MENU

Araştırma ve Uygulama Merkezleri Tek Çatı Altında Toplandı
08 Kasım 2021, Pazartesi - 16:21
Güncelleme: 08 Kasım 2021, Pazartesi - 17:54
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde dağınık halde faaliyet gösteren araştırma ve uygulama merkezlerini tek bir çatı altında toplayarak etkinliklerini arttırmak amacıyla OMÜ Rektörlüğü tarafından kurulan Araştırma Uygulama Merkezleri Koordinatörlüğü’nün binası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kurupelit Kampüsünde hazırlanan binada yerini alan Koordinatörlükte gerçekleşen açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Cengiz Batuk ile Prof. Dr. Recep Sancak, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, OMÜ Senato üyeleri, Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin Müdürleri, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon üyeleri, idari personel ve akademisyenler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Araştırma ve Uygulama Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz “Koordinatörlük; araştırma ve uygulama merkezlerinin proje çalışmalarını birlikte yürütmesi, etkinlik ve yetkinliklerinin artması ve merkezlerin ortak bir sinerji yaratmaları hedefiyle kuruldu. Rektörlüğümüzün, çok ciddi çalışmalar yaparak merkezleri tek bir çatı altında topladığı Koordinatörlükte amacımız; merkezlerin AR-GE ekosistemine güç katmasını sağlamak ve özellikle OMÜ’nün girişimcilik indeksini daha da yukarı taşıyarak Üniversitemize katkı sunmak. Bu noktada başta Rektörlüğümüz ve Rektörlük bünyesinde yer alan birimlerimize, merkez müdürlerine ve destek sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“Amacımız Araştırma ve uygulama merkezlerini yeniden yapılandırarak onlara ruh üflemek”

Araştırma Uygulama Merkezleri Koordinatörlüğü ile Üniversitenin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal da  “Üniversitelerin bünyesinde yer alan araştırma ve uygulama merkezleri faaliyetlerinde zamanla, aktif ya da pasif hale dönüşebiliyorlar. Bizim isteğimiz bu alanda bir yeniden yapılandırma çalışması yaparak araştırma ve uygulama merkezlerimize ruh üflemek. Onları yoran ya da hantallaştıran, üzerlerindeki bürokratik yükü azaltmak ve ekonomik problemlerini de olabildiğince ortadan kaldırmak istiyoruz. Kısacası bu Koordinatörlükle, araştırma ve uygulama merkezlerini doğru bir şekilde yönetmeyi ve yönlendirmeyi arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Artık pasif araştırma ve uygulama merkezi istemiyoruz”

Araştırma ve uygulama merkezlerini bünyesinde toplayan Koordinatörlüğün, OMÜ’nün KALEM sisteminde tanımlanarak bu merkezlerle iletişimin, bu sistem üzerinden sağlanacağını ve Koordinatörlüğün kendine ait bir bütçesi olacağını kaydeden Rektör Ünal “Tek bir kişi üzerinden kurulan merkezler, bir süre sonra çeşitli sebeplerle pasifleşebiliyor. Artık pasif araştırma ve uygulama merkezi istemiyoruz. Bu nedenle bu merkezleri dinamik kılmak, birbirlerinin imkânlarını kullanabilmelerini sağlamak, pozitif enerjileriyle birbirlerini güçlendirmelerini arzu ediyoruz.” diye konuştu.

İlk etapta 10 araştırma ve uygulama merkezinin Koordinatörlüğe dâhil edildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Her merkezin Koordinatörlükte bir ofisi mevcut. Bu ofisler üzerinden taleplerinizi ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.” dedi.

“2023 yılının stratejik hedefi, OMÜ’nün araştırma üniversitesi olması”

2023 yılının stratejik hedefini, OMÜ’nün araştırma üniversitesi olması olarak açıklayan Rektör Ünal “Mümkün olduğunca yüklerinden kurtulmuş ve idari, akademik tüm çalışanının bu hedefi paylaştığı bir yapı arzu ediyoruz. Bu doğrultuda elimizdeki en güçlü kart da araştırma ve uygulama merkezleri. Onları güçlendirerek Üniversitenin ufkunu ve tercih puanını yükselterek nitelikli öğrenciyi kazanmamız gerekiyor. Nitelikli öğrenciyi de el birliğiyle, paydaşlarımızı ikna ederek kazanmalıyız.” sözlerine yer verdi.

Diş Hekimliği, bağımlılık ve afet yönetimiyle ilgili 3 yeni merkez kurulduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, 2 merkezin Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) onay beklediğini, 3 merkezin de Senato gündemine gelmeyi beklediğini belirtti. OMÜ’nün elindeki veriyi işleyerek mevcut durumunu, eksikliklerini ve güçlü yönlerini gösteren e-kampüs sisteminin yakın zamanda uygulanacağını ifade eden Rektör Ünal, çalışmalarını bu veriler ışığında, ortak akılla yapacaklarını söyledi.

“Yeni bir vizyonla Üniversitenin alt yapısında ciddi bir değişikliğe gittik”

OMÜ yönetiminin AR-GE ve eğitimde yaptığı revizyon çalışmalarına da değinen Rektör Ünal “Bu konuda Üniversitenin alt yapısında ciddi bir değişikliğe gittik ve gerekli düzenlemeleri yaptık. Bu çalışmaların tamamlanması için önümüze koyduğumuz tarih de 2022 yılının Eylül ayı. Hatta mayıs aylarında, yeni bir vizyonla OMÜ’yü tanıtarak nitelikli öğrenciyi kazanmak istiyoruz.” dedi.

Mezunlarla iletişimin önemine de vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Mezunlarından beslenmeyen ya da mezunlarını beslemeyen bir üniversitenin kimlik oluşturması çok zor. Onlarla iletişime geçerek değişen bilgi ve teknoloji gibi konularda fikir alış verişini sağlamalıyız. Bunun yanında topluma hizmet veren sivil toplum örgütleriyle de doğrudan bir ilişki içinde olmalıyız. Protokollerle resmiyet kazandırmak suretiyle, Kızılay gibi gönüllük esasıyla hayır işleri yapan, ekonomik yapılanma içerisinde olmayan, topluma hizmeti merkeze alan bu örgütlerle iş birlikleri yapmayı, kol kola yürüyerek onlara destek olmayı istiyoruz. Ayrıca kente hizmet sağlamak ve ekonomik katkı sunmak için de devletin bir takım kurumlarıyla da önemli iş birlikleri yaptık. Her iki ayağı da toplumun huzur ve refahı için destekleyerek bu süreci yönetme arzusundayız.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve beraberindekiler, Koordinatörlük içerisinde yer alan merkez ofislerini gezerek çalışanlardan bilgi aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected