MENU

Ziraat Mühendisleri de Mezuniyet Kervanına Katıldı
01 Temmuz 2022, Cuma - 20:32
Güncelleme: 02 Temmuz 2022, Cumartesi - 14:22
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) 2021 – 2022 akademik yılı mezuniyet törenleri bütün yoğunluğuyla devam ederken OMÜ’nün en eski ve köklü fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesi de düzenlediği mezuniyet töreninde bünyesindeki 9 lisans bölümünde eğitimlerini başarıyla tamamlayan 200 öğrencisini geleceğe uğurladı.

OMÜ’nün merkez Kurupelit Kampüsü’ndeki Yaşam Merkezi’nde organize edilen mezuniyet töreninde mezunların heyecan ve mutluluğuna; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topcu, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ikinci Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, Ziraat Fakültesi akademisyenleri ile mezun aileleri tanıklık etti.

Fakülte mezunlarının alana davet edilmesiyle başlayan törende Cumhuriyet’in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunulup akabinde İstiklal Marşı söylendi.

Fakülte birincisi Yavuz “Ziraat mühendisliğinin önemi, pandemi süreciyle bir kez daha anlaşılmıştır”

Ardından açılış konuşmalarına geçilirken ilk olarak söz alan Fakülte birincisi Özlem Yavuz, Atatürk’ün Millî Mücadele’yi başlattığı Samsun’da OMÜ Ziraat Fakültesinden mezun olmanın haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayarak “Samsun gibi önemli tarihe sahip bir kentte ve çok güzel bir coğrafi yeri olan Fakültemizde okumak bizim için ayrıcalık olmuştur. Türkiye’de 1960’lı yıllarda ve sonrasında üniversite giriş sınavlarında en yüksek puan alan ve bugün bilinen en yüksek puanla öğrenci alan fakülteleri değil, o zamanlar ziraat fakültelerini tercih eden ve yüce halkımızın teveccühünü kazanan duayen hocaların ve meslektaşlarımın niçin ziraat mühendisliği mesleğini tercih ettikleri, pandemi süreciyle bir kez daha anlaşılmıştır.” dedi.

“Üzerimize düşeni layıkıyla yapmaya çalışacağız”

Ziraat mühendisleri olarak Türkiye tarımını her yönüyle geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Yavuz, konuşmasını “Asil ve yüce milletimize hizmet için seçtiğimiz bu mesleğin en doğru yollardan biri olduğuna inanıyoruz. Meslek hayatımız boyunca bizler bu yoldan ayrılmayacak ve tarım sektöründe üzerimize düşen her türlü görevi layıkıyla yapmaya çalışacağız. Tüm bölümlerden mezun olan arkadaşlarıma başarılar dileyerek, şahsım ve bütün arkadaşlarım adına bizim için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan ailelerimize, Üniversitemiz rektörüne, dekanımıza, bütün fakülte hocalarıma ve idari personele bizlere verdikleri emekler, gösterdikleri ilgi, sevgi ve öğrettikleri her şey için teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle tamamladı.

Dekan Prof. Dr. Özcan “Türkiye’nin önde gelen ziraat fakültelerinden biriyiz”

Ardından konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Ziraat Fakültesinin, akademik yetkinliği, ulusal ve uluslararası projeleriyle ülkemizin önde gelen ziraat fakültelerinden biri olduğunun altını çizerek “Bu yetkinlik, Fakültemizin uluslararası alanda yaptığı etkinliklerle kendini göstermektedir. Fakültemiz öğrencilerinin bu yönden çok şanslı olduklarını bilmelerini ve bu şansı iyi kullanabilmelerini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yaşamınız boyunca sahip olduğunuz gücün ve ülkemizin değerinin her zaman farkında olmanızı dilerim”

Pandemi sürecinde sağlık ve tarımla ilgili mesleklerin en ön plana çıktığına dikkat çeken Dekan Özcan, bu süreçle ilgili şunları söyledi: “Tarım, yalnızca bir gıda üretim sektörü değildir, aynı zamanda insanların diğer ihtiyaçlarından giyim, barınma, enerji, rehabilitasyon gibi birçok alana doğrudan veya dolaylı yoldan kaynak sağlamakta. Kısaca tarım, dünya ekosisteminin temelini oluşturuyor. Dünyada tarım ve tarım ekonomisi yönünden en önemli ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye’de yapılacak çok işin olduğunu ve bunların siz sevgili mezunlarımızı beklediğini önemle hatırlatmak isterim. Güçlü, zengin ve mutlu bir Türkiye hayalini gerçekleştirecek olan sizleri sevgi ve muhabbetle uğurlarken yaşamınız boyunca sahip olduğunuz gücün ve ülkemizin değerinin her zaman farkında olmanızı dilerim. Mezuniyetiniz kutluyor, yolunuz ve bahtınızın açık olmasını temenni ediyorum.”

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ikinci Başkanı Bayzat “Ülkemizin toprağını, suyunu ve havasını koruma bilincine sahip olacağınıza inancımız tamdır”

Konuşmacılardan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ikinci Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat da mezunları, Oda üyesi olmaya davet ederek “Dünyadaki en stratejik ihtiyaç olan gıdanın ve tarımsal üretimin önemi, yaşadığımız pandemi sürecinde ve 4 ay önce başlayan Rusya – Ukrayna savaşında bir kez daha anlaşıldı. Bugünden itibaren atılacağınız meslek hayatınızda; mühendislik uygulamaları için geçerli olan ve mesleğe, topluma, işverene, meslektaşlarınıza karşı uyulması gereken etik davranışların rehberliğinde ziraat mühendisi kimliğinizle ülkemizin toprağını, suyunu ve havasını koruma bilincine sahip olarak görev yapacağınıza inancımız tamdır.” sözlerine yer verdi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “İyi ki ziraat mühendisliğini tercih ettiniz zira tarım ve sağlık daha stratejik hâle gelecek”

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise pandemi sürecine değinerek “Koronavirüs, tarımın ve tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu bütün gerçekliğiyle gözler önüne serdi. Bu anlamda ziraat mühendisleri olarak bundan sonraki görevimiz; geleneksel ve modern tarım yöntemlerini harmanlayarak azalan topraklarda çoğalan nüfusu beslemektir. ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller’ projesiyle ziraat mühendislerine destek veriyoruz. Sizden istirhamım şudur: Kendi memleketinizde yahut başka bir yerde il müdürlüklerimizle lütfen bağınızı koparmayın. Tarım ile ilgili kuruluşlarımızla daima irtibatta olun. Sizlerin öz geçmişlerinizi istiyoruz. Elimizden geldiği kadar gerek özel sektörde gerekse kamuda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. İyi ki ziraat mühendisliğini tercih ettiniz zira tarım ve sağlık daha stratejik hâle gelecek. Sizleri yetiştiren kıymetli hocalarıma ve saygıdeğer ailelerinize çok çok teşekkür ediyor, meslek hayatınızda başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alışır “Sabırla çalışmaya ve çözümler üretmeye her zamankinden çok ihtiyacımız var”

Son olarak duygu ve düşüncelerini paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır ise mezunların hak ettikleri diplomanın gurur duyacakları işlere atılan ilk imza olmasını temenni ederek “OMÜ’den mezun olmak, size bu konuda ayrıcalıklar getirecek, ancak bunun yanı sıra omuzlarınıza farklı sorumluluklar da yükleyecek. Bugün ülkemizde ve tüm dünyada milyonlarca insanın refahını, özgürlüğünü ve mutluluğunu ilgilendiren meseleler giderek artıyor. Küresel ısınmadan çevre kirliliğine, yoksulluğa, salgın hastalıklardan savaşlara varıncaya kadar birçok sorun acil çözüm beklemekte. Bu meselelerin hepsinin, ulusal sınırları aşıp evrensel çözümler beklediğini biliyoruz. Böyle bir dünyada büyük düşünmeye, yaratıcı olmaya, meseleleri bütüncül yönleriyle görerek incelemeye ve çözümler üretmeye giden yolda sabırla çalışmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

“OMÜ’lü olmak, avantajınız olacak ve sizi farklı kılacaktır”

Yaşadığımız çağda yeni değerler üretmenin ve fark yaratmanın elzem olduğuna işaret eden Prof. Dr. Alışır, mezunlara şu sözlerle seslendi: “Hocalarınız olarak gücünüzü fark etmenizi ve cesur olmanızı istiyoruz. Zira köklü bir geçmiş ile bilim ve teknolojinin ışığı altında toplumun refahını arttıracak niteliklere sahip, girişimci, kaliteden ödün vermeyen, çözüm odaklı, etik değerlere önem veren, sosyal sorumluluk bilinci yüksek mezunlar yetiştirmeyi hedefleyen OMÜ’den mezun oluyorsunuz. İşte tam da bu noktada OMÜ’lü olmak, avantajınız olacak ve sizi farklı kılacaktır. Tüm yükümlülüklerinizi yerine getireceğinize inanıyor ve geleceğimize yön verecek nesil olarak sizlere güveniyoruz.”

Tecrübeli teknikerler de ziraat mühendisi unvanına kavuştu

Öte yandan Zootekni Bölümünden mezun olarak lisans diplomasını elde eden kamu çalışanı tecrübeli teknisyenler de mezuniyet töreninde dikkat çekti.

Konuşmalar sonrasında ise Fakülte birincisi Özlem Yavuz, Fakülte ikincisi Tacettin Tarık Erper ile Fakülte üçüncüsü Selin Gülsün, belge ve ödüllerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Dekan Prof. Dr. Muharrem Özcan’dan alırken, ayrıca Fakülte birincisi Özlem Yavuz’a OMÜ Rektörlüğünce bisiklet hediye edildi. 

İlk üçte yer alan öğrencilere yanı sıra, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ikinci Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat tarafından Odanın plaketleri ve hediyeleri sunuldu.

Törende bölümlerde derece yapan mezunlara belge ve ödülleri bölüm başkanları ve akademisyenleri tarafından takdim edildi.

Diğer mezunların da belgelerini teslim almasının ardından törenin finalinde Fakülte birincisi Özlem Yavuz’ın kılavuzluğunda hep bir ağızdan meslek yemini eden mezunlar, kep atma ritüeli ile mezuniyetlerinin kıvancını yaşadı.

X
Secure Login

This login is SSL protected