MENU

Buluşu Olan Ne Yapmalı?
05 October 2017, Thursday - 12:57
Updated: 08 October 2017, Sunday - 16:48
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde akademisyenlere yönelik olarak “Fikrî ve Sınai Mülkiyet Farkındalık Eğitimi” konulu bir program gerçekleştirildi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen eğitime Erdem Kaya Patent Danışmanlık A.Ş.’den Ali Reha Erdemir ve Sinan Kaya konuşmacı olarak katıldı.

“2017’de 11 patent başvurumuz var”

Akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran “Üniversite olarak üniversite-sanayi iş birliği, inovasyon ve girişimciliği konuşurken 2017’de bir tanesi uluslararası olmak üzere şu ana kadar 11 tane patent başvurumuz olmuş. Ümit ediyorum yıl sonuna kadar 6-7 tane daha patent başvurumuz olacak. Bunlardan birkaçının da uluslararası olabileceğini düşünüyorum. Üniversitemiz, bu alanda daha çok şey yapacaktır. Öğretim üyelerimizin patentlenebilir fikirleri nasıl patentleyeceğini, bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmesi lazım. Öğretim üyelerimizin bu konuda başvurup yardım alabileceği Teknoloji Transfer Ofisinde uzmanlarımız bulunmaktadır. Bu eğitimin bu konulara açıklık getireceğini umuyorum. Ayrıca Üniversitemiz Senatosu tarafından kabul edilip yürürlüğe giren Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları Yönergesi üniversitemiz web sayfasında da yayınlanmıştır. OMÜ, bildiğiniz gibi kurtuluşun meşalesinin yakıldığı önemli bir şehirde ve bununla gurur duyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına OMÜ 100 tane patent hediye etmeli diye düşünüyorum.” dedi.

“Sınai mülkiyette farkındalık seviyesi yeterli değil”

Erdem Kaya Patent A.Ş.'den Sinan Kaya da eğitim öncesi yaptığı konuşmada ”Sınai mülkiyet hakları konusunda edindiğimiz bilgileri sizinle paylaşıp aktarmaya çalışacağız. Ülke olarak uluslararası rekabetçiliğimizin önündeki engellerden bir tanesi sınai mülkiyetin farkındalık düzeyinin yeterli seviyede olamamasıdır. Bunları birlikte irdeleyeceğiz ve hep beraber interaktif bir eğitim programı yürüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Eğitim kapsamında eğitmenler bir gün boyunca; fikrî ve sınai mülkiyetin tanımı, tarihçesi, marka tescil kriterleri, marka tescil süreci, tasarım tescil süreçleri, patentler, patent kriterleri, patent tarifnamesi, patent vekilleri, patent verilemeyecek konular, patente ilişkin destekler, patent verilerini kullanma, patent almanın ve almamanın getirdiği sonuçlar, patent tescil süreci, yurt dışında patent, patent iş birliği anlaşması, hukuki haklar, yeni sınai mülkiyet kanunu gibi geniş bir yelpaze oluşturan konularda katılımcılara bilgi verdiler.  

“Buluşu olan ne yapmalı?” sorusuna cevap niteliği taşıyan eğitim, bu konudaki bilgilerin ve özellikle tavsiyelerin akademisyenlerle paylaşılmasıyla sona erdi.

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Gökhan ÇETİN- Nehir GÜLER

X
Secure Login

This login is SSL protected