MENU

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde OKTAM Korosu’ndan ‘Kadınca’ Nağmeler
09 Mart 2022, Çarşamba - 16:43
Güncelleme: 13 Mart 2022, Pazar - 02:13
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Tüm dünyada ve Türkiye’de kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM), kadınların bu özel gününü düzenlediği “Şarkılar Bizi Söyler” adlı konserle kutladı.

Konser programında, OMÜ’lü öğretim elemanları ile kamuda farklı mesleklere mensup çalışanlardan kurulu OKTAM Kadınlar Korosu, Türk müziğinin sevilen ve dillerden düşmeyen eserlerini seslendirdi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde organize edilen ve yoğun ilgi gören konsere; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, fakülte dekanları, OKTAM Yönetim Kurulu üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ile çok sayıda davetli ve Samsunlu vatandaşlar katıldı.

Konser programı Cumhuriyet’in mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler adına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Araştırma Görevlisi Gürsoy “Kadının ilerlemesi; sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yoludur”

Konser öncesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi ve OKTAM Yönetim Kurulu üyesi İrem Nur Gürsoy, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışı ve tarihi hakkında bilgiler vererek “Kadın; toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu; sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur.” şeklinde konuştu.

OKTAM Müdürü Prof. Dr. Kumcağız “OKTAM, kadının toplumsal ve ekonomik kalkınmada yerini alabilmesi için faaliyetler yürütüyor”

Ardından söz alan OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, Merkez olarak, özel veya kamu kurum-kuruluşlarının iş birliğinde kongre, sempozyum, panel, atölye çalışmaları ve kurslar düzenlediklerini vurgulayarak “Merkezimiz, kadının toplumsal ve ekonomik kalkınmada yerini alabilmesi için her konuda duyarlı ve bilgili olunmasına yönelik girişimlerde bulunmak, yurt içinde ve yurt dışında kadın sorunları ile ilgili her alanda araştırma ve incelemeler yapmak suretiyle bu yoldaki etkinliklere katılmayı amaçlamaktadır.” dedi.

“Aynı anda birçok sorumluluğu yerine getirmek; kadın akademisyenlerin çoklu düşünme ve organizasyon yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamakta”

Akademisyenliğin, belirli bir mesai saati ile sınırlı olmayan, sürekli kendini yenilemesi gereken ve neredeyse insan hayatının tamamında etkili olan bir meslek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kumcağız, devamında “Bu bağlamda kadın akademisyenler de zamanlarının büyük bir kısmını bilimsel faaliyetlere ayırmakta, mesai saatleri dışında evde de çalışmak zorunda kalmaktadır. Aynı zamanda da kadın akademisyenler; eş, anne, meslektaş, araştırmacı gibi birçok rolü üstlenmekteler. Yapılan çalışmalarda kadın akademisyenlerin; aile ve annelik sorumluluklarının önceliğine inandıklarından çocuklarının bakımı ve ailevi sorumluluklarını yerine getirirken akademik hayatta da kendilerinden beklenilen yükümlülükleri gerçekleştirmekte oldukça başarılı oldukları gözlenmektedir. Bu şekilde aynı anda birçok sorumluluğu yerine getirmek; kadın akademisyenlerin çoklu düşünme ve organizasyon yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bizler de sanıyorum ki bu çoklu düşünme ve organizasyon yeteneklerimize sahip olduğumuzu düşünerek ve buna inanarak şu an karşınıza çıkabildik.” sözlerine yer verdi.

“Merkezimiz bünyesinde çalışmak için farklı disiplinlerden bize katılan akademisyen hocalarımızın sayısı her geçen gün artıyor”

OKTAM Yönetim Kurulu üyeleri ile yaklaşık 3 yıl önce Merkezin yıllık faaliyetlerini planlarken, çalışan kadın akademik ve idari personel için bir sosyal aktivite olarak müzikte karar kıldıklarını aktaran Kumcağız, şunları dile getirdi: "Müzik, beyni hareketli kılar, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda müzik insan ruhunu ve sağlığını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Bu düşünceler ve değerli Doç. Dr. Bahar Güdek Hocamızın desteği ile OKTAM Kadınlar Korosu'nu kurduk. Merkezimiz bünyesinde çalışmak için farklı disiplinlerden bize katılan akademisyen hocalarımızın sayısı her geçen gün artmakta. Ekipler iyi liderlerle, iyi liderler de iyi ekiplerle var olabiliyorlar. Etkinliğimizin gerçekleşmesinde öncelikle verdikleri desteklerden dolayı Rektörlüğümüze, özverili çalışmaları ve gösterdiği çabalardan dolayı Bahar Hocamıza, korodaki ve orkestradaki her bir arkadaşıma, her daim rahatlıkla iletişim kurabildiğimiz ve desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanımız Güngör Kural ve ekibine OKTAM Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyorum.”

Sonrasında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk ise OKTAM üyelerinin çok önemli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti.

“Sorunun bütüncül olarak ele alınmasının elzem olduğunu düşünüyorum”

Tüm meseleleri bir günde konuşup halletmenin mümkün olmadığına değinen Prof. Dr. Batuk "OKTAM'ın kadın ve aile sorunları üzerinde çalışmaları son derece önemli. Genel anlamda konunun bütün boyutlarıyla ele alınması zaruri olmakta. Yani önce bataklığın kurutulması gerekiyor. Sadece sivrisineklerle mücadele etmek yeterli değil. Sorunun bütüncül olarak ele alınmasının elzem olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların akabinde OKTAM Kadınlar Korosu, Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bahar Güdek’in yönetiminde sahne aldı.

Koro ve solo olarak icra edilen konserde “Girdim Yârin Bahçesine”, “Sevda mıdır Yoksa”, “Bir Yangının Külünü”, “Nazende Sevgilim” başta olmak üzere Türk müziğinin klasikleşmiş ve hafızalara kazınmış birçok şarkısı icra edilirken dinleyiciler de koronun performansıyla keyifli vakit geçirdi.

Rektör Yardımcısı Batuk’tan karanfil jesti

Konserin bitiminde ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız ile Koro Şefi Doç. Dr. Bahar Güdek’e emekleri için şükranlarını sunarken günün anlam ve önemine binaen kendilerine buket ve salondaki kadınlara da karanfil takdim etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected