MENU

Vali Şahin Tarımsal Girişimcilik Dersi Verdi
17 February 2017, Friday - 13:00
Updated: 17 February 2017, Friday - 22:22
A+ A-

Samsun Valisi İbrahim Şahin “Tarımsal Girişimcilik” dersi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) eğitim gören Ziraat Mühendisi adayları ile ders yaptı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir’in davetlisi olarak Ziraat Fakültesindeki 9 bölümde okuyan yaklaşık 250 Ziraat Mühendisi adayı ile buluşan Samsun Valisi İbrahim Şahin “Tarımsal Girişimcilik” konusundaki tecrübelerini öğrencilere paylaştı. 

Vali Şahin, “Çok iyi bir üniversitede ve çok iyi bir fakültede eğitim-öğretim görmekte olduğunuzu asla göz ardı etmeyin.” diyerek başladığı konuşmasında; gelecekte gıda üzerine çok ciddi güç kavgaları olacağını belirterek, kaliteli tarımsal üretimde dinamik, bilgili, girişken ve yeni fikirler üreten genç ziraat mühendislerine daha çok ihtiyaç olacağını söyledi.

“Ziraat Fakültesi lokomotif fakültelerden biri”

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin lokomotif fakültelerinden biri olarak nitelendirdiği Ziraat Fakültesinin Bafra ve Çarşamba Ovaları’nın ortasında olmasının da ayrıca önemli olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, bu iki ovanın tarımsal potansiyelinin de tam olarak kullanılmadığına, yeni ziraat mühendislerinin daha çok çalışarak, bir araya gelerek yeni tarımsal alanlarda atılım yapmalarının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı. Şahin, enerji alanındaki gücün ardından dünyada gıda alanında güç savaşlarının olacağını ifade ederek; kaliteli, doğaya dost ve sürdürülebilir tarımsal üretimde genç ziraat mühendislerinin katkısının çok daha fazla olması gerektiğini kaydetti. 

Sahip olduğu bilgi, görgü ve hayat tecrübelerinden de bahseden Vali İbrahim Şahin, öğrencilerin içinde bulundukları bu zamanlarda geleceklerini planlamaya başlamalarını önerirken şunları söyledi: “Dünya dili olan İngilizceyi mutlaka öğrenmeniz hatta gündemde olan Rusça ve Çince gibi dillere de ağırlık vermeniz gerekiyor. Bafra ve Çarşamba ovalarında seracılık, kesme çiçekçilik, modern tarım tekniklerinin uygulandığı entansif tarım (modern tarım yöntemleri kullanılarak yapılan tarım) için siz genç mühendisler ‘ben ne yapabilirim’ diyerek mutlaka tarımsal üretimin bir tarafından tutmanız icap ediyor. Üretimin yanında farklı bölümlerde ve alanlarda eğitim alan ziraat fakültesi öğrencileri aldıkları teorik bilgileri pratiğe çevirmek için uygulamalara çok daha önem vermeli.”

“Atılımda ve girişimde cesaret olmazsa olmaz”

Vali Şahin konuşmasında üretim, paketleme ve ihracat için markalaşmaya da dikkat çekerek “Ürüne verilen değer hem üreticiye hem de ülkeye kazançtır. Meyve-sebze üretiminde verim artışı için mutlaka yeni teknolojiler kullanılmalı, tarımda mekanizasyon ve makineleşmeye yönelme sağlanmalı ve üretim alanları büyültülerek tarımsal üretim için imkânlar zorlanmalı. Atılımda, girişimcilikte, iş kurmada cesaret olmazsa olmaz, artık tohumu biz üretiyoruz, çok daha fazla üretmek için yeni firmalar kuruluyor, işte sizlere yeni alanlar…” diye konuştu.

Karşılıklı soru-cevap bölümünde de öğrencilerle yakından ilgilenen Vali İbrahim Şahin, lisansüstü eğitim yapmak için çok büyük çabalar sarf edip yıllar sonra yüksek lisans derecesini aldığını belirterek, “Alanında uzmanlaşmak isteyenler mutlaka lisansüstü eğitime yönelmeli. Bilhassa makine alanında yeni icatlar yaparak ülke adına ihracat ve patentlerimizin artması için çaba gösterilmeli.” dedi.

Tarım ile uğraşan bir aile bireyi olarak tarımı çok daha fazla önemsediğine de dikkat çeken Samsun Valisi sözlerine şöyle son verdi: “Bölgemizde dünyanın ikinci en büyük kivi bahçesinin olmasından, yeni ve modern teknolojilerle donatılmış sebze seralarının kurulmasından çok mutlu olduğumu söylemeliyim ve Ziraat Fakültesinde bulunmaktan da çok keyif aldığımı belirtmeliyim.”

Dersin bitiminde Vali İbrahim Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Çelik ile beraber Dekanlığa geçerek Ziraat Fakültesinin eski güçlü günlerine dönmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Vali İbrahim Şahin’in çok yoğun programına rağmen Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencileri ile buluşarak Tarımsal Girişimcilik konusundaki tecrübe ve bilgilerini paylaşmasından dolayı çok memnun olduğunu belirten Dekan Prof. Dr. Yusuf Demir, yeni etkinliklerde tekrar bir araya gelmek istediklerini söyledi.

X
Secure Login

This login is SSL protected