MENU

ÇEVSAM, ‘COP27 Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
25 Aralık 2022, Pazar - 22:03
Güncelleme: 25 Aralık 2022, Pazar - 22:03
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Çevre TV'nin organizasyonu ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin katkılarıyla İstanbul’da ‘COP27 Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezinde dört oturum halinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında; iklim sorunları akademisyenler, kamu sektörü, iş dünyası ve STK temsilcileri ile üniversiteli iklim elçileri tarafından masaya yatırıldı.

"Ne Olacak Bu Dünyanın Hali?" mottosuyla COP27 Değerlendirme Toplantısı’nın dördüncü oturum konukları; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi - Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik ABD Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, Marmara Üniversitesi Sürdürülebilir Büyüme ve Kalite Yönetimi Bilim Başkanı Prof. Dr. Refika Bakoğlu ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi İklim Elçisi Batuhan Ateşli oldu.

Katılımcılar tarafından Yeşil Aklamaya Karşı Net Sıfır Tolerans Yaklaşımı, Endüstri Sektörünün İklim Krizine Etkisi, İklim Değişikliğine Bağlı Tarımdan ve Kırsaldan Göçün Gıda Güvenliğine Etkisi konuları hakkında sunumlar yapıldı.

Fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kalkacak

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, sunumunda, ‘Yeşil Aklamaya Karşı Net Sıfır Tolerans Yaklaşımı’ konu başlığı altında değerlendirmelerde bulundu. Yeşil aklamanın son yıllarda şirketler arasında artan çevreye duyarlı olma yarışı ile oldukça büyük bir ivme kazandığını söyleyen Prof. Dr. Ardalı, “Yeşil aklamayla etkin mücadele için net sıfır emisyon taahhütlerinin kısa, orta ve uzun vadeli şekilde tasarlanması gerekiyor. Söz konusu kurumların yıllık olarak rapor vermesi tavsiye ediliyor. Birçok lider, fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmayı hedeflerken, kısa vadede petrol ve gaz kaynaklarına odaklanılabileceğini savunuyor. Emisyonları dengelemek için ucuz karbon kredilerinin kullanımını uygulanabilir bir net sıfır stratejisi değildir.” ifadelerini kullandı.

Oturum OMÜ İklim Elçisi Batuhan Ateşli’nin oturumu değerlendirme konuşmasıyla tamamlandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected