MENU

OMÜ’de Çevre için Fikirler Yarıştı
12 June 2023, Monday - 16:11
Updated: 12 June 2023, Monday - 16:11
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Çevre Haftası kapsamında; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Çevre Mühendisliği Bölümü ve Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğünün iş birliğiyle “Çevre için Fikirler Yarışıyor” adlı etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal, TEMA İl Temsilcisi Leman Özay, akademisyenler, öğretmenler ile 400’e yakın lisans ve ortaöğretim düzeyinden öğrenci katıldı.

İklim değişikliğinden atık yönetimine, döngüsel ekonomiden akıllı ulaşıma kadar farklı yarışma temaları

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde organize edilen yarışmada; “İklim Değişikliği ve Karbon Salınımı, “Çevre ve Biyoçeşitlilik”, “Sürdürülebilir Atık Yönetimi”, “Su Kaynakları Yönetimi”, “Su Arıtımı ve Arıtılmış Suların Yeniden Kullanımı”, “Endüstriyel Simbiyoz”, “Döngüsel Ekonomi”, “Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji”, “Sürdürülebilir Tarım”, “Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım”, “Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi” ile “Afetlerde Çevre Yönetimi” gibi günümüzün önemli temaları ele alındı.

Çözüm alternatiflerini içeren 192 poster sunumu

Yarışma kapsamında MEB’e bağlı ortaöğretim kurumları ile OMÜ’de öğrenim gören öğrenciler, çözüm alternatiflerini içeren projelerini poster hazırlayarak sundu. Etkinlikte toplam 192 poster yer alırken bunlar arasından yapılan seçimle lisans ve ortaöğretim düzeyinde ayrı ayrı ilk 3’e giren projeler belirlendi.

Adayların değerlendirilmesi sonucunda lisans düzeyinde dereceye giren projeler ve proje sahipleri: 

Proje Birincisi; “Temiz Bir Çevre için Radikal Adımlar” (Aylin Dönmez – OMÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Proje İkincisi; “Havayı Temizleyen Alglerle Cephe Tasarımı” (Veysel Aydın – Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü)

Proje Üçüncüsü; “Atık Mermer Tozu ve Atık Kartonlar İle Düşük Yoğunluklu Yalıtım Malzemesi Üretimi” (Kürşat Furkan Ağırca, Özcan Şimşek, Süleyman Okyay Kaya, Buğrahan İşler, Numan Yurtalan – Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü)

Proje Üçüncüsü; “Deniz Yüzeyi Temizleme Aracı” (Samet Bulut – Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü)

Ortaöğretim düzeyinde dereceye giren projeler ve proje sahipleri:

Proje Birincisi; “Yayınımlı Soğurmalı Soğutucuda Güneş Enerjisiyle Su Damıtma Sistemi” (Ali Eren Özbaş – Vezirköprü Hatice Kemal Kayalıoğlu Fen Lisesi)

Proje İkincisi; “Geleceğe Nefes” (Ceylin Bayrak ve Ravza Melek Aksu – Uğur Okulları Fen Lisesi)

Proje Üçüncüsü; “Suda Sera” (Mustafa Emre Karadeniz ve Zeynep Naz Karayutu – İlkadım Final Akademi)

Yarışmada ilk 3’e giren öğrencilere para ödülü ve başarı sertifikaları; diğer tüm öğrencilere ise katılım sertifikası takdim edildi.

Etkinlik, poster sunumları ile sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected