MENU

OMÜ’de Geniş Katılımla TEKNOFEST Toplantısı Gerçekleştirildi
10 Mart 2022, Perşembe - 17:13
Güncelleme: 24 Mart 2022, Perşembe - 10:54
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Dünyanın en büyük havacılık festivallerinden olan ve ayakları yerden kesen TEKNOFEST rüzgârı bu yıl kuzeyden esecek. 30 Ağustos - 4 Eylül 2022 tarihleri arasında Karadeniz Bölgesi'nde organize edilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl roketten otonom sistemlere, yapay zekâdan su altı sistemlerine kadar 39 farklı teknoloji yarışması var.

Yıldan yıla artarak çoğalan bir ilgi, heves ve heyecanla takip edilen TEKNOFEST’in bu yılki paydaşları arasında bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) bu devasa organizasyona yönelik hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

OMÜ Senato Salonu'nda Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Selim Eren, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, akademisyenler ve ilgili kamu kuruluşları yöneticileri katıldı.

Vali Dağlı "TEKNOFEST, kalıcı izleriyle uzun vadede de Samsun'un önünün açılmasına ve gelişmesine katkı sunacak"

Toplantının açılışında konuşan Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, TEKNOFEST ile ilgili gelişmeleri tekrar değerlendirmek ve son durumu gözden geçirmek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek festivalin; sadece yarışma süresince değil, kalıcı izleriyle uzun vadede de Samsun'un önünün açılmasına ve gelişmesine katkı sunacağını söyledi.

Rektör Ünal “Teknoloji kültürü ve altyapısı oluşturmayı amaçlıyoruz”

TEKNOFEST sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ olarak TEKNOFEST ile bir teknoloji kültürü ve altyapısı oluşturmayı amaçladıklarına dikkat çekti. Bu amacı gerçekleştirmek için önemli bir bütçe ayrıldığına vurgu yapan Rektör Ünal “TEKNOFEST’e başvuran ve desteğe ihtiyaç duyan her katılımcıya, her takıma, her kuruma bir şekilde destekte bulunmak, dolayısıyla da kendi potansiyellerini ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Bu sene ciddi bir katılım olacak. Şu anda bizim desteklediğimiz yaklaşık olarak 400 öğrenci mevcut. 11 tane de üretim atölyesi ve bu atölyelerin kendilerine ait bir konsepti var. Bu atölyelerin prototip üretimleri de olacak. Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezini (KİTAM) de bu süreçlere entegre ederek bölgede bir çekim merkezi, bir güç oluşturup ilgi ve dikkati bölgemize yöneltmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Desteklenmeye değer her projeye katkı sağlayacağız”

TEKNOFEST 2022'deki teknoloji yarışmaları başvuru koşullarına da değinen Prof. Dr. Ünal, yarışmaya başvuran projeleri değerlendirecek bir heyetin olduğunu ve bu heyetin onayından geçen projelerin destekleneceğini dile getirdi. Desteklenmeye değer her projeye katkı sunulacağına işaret eden Rektör Ünal “Yarışma başvuruları konusunda hedefin üzerinde bir katılım oldu. Hedefimiz bin katılımdı ama yıl sonuna kadar bu sayı 2 bine yaklaşacak. Bu yoğun ilginin sürdürülmesi, proje yazma ve takip etmeye yönelik kalıcı bir kültürün oluşturulması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” diye konuştu.

2022 hedefi; akreditasyon almış bir laboratuvar

TEKNOFEST çerçevesinde akademisyenlerin çalışmaları için bir laboratuvar geliştirdiklerini belirten Ünal “2022 yılı içerisinde laboratuvarın tanımlanabilmesi ve kabul edilebilmesi için akreditasyon alması gerekiyor. Yani bahsettiğimiz bu projelerin fiilen ihtiyaç duyduğu cihazlarla donatılmış ve akreditasyon almış bir laboratuvarı kurmayı öngörüyoruz. Gelecek tasavvurumuza yönelik hedefleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan oluşan ve altyapısı tamamlanmış bu laboratuvara ihtiyacımız var. 2022 yılı içerisindeki temel hedeflerimizden biri budur.” açıklamasında bulundu.

Büyükşehir Belediyesi de TEKNOFEST çalışmalarına hız verdi

Toplantıda konuşan Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir de TEKNOFEST gibi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmanın önemi ve avantajları üzerinde durarak bu süreç hakkında “İlçe belediyelerle TEKNOFEST'e ilişkin çalışmalara başladık. Ayrıca söz konusu işlere dair maliyet çalışması da yaptık. Akıllı trafik projesi, yol düzenlemesi, havalimanı dolgu çalışmaları gibi birçok faaliyetle TEKNOFEST hazırlıklarımız devam ediyor.” sözlerine yer verdi.

Toplantıda yanı sıra, OMÜ TEKNOFEST Akademik Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, "Sayılarla TEKNOFEST Faaliyetleri" adlı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected