MENU

Dr. Öğretim Üyesi Emre Özan’ın Uluslararası Başarısı
05 Ağustos 2022, Cuma - 15:38
Güncelleme: 08 Şubat 2023, Çarşamba - 14:45
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emre Özan, ABD Savunma Tehditleri Azaltma Ajansı (DTRA) adına Sandia Ulusal Laboratuvarları tarafından 25-31 Temmuz 2022 tarihlerinde Albuquerque-New Mexico'da düzenlenen ‘Türkiye-Biorisk Yönetimi Danışman Geliştirme Programı’na katılarak proje geliştirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Özan, daha önceki yıllarda Sandia Ulusal Laboratuvarları tarafından düzenlenen Laboratuvar Biorisk Yönetimi Eğitimine Giriş Eğitimi ve Biorisk Yönetim Eğitmeni Geliştirme Programına da katılım sağladı, sonrasında aynı kurumun vermiş olduğu eğitimlerde eğitmen olarak görev aldı. Ayrıca Uluslararası Biyogüvenlik Dernekleri Fedarasyonu (IFBA) tarafından yapılan sınavı başarı ile geçerek 5 yıl süreyle Uluslararası Biorisk Yönetim Uzmanı unvanı aldı.

Özan, IFBA ve Sandia Ulusal Laboratuvarları ile gelişen bu işbirliği neticesinde davet edildiği Türkiye-Biorisk Yönetimi Danışman Geliştime Programı'nda OMÜ’yü temsil etti.

Anlam belirsizliklerini çözüme kavuşturacak proje geliştirdi

Türkiye’ye özel düzenlenen bu programa Tarım ve Orman Bakanlığı,  Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerden toplam 11 Biorisk Yönetim Uzmanı katıldı. Eğitim kapsamında katılımcılara, laboratuvarların biorisk değerlendirmeleri, stratejileri, biorisk denetiminde dikkat edilecek hususlar gibi konularda eğitimler verildi. Ayrıca bu süre zarfında çeşitli projeler geliştirildi. Bu kapsamda Dr. Öğretim Üyesi Özan ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sencer Karagül tarafından sunulan 'Türkçe Biyogüvenlik ve Biyoemniyet Terminolojinde Anlam Belirsizliklerini Çözüme Kavuşturmak” isimli proje kabul edilerek çalışmalara başladı.

Projenin 30 Ocak 2023 tarihinde bitirilmesi hedefleniyor

Proje kapsamında biorisk terminolojisinde anlaşılması güç ve tam olarak Türkçeye çevrilmekte zorlanılan kelime ve ifadelerin daha iyi anlaşılabilmesi için açıklamalı terimler sözlüğü geliştirilmeye çalışılacak. Sözlük içerisinde bioriskle ilişkili başlıca kelime ve ifadelerin Türkçe karşılıklarının verilmesinin yanı sıra genel olarak ne amaçla kullanıldıkları örneklerle açıklanacak. Bu proje, Sandia Ulusal Laboratuvarları ve Türkiye Arasında Biorisk Yönetimi Uygulama Projesi kapsamında yürütülecek. Proje çalışmaları sırasında öğretim üyelerine Sandia Ulusal Laboratuvarlarından Kıdemli Teknik Uzman Eric Cook danışmanlık yapacak. Projenin 30 Ocak 2023 tarihinde bitirilmesi hedefleniyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected