MENU

"6. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu" OMÜ'de Gerçekleştirildi
17 Mayıs 2023, Çarşamba - 09:27
Güncelleme: 18 Mayıs 2023, Perşembe - 09:03
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “6. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu” 16 Mayıs 2023 tarihinde, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Sempozyuma; Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üye. Muhammet Ali Oruç, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Süvam Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Prof. Dr. Haydar Sur, Prof. Dr. Gül Ertem, Doç. Dr. Birsen Altay, Doç. Dr. Şenay Arlı, Doç. Dr. Sayın Gülten Koç, Doç. Dr. Afitap Özdelikara, Dr. Hatice Öz, Doç. Dr. Bilge Kalanlar, Doç. Dr. Oya Sevcan, Doç. Dr. Esra Tural Büyük, Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Kolaç, Dr. Öğr. Üyesi Emine Ekici akademisyenler ve birçok öğrenci katılım gösterdi.

Sempozyumun açılış konuşmaları; Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Birsen Altay, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenay Arlı, OMÜ Süvam Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi ve Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üye. Muhammet Ali Oruç tarafından gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Sayın Gülten Koç “ICN 2023 Teması: Hemşirelerimiz Geleceğimiz” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Gülten Koç, dünyada hemşirelerin görünmez ve tükenmez bir kaynak olarak görüldüğünü ifade etti. Ayrıca küresel sağlığa erişmek ve geliştirmek için hemşireliğe yatırım yapılması gerektiğinden, hemşire sayısının ve niteliğinin artırılmasının öneminden bahsetti.

Sempozyum Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı ve Doç. Dr. Afitap Özdelikara başkanlığında “Sürdürülebilir Çevre Odaklı Sağlık Hizmetleri” temalı oturum ile devam etti. Oturuma Dr. Hatice Öz, Hemşire Yeliz Karagenç ve Prof. Dr. Haydar Sur konuşmacı olarak katıldı. Dr. Hatice Öz, akılcı ilaç kullanımında sürdürülebilirliğin öneminden; Hemşire Yeliz Karagenç, bir üniversite hastanesinde sürdürülebilir çevrenin sağlanmasında hemşirelerin yaptıklarından; Prof. Dr. Haydar Sur ise iklim krizi çözümünde hastanelerin katkısından ve yeşil hastane örneklerinden atıfta bulundu.

Sempozyumun ikinci oturumu Doç. Dr. Şenay Arlı’nın başkanlığında, Doç. Dr. Bilge Kalanlar’ın “Afet Yönetimi ve Afet Hemşireliği” konulu sunumu ile başladı. Doç. Dr. Bilge Kalanlar afet yönetiminde afet hemşireliğinin öneminden söz etti.

Sempozyumun son oturumu ise “İklim Değişikliği ve Hemşirelik” temasıyla Doç. Dr. Esra Tural Büyük ve Doç. Dr. Oya Sevcan Orak başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Kolaç, Dr. Öğr. Üye. Emine Ekici ve Prof. Dr. Gül Ertem konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Kolaç iklim değişikliği ile mücadelede hemşirelerin liderlik, savunuculuk ve politika oluşturma rollerinden bahsetti.

Dr. Öğr. Üye. Emine Ekici iklim değişikliğini dünyadaki en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu belirtirken, iklim değişikliğini azaltmada uyum ve dayanıklılık çalışmalarında halk sağlığı hemşirelerinin önemini vurguladı. Prof. Dr. Gül Ertem ise iklim değişikliğinin kadın sağlığı üzerindeki etkilerinden; kadınların iklim krizinden etkilenme nedenlerini toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin artması, erken ve ölü doğumlar, çocuk evliliklerinde artma, anne ve yenidoğan sağlığının tehdidi, üreme sağlığı ve doğum kontrol erişiminin kısıtlanması olarak belirtti.

6. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu, Doç. Dr. Birsen Altay’ın kapanış konuşmaları ile sona erdi.

6. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu Düzenleme Kurulu’nda yer alanlar ise şöyle:

Doç.Dr. Birsen Altay, Doç.Dr. Şenay Arlı, Dr. Öğr. Üye Ruveyde Aydın, Dr. Öğr. Üye Özge ÖZ Yıldırım, Dr. Öğr. Üye Alaattin Atın, Öğr. Gör.Dr. Cansev Bal, Öğr. Gör. Dr. Merve Koyun, Öğr Gör. Dr. Belgin Şen Atasayar, Araş. Gör. Dr. Hatice Uzşen, Araş. Gör. Dr. Gamze Tuncer Ünver, Araş. Gör. Dr. Mesiya Aydın, Araş. Gör. Dr. Tuğba Kavalalı Erdoğan, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şepnem Kayan, Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yeşim Ateş, Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Yeliz Karagenç, Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Emine Solak ve OMÜ SUVAM Eğitim Hemşiresi Pınar Çelebi

 

X
Secure Login

This login is SSL protected