MENU

OMÜ; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Organize Ettiği YEVDES Projesi Kapsamında Teknik Destek Alacak
05 Ağustos 2021, Perşembe - 18:07
Güncelleme: 05 Ağustos 2021, Perşembe - 18:07
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla organize ettiği “Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi” (YEVDES) kapsamında teknik destek almaya hak kazandı.

Bu çerçevede YEVDES’in birinci bileşeni altında başkent Ankara’da gerçekleştirilen eğitimler, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 100 akademisyenin katıldığı ve yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerini merkezine alan programla devam etti. 27 Temmuz 2021 Salı günü başlayan eğitim programı 7 gün sürdü.

Eğitim programında OMÜ’yü; akademik personel Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Prof. Dr. Okan Özgönenel, Dr. Öğr. Gör. Cenk Gezegin ve Arş. Gör. Seçil Genç; Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığından idari personel Adem Cesur, Erdal Ayan temsil etti.

EVÇED Başkanı Başkanı Karaveli “Üniversiteler bünyesindeki AR-GE projelerini desteklemeye devam edeceğiz”

Eğitim programının ilk gününde, projenin nihai faydalanıcısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı adına Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli bir konuşma yaptı. YEVDES Projesi’nin kamuda enerji verimliliğinin arttırılması ve yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılmasının teşvik edilmesi için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Karaveli, üniversiteler bünyesinde geliştirilen araştırma ve geliştirme projelerini desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.

Açılış programında söz alan YEVDES Projesi Kilit Uzmanı Prof. Dr. Dusan Gvozdenac da dört bileşen altında yürütülen projenin; enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, iyi uygulama örneklerinin gözlemlenmesi ve yaygınlaştırılması, üniversiteler ve belediyeler arasında enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik ortak çalışma imkânları sağlaması bakımından önemli faydalar sağlayacağını belirtti.

Panel teması: “Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Ulusal AR-GE Öncelikleri”

Eğitim programının ilk gününde ayrıca, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumundan (TENMAK) konuşmacıların yer aldığı “Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Ulusal AR-GE Öncelikleri” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panel öncesinde ise TENMAK’tan Merve Büşra Daştan, kurumu ve faaliyetleri özetleyen bir sunum yaptı.

Panelde, Nükleer Enerji Araştırma Merkezi (NÜKEN) Başkanı Doç. Dr. Erhan Aksu, Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Doç. Dr. Sedat Sürdem ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) Başkanı Dr. Belma Soydaş-Sözer’in konuşmalarının ardından TENMAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Hasırcı’nın başkanlığında soru-cevap bölümüne geçildi.

Enerji merkezlerine saha ziyaretleri

Eğitim programı kapsamında, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği araştırma ve geliştirme alanlarına ek olarak proje döngüsü yönetimi, enerji finansmanı ile geleneksel ve yenilikçi teknolojiler ele alındı. Bunların yanı sıra, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rüzgâr Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (RÜZGEM) ile Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezine (GÜNAM) saha ziyaretleri de düzenlendi.

X
Secure Login

This login is SSL protected