Samsun Teknopark Firmasından Almanya’ya Yazılım İhracatı
08 Ocak 2019, Salı - 12:47
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 10:33

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Samsun Teknopark) firmalarından Tekşen Bilişim, geliştirdiği “rent a car” (araç kiralama) yazılımını Almanya’da bir firmaya satarak yazılım ihracatıyla dikkatleri üzerine topladı.

Tekşen Bilişim’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Samet Teke, otomotiv sektöründe 10 yıl boyunca edindiği tecrübe ve bilgisiyle 2014 yılının sonunda Tekşen Bilişim’i kurarak Gözcü Araç Takip markasıyla faaliyetlerine başladı. 2 yıldır Samsun Teknopark’ta bulunan Araştırma-Geliştirme (AR-GE) ofisinde çalışmalarını sürdüren Tekşen Bilişim, rent a car firmaları için yazılımlar geliştiriyor. Şirket bu kapsamda, E-RAC adını verdikleri elektronik rent a car sisteminin farklı versiyonlarını geliştirip E-RAC v2’yi Almanya’da faaliyet gösteren bir broker (aracı) firmasına satarak ilk yazılım ihracatını gerçekleştirdi.

“Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yazılım firması”

Yaptıkları ihracat sonrasında bunu sürekli hâle getireceklerine işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Teke “İlk ihracatımız Almanya’ya oldu. Bunun için mutlu ve gururluyuz. Almanya genelinde 150 acentesi bulunan ve Berlin şehrinde bin araç parkı kapasitesine sahip bir broker firmasına geliştirdiğimiz elektronik rent a car yazılımının satışını yaparak ilk ihracatımızı yaptık. Bundan sonra farklı ülkelere de ihracat yapabilmek için çalışmalarımıza hız verdik. Karadeniz Bölgesi’nin personel ve ciro bakımından en büyük yazılım firmasıyız. Hedeflediklerimizi yapabilecek ekip ve özveriye sahibiz.” dedi.

“Gelişimimizde Samsun Teknopark’ın rolü büyük”

Samsun Teknopark bünyesinde faaliyet göstermeye başladıktan sonra girişimcilik ekosisteminin içinde olmanın faydalarından bahseden Teke “Samsun Teknopark’ın gelişimimizde rolü büyük. Samsun Teknopark’ta bir girişimcilik ekosistemi var ve bu ekosistemin size katkıları oluyor. Örneğin, yazılım firmalarıyla irtibat kuruyorsunuz, onların oluşturduğu başka bir sistem sizin sisteminize entegre edilebiliyor, karşılıklı fikir alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Mentorluk (yönderlik) desteği alıp mentorluk desteği verebiliyorsunuz. Düzenlenen etkinlikler ve konferanslarla birlikte kişisel gelişimimize de katkı sağlıyoruz.” sözleriyle Teknopark’ın önemine ve işlevselliğine vurgu yaptı.

“Eğitime önem veren bir kurumuz”

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü ile kalite geliştirme faaliyetleri kapsamında protokol imzalayan Tekşen Bilişimin Kurucusu Samet Teke, eğitime katkı sağlayarak yenilenen bölüm müfredatlarında öğrencilerin son dönemlerini okul yerine çalışma ortamlarında geçirmeleri için eğitime destek verdiklerini dile getirirken bu süreci şöyle özetledi: “Eğitime önem veren bir kurumuz. Samsun Teknopark’ın bize sağladığı önemli desteklerden birine örnektir imzalanan bu protokol. Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak aracılığıyla OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı ve Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Kasap ile birlikte imzaladığımız bu protokolle Matematik Bölümünde öğrenim gören öğrencilerden Mesleki Uygulama Programı’nın belirlediği kriterleri yerine getirenler, haftada 40 saat bizimle birlikte çalışarak hem mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak hem de mesleki mensubiyet duygusunu edinecekler.”

“Özel yazılımlar yazarak her ihtiyaca çözüm üretiyoruz”

Tekşen Bilişim olarak tüm yazılım problemlerine kalıcı ve uzun vadeli çözümler üreterek özel yazılımlar ürettiklerini belirten Teke “Geçmişte masaüstü yazılımlar yaygın olarak kullanılmaktaydı fakat günümüzde internetin tüm dünyada yaygınlaşması ile mobil yazılım ve web yazılım hizmeti hız kazandı ve bu tür yazılımlar hem daha kolay kurulum özelliğine sahip hem de kullanıcılara çok daha hızlı ulaşmakta. Size özel yazılımlar sayesinde işlerinizi daha esnek, planlı ve ekonomik hâle getirebilirsiniz. Bu özel yazılımlara örnek referans olarak; Samsun Valiliği için geliştirdiğimiz yemekhane stok yönetimi ve ortağı olduğum sigortamteklif.com’un hizmetine sunduğumuz on-line sigorta web operasyon sistemini verebilirim.” diye konuştu.