Afganistan’da Covid-19’a Yakalanan OMÜ Hastanesi Doktoru Sedeqi Samsun’a Getirildi
15 Ekim 2020, Perşembe - 14:33
Güncelleme: 27 Ekim 2020, Salı - 09:32

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde iç hastalıkları üzerine uzmanlık eğitimi alan Araştırma Görevlsis Dr. Ahmad Zarif Sedeqi, yıllık izin için gittiği ülkesi Afganistan’da korona virüse yakalandı. Afganistan’da yeterli tedavi imkânı olmadığı için Dr. Zarif Sedeqi kendi imkânları ile tedavi olmaya çalıştı. Kendi oksijen tüpü alarak tedavi olmaya çalışan Dr. Sedeqi hastalığının ilerlemesi üzerine OMÜ doktorları aracılığıyla Türkiye'den yardım talebinde bulundu. OMÜ'nün Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne durumu bildirmesinin ardından Dr. Ahmad'in yardım çağrısına duyarsız kalmayan devlet yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne yakışır bir tutum sergileyerek Sağlık Bakanlığının ambulans uçağı ile sabah saatlerinde ülkesinden alındı. Hava ambulansı, gidiş-dönüş yaklaşık 6 bin km yol kat ederek Dr. Zarif Sedeqi’yi Samsun-Çarşamba Havalimanına getirdi. Havaalanında kara ambulansına nakledilen Dr. Sedeqi, görev yaptığı Tıp Fakültesi Hastanesine götürülerek tedavi altına alındı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “2017 yılından beri Samsun'dan görev yapan doktorumuz Zarif. Sedeqi, Afganistan kökenli. Yaklaşık 12 yıldır da Türkiye'de doktorluk yapıyor. Kendisi memleketine uzun zamandır gitmemişti. Afganistan’a gidiyor ve orada korona virüsüne yakalanıyor. Oradaki imkânların çok iyi olmamasından dolayı tedavisinin sağlık kenti Samsun'da yapılması için bizden talepte bulundu. Biz de Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ambulans uçak tahsis ettik. Kendisi bugün Samsun'a getirildi. Covid-19 tedavisini Samsun'da devam ettireceğiz. İnşallah burada şifa bulacak. Bir doktorumuzun bu şekilde getirilmesi ülkemiz adına, Sağlık Bakanlığımız adına özellikle Samsun'da tedavi altına alınmış olması bizim için de gurur verici bir durum” dedi.

Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak ise “Afganistan uyruklu Dr. Ahmad Zarif Sedeqi, genel durumunun kötüleşmesi, nefes darlığının artması nedeniyle bizlerle iletişime geçti. Türkiye Cumhuriyeti’nden kendisine yardım eli uzatılmasını talep etti. Bu talebini Dekanlığımızın, Rektörlüğümüzün ve Sağlık Bakanlığımızın yetkililerine ulaştırdık. Sağlık Bakanlığımız, Türk milletinin şanına yakışır bir şekilde hemen olayla alakadar oldu. Gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra genç doktorumuz bugün ambulans uçakla Samsun’a getirildi. Üniversitemiz Hastanesinde tedavi altına alınan hastamızın sağlık durumu şu an iyi. Doktorumuzun bu yardım çığlığına elini uzatan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya, Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Ünal’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Sancak’a, Dekanımız Prof. Dr. Cengiz Tokluk’a ve İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç’a ve tüm devlet yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.