletişim
Kültürel Dönüşüm ve Çeşitlilik
Dil, Tarih ve Kültürel Miras
Bilim ve Teknolojinin Gelişimi
Sosyal ve Beşeri Bilimler Perspektifinden Yapay Zeka

Çevrim içi başvuruları için son tarih: 25 Aralık 2023
E-imza sürecinin tamamlanması için son tarih: 28 Aralık 2023

(*) Proje yürütücülerinin doktora/sanatta yeterlilik derecesine sahip olmaları ve projenin yürütüleceği kurumun kadrolu/tam zamanlı personeli olmaları gerekmektedir.

Başvuru koşullarına ulaşmak için TÜBİTAK adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Dış Kaynaklı Projeler Ofisi

X
Secure Login

This login is SSL protected