MENU

Rektör Ünal, 'Tarihi, Kültürel ve Sosyal Yönleriyle Bafra Sempozyumu’nda
04 Kasım 2022, Cuma - 11:43
Güncelleme: 07 Kasım 2022, Pazartesi - 14:04
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Bafra Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tarihi, Kültürel, Sosyal Yönleriyle Bafra Sempozyumu’ Bafra Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyuma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, Turizm MYO Müdürü Doç. Dr. Seyfullah Gül, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

“Sempozyumun Bafra’da yapılmasından memnunuz”

Sempozyumda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Böyle bir organizasyonun Bafra’da yapılmasından memnuniyet duyuyorum.  Toplumda neye değer veriyor, peşinden gidiyorsanız çocuklarınızda onun peşinden gidiyor. Kültürün oluşması için zamana ihtiyaç vardır. Kültür için bunun sürekliliğini sağlayacak ve geleceğini inşa edecek dinamiklere, bu dinamiklerin de aktif olarak kullanılmasına ihtiyaç var. Bunun sonucunda da ortaya medeniyet çıkıyor. Gerçekleştirilen sempozyum sadece bir sempozyum değil, daha ötesinde bir anlam ifade ediyor. Bu sempozyumun Bafra gibi kadim bir kent ve yerleşim yerinde yapılması oldukça önem arz ediyor. Aslında Bafra kadim bir kent olarak sınırlı değil, bölgenin yaşam merkezinin yaklaşık olarak 3 bin 500 yıl gibi bir tarihe dayanıyor. Geriye baktığınızda Bafra, Samsun ya da Karadeniz Bölgesi açısından değil bizim coğrafyamız açısından da önemli olan, kimliğimizi eklemek ve tanımlamak gerekiyor.” dedi.

“Tek etkin güç kültür”

Rektör Ünal, “Yaptığınız bütün mimari ömrü sınırlı olmakla beraber bu kültürün bir parçasıdır. Özellikle bu dönemdeki mimari yapıyla, betonla yapıyorsanız en fazla ömrü 40-50 yıl sürüyor. Kadim geleneğe baktığınızda ise bin 500, 2 bin yıllık bir mimari hala sizinle konuşuyor. Kadim geleneğin içerisinde dolayısıyla kültürün kendi kodlarıyla bütünleşmek ve kültürle dönüşümü tetiklemek gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir yolun olmadığını da biliyoruz. Burada elimizde tek seçenek tek etkin güç kültür olarak karşımıza çıkıyor. Kültür üzerinden medeniyete yapılan bütün yatırımlar aslında doğrudan kendi neslimize yaptığımız bir yatırım. Tarih yoksa ve tarihle bağlantı kurulamıyorsa aslında biz yokuz. Bu coğrafyada arkadan gelenler çok kısa sürede sizin kimliğinizi sizin varlığınızı yok sayacaktır.” diye belirtti.

“OMÜ kültürel anlamda katkı sağlayacak”

Bafra’da bulunan kampüsün Bafra için öneminden bahseden Rektör Ünal, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak burada bir kampüsümüz var. Özel yapılan çalışmayla bir konsept oluşturuldu. Buradaki kampüs içerisinde, bütün unsurlarıyla beraber kampüs kültürü oluşturması dolayısıyla kente kültürel anlamda katkı sağlama arzusundayız. Çalışmalarımız sona erdi ve bu doğrultuda önümüzdeki ay içerisinde süreci başlatacağız. Bu süreç aslında kentin kongre kültür merkezine ihtiyacı olduğunu da bizlere gösteriyor. Öncelikli olarak okul öncesi, Milli Eğitim veya Halk Eğitim, üniversite vb. kurumlarda başlanabilir. Sizler kültürümüze ne anlam veriyorsanız neyi önemsiyorsanız çocuklarınızda onu önemseyecek. Sizin kıyafetiniz, inancınızın çocuklarınız tarafından devralınmasını istiyorsanız kültürümüze saygınlığınızı artırmak gerekiyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sempozyum, diğer açılış konuşmaları ve sunumlarla devam etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected