MENU

Rektör Ünal, Depremin Yaralarını Saran Çalışma Arkadaşlarına Teşekkür Etti
27 Şubat 2023, Pazartesi - 09:43
Güncelleme: 27 Şubat 2023, Pazartesi - 19:13
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrası bölgeye gönderilen personele, yaraların sarılmasında gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti.

OMÜ Konuk Evi'nde düzenlenen kahvaltı programına; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı ile bölgede görevlendirilen çeşitli birimlerdeki personel katıldı.

Prof. Dr. Yavuz Ünal: “Hayatımız boyunca unutamayacağımız trajedilere tanıklık ettik”

Samsun'dan deprem bölgesine gönüllü giderek sağlık ve arama kurtarma çalışmalarına destek veren personele teşekkür konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “6 Şubat Pazartesi günü acı bir sabaha uyandık. Yaşanan depremde birçok vatandaşımızı kaybettik, gözlerimiz hayatımız boyunca unutamayacağımız trajedilere tanıklık etti. Birbirimize sarılarak, Allah’ın izniyle bu süreçten hep beraber çıkacağız. Deprem felaketinde yitirdiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı. 

“OMÜ ailesinde olmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum”

OMÜ ailesinde olmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Sağlık, arama kurtarma, yardım ve dayanışma ile tekrardan birlik ve beraberliği inşa ettik. Bunu yaparken hiçbir arkadaşım neden ve niye demedi. Elimizdeki bütün imkânlar ile gücümüzü ortaya koyduk.” diye konuştu. 

“Bir eğitim kurumu olarak canla başla çalıştık”

Bir eğitim kurumu olarak canla başla çalışıldığını dile getiren Rektör Ünal, “Meydana gelen her olayı kendi açımızdan değerlendiriyoruz. Payımıza ne düşüyorsa değil, imkânımız neye yetiyorsa en iyisini yapmaya çalışıyoruz. OMÜ'de okuyup deprem bölgesinde bulunan 2 bin 500 öğrencimiz için gönüllü arkadaşlarımız burada ve onlarla ilgilenmek, destek olmak için hazır bekliyor. Ülkemiz, bulunduğu konum nedeniyle maalesef deprem riskini taşımakta. 2020'de temelleri atılan Arama Kurtarma Ekibi'mizde tüm öğrencilerimizin yerini almasını ve bu konuda farkındalığın oluşmasını desteklemekteyiz. Bizler bu tür felaketlerde lider ruhlu olmalıyız. Yaşadığımız ve bundan sonra yaşanmasını istemediğimiz durumlarda oturup ağlamak yerine ne yapmalıyım, ne yapabiliriz demeliyiz.” dedi.

“Biz birlikte güzeliz, güçlüyüz”

Zor zamanlarda karar almanın güçleştiğini belirten Rektör Ünal, “Arzumuz OMÜ olarak yaşanan felaketlerde can simidi olmaktır. Bununla ilgili kurmuş olduğumuz kriz masasında sizlerin fikirlerine ihtiyacımız var, burada bize sunacağınız her katkı, bunu yapabiliriz veya şu da olmalı dediğiniz her fikir bizim için çok değerli. Biz bu fikirlerle krize önceden müdahalede bulunup olgunlaşacağız. Yaşadığımız bu felakette yaraların sarılması konusunda emeği geçen, olay yerine giden, kalbiyle orada olan ve desteğini esirgemeyen bütün arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum. Biz birlikte güzeliz, güçlüyüz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Selim Eren: “Başarılı bir kriz yönetimi sergiledik”

Törende organizasyon ekibi adına yaptığı konuşmada başarılı bir kriz yönetimi sergilediklerini belirten Rektör Yardımcı Prof. Dr. Selim Eren, "Üniversite adına görev yapan personelle gurur duyuyoruz." diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Hocalarımız, akademik ve idari personelimiz çok iyi bir koordinasyon sonucunda şehirle olan bağlantıyı sağlayarak, hem sağlık ekibi ve arama kurtarma ekibi hem de krize müdahale alanlarıyla ilgili olarak AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğüyle ilişki kurdular. Üniversitemiz ve Rektörümüz tarafından öngörülen afete öncelikli olarak nasıl müdahale edilir konusundaki hazırlığımız işe yaradı. Samsun'dan hareket eden ilk gruplardan biriydik. Ekibimiz ilk gün oluşturuldu ve yola çıkıldı. Üniversite olarak sivil toplum örgütlerinin yardımlarının kontrollü şekilde ve istismar edilmeden dağıtılması ve toplanması, GENÇ KIZILAY üzerinden sorunsuzca organize edildi. Nihayetinde de bu yardımlar tasnif edilerek gereken yerlere ulaştırıldı.” sözlerine yer verdi.

‘‘Samsun, deprem bölgelerindeki organizasyonuyla marka bir şehir olduğunu gösterdi’’

Birliktelik sayesinde başarıya ulaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Selim Eren, ‘‘Samsun, deprem bölgelerindeki organizasyonuyla marka bir şehir olduğunu, Belediyesi, Valiliği ve özellikle de Üniversitesiyle göstermiş oldu. Samsun'daki üst yöneticiler ve gönüllü şekilde oluşturduğumuz OMÜ ekiplerimize, birliktelik duygusunu yaşattıkları için teşekkür ediyoruz, kısa sürede bunu başarabilmek kolay bir şey değil.’’ diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Sina Coşkun: “Kendi hastanemizde çalışıyor gibi büyük bir özveriyle çalıştık”

Sağlık ekibi adına konuşma gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Sina Coşkun, “8 Şubat sabahı, ikinci depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Elbistan’a doğru 40 kişilik sağlık ekibiyle çıktık. Zorlu hava şartları altında, uzun bir otobüs yolculuğunun ardından bölgeye ulaştık. Hastaneye geldiğimizde gördüklerimiz, kalbimizin derinliklerinden zamanla silinir mi, inanın bilmiyorum. Bu gördüklerimiz üzerine vakit kaybetmeden hastanenin idari yetkilileri ile temasa geçerek her birimiz görev bölgelerimize dağıldık. Gittiğimiz her yerde sanki kendi hastanemizde çalışıyor gibi büyük bir özveriyle çalışarak önemli ameliyatlar yaptık.” dedi.

Mimar Fatma Yılmaz: “Hasarlı binaların tespit edilmesi için çalışmalar yaptık”

Teknik çalışmalarda görev alan OMÜ personeli Mimar Fatma Yılmaz da “Ülkemizde gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen depremde yaklaşık 43 bin vatandaşımızı enkaz altında kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Deprem sonrası, vatandaş olarak beraberlik ve dayanışma için bir arada olmamız gerektiğini düşünüyordum. Haber izlemek ve uzaktan yardım etmek dışında elimizden bir şey gelmiyordu. Gaziantep’in İslahiye ilçesinde enkazda zarar görmüş vatandaşlara yardımcı olmak için oluşturulan teknik bilirkişi heyeti için arandığımda hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Yaklaşık bin 400 canın kaybedildiği, 200 konutun enkaz durumda olduğu ilçede enkaz kaldırma çalışmaları başlamadan önce, kusurluların bir an önce tespit edilmesi için başka bölgelerden gelen savcı ve başsavcılar ile alanda çalışmalar yaptık.” diye konuştu.

Doç. Dr. Yener Aksoy: “Çok hızlı reaksiyon gösterip deprem bölgesine ulaştık”

Arama Kurtarma Ekibi adına konuşma yapan Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Yener Aksoy da “Rektörümüz Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın öncülüğünde doğal afetlerin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu maddi ve manevi kayıpları azaltmak ve olası afetlerde bilinçli toplum bireyleri yetiştirmek adına Üniversitemizde Afet Eğitimi ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Merkezimiz bünyesinde OMÜ Arama Kurtarma Ekibini oluşturduk. Ekibimiz, ilk görevi olmasına rağmen çok hızlı reaksiyon gösterip deprem bölgesine ulaştı ve eki üyeleri ellerinden geldiğince, zorlu hava koşullarında afetzedelerimize ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdüler. Ekibimizin her bireyine canı gönülden teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Dr. Esra Turunç: “Buradan bir OMÜ ekibi geçti sözlerini çokça duyduk ve mutlu olduk”

İkinci sağlık ekibi adına izlenimlerini aktaran Dr. Esra Turunç ise şöyle konuştu:

“Asrın felaketi olan bu deprem gerçekleştiğinde ateş sadece düştüğü yeri yakmadı, hepimizi yürekten etkiledi. Bir depremzede ablası olarak ses duymanın kıymetini o gün anladım. Yıkıldık ancak bir şeyler yapmamız lazımdı. Yaralarımızı hep beraber sarmak ve görev aşkıyla bölgeye gitmek için gönüllü olduk. Ekip olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'nde görevlendirildik. Bir hayata dokunabilmenin ne kadar kıymetli olduğunu, tek yürek olmayı, acıyı paylaşmayı ve vatan sevgisini en derinden hissettik. Samsun’a döndüğümüzde ise 'Buradan bir OMÜ ekibi geçti' sözlerini çokça duyduk ve mutlu olduk.”

Konuşmaların ardından deprem bölgesinde görev yapan personele Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Daha sonra hatıra fotoğrafı çekimiyle kahvaltı programı sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected