MENU

OMÜ ile SAMÜ Arasında YÖS ve Laboratuvar Altyapısı İş Birliği Protokolü
11 Mart 2022, Cuma - 16:26
Güncelleme: 24 Mart 2022, Perşembe - 10:54
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Üniversitesi (SAMÜ) arasında Yabancı Öğrenci Sınavı'na (YÖS) yönelik iş birliğini ve laboratuvar alt yapısını kapsayan iki protokol imzalandı.

OMÜ Rektörlüğünde imzalanan protokol metnine; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın imza attı. İmza törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.

İmzalanan protokol metniyle; üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına uluslararası öğrenci başvuru ve değerlendirme işlemlerinde izlenecek yol, ortak ilke ve esasların düzenlenmesi, Türkiye’deki eğitim seçeneklerinin etkin biçimde tanıtılması ve Türkiye’ye olan akademik ilginin arttırılması ile Türk üniversitelerindeki uluslararası öğrenci sayısının arttırılması hedefleniyor. Diğer protokol metniyle de iki üniversitenin sahip olduğu laboratuvarların ortak kullanılması amaçlanıyor.

Protokolle ayrıca OMÜ-YÖS; taraflarca uluslararası öğrenci alımında ilk yerleştirmelerde tek geçerli, ikinci ve diğer yerleştirmelerde ise öncelikli sınav olarak kabul edilecek.

"Laboratuvar altyapısının eşit şartlarda kullanılmasını hedefliyoruz"

İmza töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, her iki üniversitenin ortaya çıkaracağı enerjiye işaret ederek "Bugün iki üniversite arasında imzalanan iş birliği protokolü ile kaynakları verimli kullanma, şehrimizi öne çıkarma, girişimcilik ruhunu destekleme ve güçlendirme adına önemli adımlar atıldı. Bu protokol çerçevesinde özellikle laboratuvar altyapısını iki üniversitenin akademisyenlerinin eşit şartlarda kullanmasını hedefliyoruz. Yapılan çalışmalarla ilgili elimizde bir imkân varsa yeni bir yatırımla öz kaynakların israf edilmesini önlemek ve daha nitelikli bir altyapı oluşturmak önceliklerimiz arasında olacaktır." dedi.

"Yabancı öğrenci barındırma noktasında üst sıralardayız"

Samsun'un yabancı öğrenci barındırma noktasında Türkiye'deki şehirler arasında üst sıralarda olduğunu ifade eden Rektör Ünal "Uluslararasılaşmada özellikle ülke sayısının çeşitliliğini önemsiyoruz. Nitelikli öğrenci almayı önemsiyoruz. Ama daha fazla önemsediğimiz nokta; buraya gelen öğrencilerin, aynı zamanda Türk kültürünün elçileri olarak, özellikle de Samsun’un ticari ataşeleri olarak ülkemizden ayrılmaları ve buranın ihracatına, nitelikli üretimine katkı sağlamalarıdır." diye konuştu.

"Her ülkeden temsili önemsiyoruz"

Nüfus ortalaması baz alındığında yabancı öğrenci barındırma bakımından Samsun'un kesinlikle ilk sırada olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, devamında "Ülke çeşitliliği açısından baktığımız zaman Üniversitemiz, 120 farklı ülkeden yabancı öğrenci bulundururken SAMÜ'de bu sayının 80 civarında olduğu görülmekte. Yeni kurulmasına rağmen SAMÜ'de 80 farklı ülkeden öğrenci var. Bu rakamlar, yabancı öğrenci açısından çok değerli. Elbette ülke çeşitliliği de burada çok önemli, biz belirli ülkelerin öbeklenmesi yerine, bütün ülkelerden temsili önemsiyoruz. Bu tavrımızın aslında stratejik bir eylem olduğunu söylemeliyim." değerlendirmesinde bulundu.

"Güçlerimizi birleştirip daha güçlü olmak istiyoruz"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın ardından söz alan SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da konuşmasında uluslararasılaşmada Afrika'ya odaklandıklarını belirterek "Şehrimizde 2 üniversite var ve biz, güçlerimizi birleştirip daha güçlü olmak istiyoruz. Yani amacımız; şehre ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak. İki protokol imzalıyoruz bugün. Birincisi uluslararası öğrencilerle ilgili protokol. Uluslararası öğrenci aynı zamanda bir kültür elçisidir. Özellikle Afrika eksenine çok daha fazla önem veriyoruz. Çünkü Afrika’daki pek çok İslam ülkesinin idarecileri ve bürokratları Hristiyan’dan oluşuyor. Nitekim Hristiyan örgütler zamanında bu kişileri Batı ülkelerine getirmek suretiyle eğitip, nitelikli hâle getirerek ilgili ülkelerde bürokrat olarak tayin etti. Dolayısıyla oradaki Müslüman nüfus maalesef eğitilemedi. İşte burada bize düşen bir görev var: Söz konusu Müslüman nüfusun ülkemize getirilerek eğitilmesini sağlamak." dedi.

"SAMÜ'nün gelişmesi, ana üniversite olan OMÜ’ye bağlı"

Laboratuvar cihazlarının son derece pahalı olduğuna değinen SAMÜ Rektörü Aydın, devamında "Sadece cihazlar değil, onların kitleri de pahalı. Dolayısıyla bu projede söz konusu cihazın, bir üniversitede varken diğer üniversiteye alınmasını engellemiş olacağız. Dolayısıyla kaynaklarımızı bir yandan daha etkin ve verimli bir şekilde kullanacağız, diğer taraftan da araştırmaları daha az maliyetle yapacağız. Ben bu noktada her iki üniversitenin iş birliğinin ve bunun yansıması olan iki protokolün de son derece önemli olduğunu düşünüyorum, zira bizim üniversitemiz yeni bir üniversite. SAMÜ'nün gelişmesi, ana üniversite olan OMÜ’ye bağlı." sözlerine yer verdi.

"Samsun; Türkiye’de üniversiteyle en yakın, en iyi iş birliği içinde olan örnek bir şehir"

İmza töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Değerli rektörlerimize teşekkür ediyorum. Karadeniz’de merkez Samsun ve bugün 2 üniversitemiz var. OMÜ çok köklü bir üniversite ve birçok alanda da üniversiteler arasında hakikaten çok mümtaz bir yere sahip. SAMÜ yeni kuruldu ama performansı ve göstergeleri itibarıyla sanıyorum üniversiteler arasında çok hızlı bir gelişim gösteriyor. OMÜ ve SAMÜ'nün bütün potansiyel ve kabiliyetlerini birbirinin hizmetine sunması; ilave kaynakların yeni yeni alanlara aktarılması ve yatırımlar yapılması yönünde önemli bir imkân sağlamış oluyor.” ifadelerini kullandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected