MENU

İTBF’de TÜBİTAK 2209 Bilgilendirme Semineri
06 Ocak 2023, Cuma - 17:36
Güncelleme: 07 Ocak 2023, Cumartesi - 13:07
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde (İTBF) düzenlenen TÜBİTAK 2209 kodlu “Üniversite Projeleri Destekleme Programı” adlı seminerde, OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, OMÜ'lü gençleri bilgilendirdi.

İTBF Dekanlığının koordinasyon ve organizasyonunda gerçekleştirilen seminerde; OMÜ'nün 'araştırma üniversitesi' olma yolculuğunda vizyoner lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek ve bu kültürü onlara benimsetmek amaçlandı.

Seminere; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, İTBF Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Okay Pekşen ile Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dekan Yardımcısı Pekşen "Günümüz dünyası, gençleri değişim ve gelişimin öznesi ve bu sürecin aktif kullanıcısı olmaya zorluyor"

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Okay Pekşen, günümüz dünyasının; öğrencileri bilginin pasif alıcısı değil de değişim ve gelişimin öznesi ve bu sürecin aktif kullanıcısı olmaya zorladığına işaret ederek, OMÜ'lü gençlere inovatif (yenilikçi) ve farklı bakış açıları kazandırmak için böyle bir seminer düzenlediklerini kaydetti. Doç. Dr. Pekşen, katılımından ve vereceği değerli bilgilerden dolayı Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz'e şükranlarını iletti.

Koordinatör Gürbüz “Türkiye’de 4. sıradayız”

Bilgilendirme seminerinde gençlere hitap eden OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, seminerin öğrencilerin ufkunu büyüteceğine inandığını belirterek “Ben burada sizlerin yetkinlik kazanıp bir şeyler öğrenmenizi istiyorum. Bu seminer benim de mühendislik disiplini dışında canı gönülden isteyerek katıldığım bir seminer ve bu noktayı bilhassa vurgulamak isterim. Sizler gibi başlayıp patent alan ve TEKNOFEST’te ödül alan öğrencilerimiz var. Sizler de o öğrencilerimiz gibi kendi şirketinizi kurabilecek potansiyele sahipsiniz. OMÜ'de bu başarılar elde edilebiliyorsa bu kazanımlara sizler de imza atabilirsiniz. Örneğin Üniversitemizde akademisyen patentimiz yoktu, fakat şu an Türkiye’de bu klasmanda 4. sıradayız. Sizler bu sorumluluğu kendinizde bularak OMÜ’ye birçok şey katabilirsiniz. Mezun olduğunuzda sizden tek isteğimiz, yetkinlik kazanmanız. Proje oluşturmada eğer bilgi ve fikriniz varsa bunları nasıl değerlendireceğimize bakacağız.” dedi.

“Artık ne iş olsa yaparım devri bitti”

Değişen ve gelişen dünyada uzmanlaşma döneminin başladığına dikkat çeken Koordinatör Gürbüz, “Sizler dijitali kullanan en iyi nesilsiniz. Bu yetenek ve meziyetleriniz, toplumumuz ve devletimizin yararına olacaktır. İnsanoğlu var olduğu sürece ihtiyaç ve talep hep olacak ve bitmeyecektir. Dolayısıyla bu sürece yön vermek ve bunu yürütmek sizin proje üretmenize bağlı. Proje için toplum içindeki eksikliği ve zorluğu görmemiz gerek. Siz burada yürütme becerisi kazanacaksınız ve bu beceriyi tüm hayatınızda kullanacaksınız. Nitekim TÜBİTAK'ın 2209 projeleri çok önemli, araştırıp bunlara başvurunuzu yapın. Reddedilseniz dahi fikrinize inanıyorsanız bunun peşini bırakmayın, bu uğurda pes etmeyin. Bu süreçte, yaptığınız işi karşı tarafa aktarmanız çok önemli, Proje yapmak; size iletişim becerisi, problem çözme ve bilgiyi uygulama yeteneği kazandıracak ve en önemlisi takım çalışması ve sosyalleşmenizi sağlayacak. Dahası, her şeye şüpheci bakıp araştırmaya teşvik edecek. Sorunu görmek ve fikir üretmek için mutlaka mühendis olmaya gerek yok. Proje ürettikçe hayata hâkim olacaksınız. Proje yazarken bir amacınızın olması gerekli. Projeniz sürdürülebilir olmalı, orada kalmamalı ve faydası devam etmeli.” diye konuştu.

“Size her daim destek olacağız”

Proje yazım sürecinde öğrencilere destek olacaklarını belirten Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, “Proje yazarken dünya neyi istiyor, buna dikkat etmeliyiz. İklim, doğa, insan yararı çok önemli. Gezegenimizin bu süreçte mevcut atığı ve sera gazını taşıyacak gücü yok. Bunu göz önünde bulundurmamız gerekli ve bu problemlere dair faydalı fikirler olmalı. İnsan ve toplum bilimleri veya sosyal inovasyon ile ilgili proje yapabilirsiniz ki bu sizin alanınız. Bu noktada hazırlayacağınız proje hem ekonomik hem de toplumsal değer üretmeli. Özgünlük ve yaratıcılığınızı harekete geçirmelisiniz. Projeniz ve fikriniz varsa bunlara Üniversite olarak desteğimizi her zaman vereceğiz. Üniversitemiz bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Teknopark gibi iştirakler var. Buradan mezun olup bu merkezlerde kuluçka firması kurarak çalışan ve kendi şirketini büyüten öğrencilerimiz rol model konumunda. Siz yeter ki benim bir fikrim var deyin, biz her zaman yanınızda olup destek olacağız. Bunu bilmenizi istiyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Seminerin ardından İTBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Okay Pekşen, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz’e teşekkür belgesi takdim etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected