MENU

ÇEVSAM Söyleşileri'nde Bu Hafta: “Sıfır Atık ile Geldiğimiz Nokta, Farkındalık, Uygulanabilirlik, Engeller ve Avantajlar”
13 Temmuz 2021, Salı - 12:55
Güncelleme: 18 Kasım 2021, Perşembe - 09:35
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Bilimsel ve uygulamalı faaliyetlerle çevre problemlerinin çözümüne yönelik araştırmalar yapan ve elde ettiği kazanımları kamu ve özel sektörle paylaşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVSAM), periyodik olarak davet ettiği uzmanlarla bu alanda bilgi alışverişi sağlayarak çevre sorunlarını gündemde tutuyor.

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı’nın moderatörlüğündeki ÇEVSAM söyleşilerinde bu hafta “Sıfır Atık ile Geldiğimiz Nokta, Farkındalık, Uygulanabilirlik, Engeller ve Avantajlar” başlıkları ele alınırken, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağdaş Gönen, donanımlarıyla söyleşiye katkıda bulundu.

OMÜ’nün Youtube kanalından canlı yayımlanan programın açılışında söz alan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, OMÜ’de oluşan atıklar için öncelikli olarak israfın önlenmesi ile kaynakların daha etkin ve verimli kullanılmasının önemine işaret etti.

ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardalı “Planlamalarımızı çıkardığımız yol haritası doğrultusunda gerçekleştiriyoruz”

Merkez Müdürü Prof. Dr. Ardalı, Üniversitedeki sıfır atık çalışmalarının geçmişi ve gidişatı üzerinde durarak “Atık oluşumunun kaçınılmaz olduğu durumda, ilk olarak atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrı toplanıp, değerlendirilebilir olanların geri kazanım tesislerine gönderilmesi suretiyle ham madde ya da enerji elde ederek ekonomiye katma değer sağlanması temel önceliğimiz. Bu yolculukta geri kazanılamayan atıkların ise çevre ve insan sağlığına zarar vermeden uygun şekilde bertarafının sağlanması hedeflenerek 2018 yılı itibariyle Sıfır Atık Projesi’nin temellerini attık. Hedeflenen ilkeler doğrultusunda yapılacak faaliyetlere ilişkin bir yol haritasını çıkararak planlamalarımızı bu yol haritası rehberliğinde gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi ile sorumluluklarımız daha da arttı”

2020 Ağustos ayında OMÜ’nün “Sıfır Atık Temel Belgesi” aldığını hatırlatan Prof. Dr. Ardalı, bu sürecin istikrarlı olması gerektiğine dikkat çekerek “Üniversitemiz, öğrencileri, akademik ve idari çalışanları ile yaklaşık 70 bin kişilik kocaman bir aile ve dolayısıyla bu çalışmaların sürdürülebilir olması hayati önem taşıyor. OMÜ olarak, atıkların kontrol altına alınması ve gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir ülke ve temiz bir çevre bırakmak hedefiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürütülen sıfır atık hareketini hayata geçirdik. ‘Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi’ni de alarak Üniversitemizde sorumluluklarımız daha da arttı. O yüzden bu hususta daha ileri seviyelere ulaşmak adına Üniversitemizi daha yaşanabilir üniversite hâline getirmek ve lider üniversite olabilmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Üniversitemizde geçmişten gelen alışkanlıklarla katı atıkların depolandığı, çevre ve halk sağlığı bakımından tehdit oluşturan alanları iyileştirerek doğaya kazandırmak ve farkındalık oluşturmak hedeflerimiz arasında.” şeklinde konuştu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde 1.3 milyon liralık Atık Getirme ve İşletme Merkezi

Konuklardan Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci de öncelikle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde kurdukları Atık Koordinatörlüğü ile ayırma kaplarının alımını yapıp Atık Getirme ve İşletme Merkezini işlevsel hâle getirdiklerini belirterek “Maliyeti yaklaşık 1.3 milyonu lirayı bulan sistemlerin kurulması ve işletilmesinde Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın hem manevi hem de maddi kaynak oluşturma yönündeki destekleri bizleri daha da motive etti. Ülkemizdeki üniversitelerde bu çalışmalara öncülük yapan akademisyenlerin bulunması geleceğimiz açısından umut verici.” sözlerine yer verdi.

“Atık kalitesiyle tercih edilir hâle geldik”

Doç. Dr. Deveci, Niğde Halisdemir Üniversitesinde toplanan atıkları belediyelerin yetkilendirdiği firmalara sattıklarına işaret ederek “Başlangıçta itirazlar oldu ancak toplanan atıkların kalitesi nedeniyle firmaların takdirini kazanıp tercih edilir hâle geldik. Atık Getirme ve İşleme Merkezine alınamayan forklifti de sanayicilerimizin desteğiyle Üniversitemize kazandıracağız. Üniversitede verdiğimiz eğitimler de halk tarafından benimsendi ve dolaylı olarak onlara ulaşmış olduk.” bilgisini paylaştı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde başlayan çalışmalarını şu anda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde sürdürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Çağdaş Gönen ise Valilik, Çevre İl Müdürlüğü ile çalışma yaparak Üniversite liderliğinde şehirde yaşayan halka ulaşmak için eğitimler yapacaklarını dile getirdi.

Doç. Dr. Çağdaş Gönen “Sıfır atık çalışmalarında multidisipliner çalışma belirleyici olmakta”

Doç. Dr. Gönen sıfır atık çalışmalarında el birliğiyle başarıya ulaşılacağını vurgulayarak bu süreci daha da ileriye götürmek için multidisipliner (disiplinler arası) çalışmanın belirleyici olacağının altını çizdi.

“Küçük adımların yarattığı büyük etkiyi fark etmeliyiz”

Konuklarına yaptıkları çalışmalar ve söyleşiye katkıları için şükranlarını sunan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Ardalı, sürdürülebilir atık yönetiminin değerine atıfta bulunarak “Sıfır atık ile yaşamak kolay olmasa da zor da değildir. Bu durumu bir alışkanlık hâline getirebilirsek işimiz daha da kolaylaşacak. Etrafımızdaki insanların, sıfır atığın önemini anladıklarında verecekleri destek de bizler için teşvik edici etken olacaktır. Sıfır atığa küçük adımlarla başlamak, bu süreçteki geçişi kolaylaştıracak ve bu davranışların alışkanlığa dönüşmesine zemin hazırlayacaktır. Küçük adımların oluşturduğu büyük etkiyi fark edince, kendinizi sıfır atığın doğa dostu dünyasında daha büyük roller alırken bulacaksınız.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Ardalı programın yayımlanmasındaki iş ve işlemleri gerçekleştiren İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Onur Şen’e teşekkür etti.

Programı aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=AOw3AiQcrDA

 

X
Secure Login

This login is SSL protected