MENU

Hastane Danışma Kurulu, Farklı Gündem Maddeleri Ekseninde Toplandı
06 Mart 2023, Pazartesi - 11:16
Güncelleme: 23 Mart 2023, Perşembe - 23:20
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde Hastane Danışma Kurulu üyeleri, farklı gündem maddelerinin irdelendiği toplantıyla bir araya geldi.

Tıp Fakültesi bünyesindeki Pembe Salon’da gerçekleştirilen “Hastane Danışma Toplantısı”na; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Danışma Kurulu üyeleri ile akademisyenler katıldı.

Tıp Fakültesi Hastanesindeki sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve verimli, tam ve bütünlüklü yürütülmesi, eğitim-öğretim, araştırma ve uygulamada niteliğin arttırılması ile her düzeyde donanımlı ve yetkin mezunlar verilmesi adına görüş birliğinin arandığı ve bu yönde atılacak adımların ele alındığı toplantıda Rektör Ünal, fikir ve değerlendirmeleriyle katılımcılara hitap etti.

Konuşmasının başında Rektör Ünal, deprem felaketinde yaraların sarılmasında gösterdikleri fedakâr çabalarından dolayı OMÜ’lü sağlık çalışanları ve arama kurtarma ekiplerine şükranlarını sundu.

Rektör Ünal: “Hastane içerisindeki acil olmayan bazı birimleri dışarıya çıkararak, yeni alanlar kazandırmak suretiyle fiziki mekânın rahatlatılmasını planlıyoruz”

Yeni dönemde Tıp Fakültesi Hastanesinde bütünlüklü bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Rektör Ünal, bu sürece ilişkin “Fiziki alan, Hastanede ciddi bir sorun yaratıyor ve bunu kabul etmek lazım. Bizler de Hastane içerisindeki acil olmayan bazı birimleri dışarıya çıkararak, yeni alanlar kazandırmak suretiyle fiziki mekânın rahatlatılmasını planlıyoruz. Çok sayıda kişinin aynı anda, aynı mekânı kullanması doğru değil. Bu anlamda teknik ekibin kullandığı bazı bölümler ile arşiv, mutfak, çamaşırhane vb. alanlar dışarıya taşınmalı diye düşünüyoruz. Ayrıca buralardaki insan kaynağının geliştirilmesi ve eksikliklerin kapatılması, çok daha kısa sürede, çok daha etkin hizmet üretme imkânı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Tıp Fakültesi Hastanesinin yeni vaadi: Dijitalleşme yoluyla kâğıt döneminin son ermesi

Tıp Fakültesi Hastanesindeki dijital değişim ve dönüşümün işaretleri olan kiosk ve tabletler yoluyla ‘sıfır kâğıt’ odaklı veri işlemenin önemli olduğunu dile getiren Rektör Ünal, devamında “Hastanemizde sürdürülen bilgi teknolojileri uygulamaları meyvelerini vermeye başladı. Bu doğrultudaki yeni dijitalleşme hamlesi kapsamında, 2 tane ‘kiosk’u (dokunmatik ekrana sahip bilgi ve servis amaçlı elektronik terminal) devreye aldık ve bunun elbette devamı gelecek. Hedefimiz; zamanla tamamen ‘sıfır kâğıtlı’ bir hastaneye dönüşmek, zira dijital hastane modeliyle daha güvenli ve verimli, daha etkin ve seri, dolayısıyla da daha nitelikli sağlık hizmetine kavuşmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

“10 alan belirlemek sureti ile sağlıkta ‘klinik araştırmaları’nı öncelikli alan olarak tanımladık”

OMÜ’deki sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemin başladığını belirten Rektör Ünal, klinik araştırmalarını önceleyeceklerine atıfta bulunarak, bu çalışmaların önemini şu sözlerle anlattı:

“Yeni bir dönem diye kastettiğim olgu, klinik araştırmaları. Yaklaşık 10 alan belirlemek sureti ile sağlıkta klinik araştırmalarını öncelikli alan olarak tanımladık. Burada projenin niteliğine göre de destekleyeceğimiz her arkadaşımızın tezlerinin yayına dönüşmesini sağlayacağız. Bu yaklaşım, eğitimin bir parçasına dönüştürülebilir. Burada hedeflenen sonuç; temel analiz yapabilme yeteneği kazanmaktır. Ayrıca bundan sonra ortaya koyacağımız klinik araştırmalar doğrultusunda Hastanenin elindeki verilerden ya da başvuran hastalarımızdan hareketle bölgeye ilişkin araştırma yapabilir hâle geleceğiz.”

“Amacımız; araştırmaya dayalı eğitim sistemi kurgulamak ve değişen bilgi sisteminin öğrencilerce özümsenmesini ve bu refleksi göstermelerini sağlamaktır”

Sağlık alanında hedeflerinin olduğunu söyleyen Rektör Ünal, bu hedeflere ulaşmada eğitimin önemine vurgu yaparak “Tıp Fakültesini tanımlarken en önde gelen faaliyet eğitimdir. Tıp Fakültesindeki eğitim-öğretim faaliyetlerinde ve hasta hizmetlerindeki imkânları iyileştirme noktasında ciddi bir çaba içerisindeyiz. Üretilen bilgi ve bu çaplı araştırmalarla eğitimin daha dinamik ve istikrarlı hâle getirilmesini son derece önemsiyoruz. Buradan sevgili öğrencilerimize seslenmek istiyorum: Lütfen her şeyi bir kenara koyup eğitiminize zaman ayırın. Eğitimde ezber sistemini terk etmeliyiz, zira öğrenci, bilgiyi sadece derste işlenen slaytlar üzerinden değerlendiriyor. Bu sistemden vazgeçelim ve öğrencinin geniş kapsamlı ve çok boyutlu düşünebilmesi için her türlü bilgi birikiminden faydalanalım. Bu manada amacımız; araştırmaya dayalı eğitim sistemi kurgulamak ve değişen bilgi sisteminin öğrencilerce özümsenmesini ve bu refleksi göstermelerini sağlamaktır.” sözlerine yer verdi.

“Ülkemizde ekonomik sıkıntısı olmayan 7 hastaneden biriyiz”

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, Türkiye’deki üniversite hastaneleri arasında ekonomik sıkıntısı olmayan 7 hastaneden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Ünal, konuşmasında sağlık alanında yapay zekâ ve yazılım üzerine çalışmalar yapmanın önemine eğilerek bu çerçevedeki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Başhekim Prof. Dr. Fatih Özkan ise ‘Hasta Başvuruları’, ‘İnsan Kaynakları’, ‘Mali Durum’, ‘2022’de Gerçekleştirilen Projeler’, ‘2023 Yılı Hedefleri’ ve ‘Görüş ve Öneriler’den oluşan sunum planıyla Tıp Fakültesi Hastanesine dair bilgiler verdi.

Başhekim Prof. Dr. Özkan: “3 bin 600 personelle Samsun ve çevre illerden gelenlere hizmet vermekteyiz”

Konuşmasında Başhekim Özkan, Üniversite Hastanesinde bulunan onkoloji, çocuk ve yetişkin servislerinde tedavisi devam eden hastaların iyileşme süreçleri ve hastanede yapılan yenilikler üzerinde durarak Üniversite Hastanesinin 3 bin 600 personelle Samsun ve çevre illerden gelenlere hizmet verdiğine işaret etti.

“Türkiye’de mali dengesini en iyi şekilde idare eden üniversite hastanelerinden biriyiz”

Tüm yıllara oranla sabit kalmakla birlikte akademik kadro açısından asistan sayısında artış olduğuna işaret eden Fatih Özkan, şunları dile getirdi:

“Hastanemizde bazı değişikliklere giderek mevcut alanımızı genişlettik. Ek ameliyathanemizi açarak cumartesi günü de ameliyat yapıyoruz ve bu şekilde hafta içi yorgunluğumuzu azaltmış oluyoruz. Ayrıca ameliyathanede gönüllü çalışan hocalarımız da bu uygulamayla rahatladı. Daha öncesinde bir arada olan radyoloji ve kan tahlilinin yapıldığı bölümlerimizi, ayrı şekilde dizayn ederek buradaki ortamı düzenlemiş ve sakinleştirmiş olduk. Acil alanımız revize edildi ve Hastanemizin hizmetine açıldı. 3 – 4 Kasım'da Hastanemize gelen Sağlık Bakanlığı yetkililerinin tanık oldukları değişikliklere yönelik övgüleri göğsümüzü kabarttı. Diğer yandan, İhtiyaç Tespit Komisyonumuzu Hastanemizdeki hocalarımızla birlikte kurduk ve Komisyon olarak ihtiyaçlar doğrultusundaki talepleri almaya başladık. Bilhassa şu hususu vurgulamam gerekir ki Türkiye’de mali dengesini en iyi şekilde idare eden üniversite hastanelerinden biriyiz.”

Yemekhane menüsünden duyulan memnuniyet

Sunumunda Hastane Yemekhanesi’nin menüsüyle ilgili duyulan memnuniyetin de altını çizen Başhekim Özkan, bu durumu “Yemekhanemizde bundan böyle, yenmeyen yahut artık yemekler gündemde değil, aksine lezzetli ve israf edilmeyen, hatta yetmeyen yemeklerden söz ediyoruz.” sözleriyle özetledi.

“Büyük felakette üzerimize düşeni yapıyoruz ve elbette yapmaya devam edeceğiz”

Konuşmasında Türkiye’yi yasa boğan ve büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerden söz eden Prof. Dr. Özkan "Kahramanmaraş ve çevre illerinde gerçekleşen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyoruz. Yaşadığımız bu büyük felakette Üniversite Hastanesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya çalışıyoruz ve bundan sonra da elimizden ne geliyorsa bunları elbette en iyi şekilde yerine getireceğiz." diyerek konuşmasını tamamladı.

Başhekim Prof. Dr. Özkan’ın konuşmasının ardından Hastane Danışma Kurulu Toplantısı, Kurul üyelerinin ve akademisyenlerin, sağlık hizmetlerinde doğru ve daha iyi sonuçlara ulaşma hedefli önerileri, talep ve düşüncelerini aktarmasıyla devam etti.

Video: Berk Can Dereci

Kurgu: Muhammed Dulkadir

 

X
Secure Login

This login is SSL protected