MENU

Samsun’da OMÜ Organizasyonunda OKAF’22 Rüzgârı
02 Mart 2022, Çarşamba - 23:54
Güncelleme: 08 Mart 2022, Salı - 22:02
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde ve 6 üniversitenin paydaşlığında "Bu Fuarda Kariyer Var" sloganıyla düzenlenen “Orta Karadeniz Kariyer Fuarı” (OKAF’22), açılış töreniyle ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Eski Makro Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu alanda açılan ve 2 gün sürecek fuara; Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Recep Sancak ve Prof. Dr. Selim Eren, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ OKAF’22 Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, çok sayıda katılımcı kurum, kuruluş ve firma yetkilisi, sivil toplum kuruluşlarının sorumluları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Açılış töreni, OMÜ Eğitim Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan Modern Müzik Topluluğunun konseriyle başladı ve ardından protokol konuşmalarına geçildi.

OMÜ OKAF'22 Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Şanlı "OKAF'22, öğrencilerimizin kariyer yolculuklarında önemli bir adım atmalarının zeminini oluşturacak"

İlk olarak söz alan OMÜ OKAF'22 Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı, ülkemizde keşfedilmediği ve işlenmediği için içindeki potansiyeli ortaya çıkaramayan pek çok gencin olduğuna işaret ederek "Üniversitelerimizde de birçok gencimiz keşfedilmeyi ve işlenmeyi beklemekte. Organize ettiğimiz OKAF'22 bu minvalde öğrencilerimizin kariyer yolculuklarında önemli bir adım atmalarının zeminini oluşturacak. Birçok işverenin nitelikli iş gücüyle buluşuyor olmanın doyumunu yaşayacağı, pek çok öğrencimize de sektörün ileri gelen aktörleriyle tanışıyor olmanın avantaj sağlayacağı fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, bizleri yalnız bırakmayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz." sözlerine yer verdi.

OMÜ Rektörü Ünal “OKAF’22’de nitelikli bir ekosistemin kurgulanmasını arzu ediyoruz”

Açılış töreninde konuşan ev sahibi Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OKAF’22’nin; OMÜ organizasyonunda Amasya, Çorum, Samsun, Tokat Gaziosmanpaşa, Ordu ve Sinop Üniversitelerinin paydaş üniversite olarak yer aldığı ve bölgede ilk defa yapılan bir etkinlik olduğu belirterek “Bu fuarda, farklı iş alanlarında, zaman ve emekle elde edilen birikimin, başarı ve uzmanlıkların yani kariyerlerin ve kariyer imkânlarının görünür olması hedeflenmekte. Bu nedenle OKAF’22 kariyer fuarı olarak tanımlandı. Bu anlamda bir fuarın açılışını yapmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Şüphesiz fuarın ruhuna uygun buluşmalar, iş birlikleri ve ticaret imkânları oluşacaktır. Ancak biz, burada üretilen malın değil, katma değeri yüksek, doğanın fıtratına uygun, nitelikli, yenilikçi ve daha ekonomik üretim gücünün buluşmasını, dolayısıyla nitelikli bir ekosistemin kurgulanmasını arzu ediyoruz.” dedi.

“Sektörlerle kalıcı ve kurumsal iş birlikleri arayışı içerisindeyiz”

Üniversiteler olarak insanlık yararına ve Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak ekosistemin oluşturulabilmesi için sorumluluk üstlendiklerini vurgulayan Rektör Ünal, devamında “Bu nedenle sektörlerle kalıcı ve kurumsal iş birlikleri arayışı içerisindeyiz. Söz konusu denklemde araştırmaların koordinasyonu, araştırmacı yetiştirme ve nitelikli iş gücü temini noktasında her üniversitemiz üzerine düşeni yapmaktadır. Ancak birlikte yürüyebilmek ve hedefe ulaşabilmek için öğrencilerimizin nitelikli staj imkânlarına kavuşturulması, araştırmalara paydaş olunması ve en azından prototip üretimlerinde destek sağlanması zorunluluktur. Stajda öğrenmeden formu dolduran her bir öğrenci, istihdam alanına katıldığında sizin çıtanızı aşağıya çekecek; fakültesindeki eğitimin kalitesini de düşürecektir. Bu nedenle sizlerden; imkânlarınız ölçüsünde stajyer öğrenciye imkân sağlamanızı ancak hak etmemesi durumunda gerekli imzayı atmamanızı istirham ediyorum.” diye konuştu.

“Üniversite-sanayi buluşması artık bir söylem olmaktan çıkarılıp stratejik ortaklık olarak tanımlanmalıdır”

Üniversitelerin stratejik bilgi üreten ve ürettiği bu bilgiyle eğitimini yenileyen ve girişimin önünü açan stratejik aktörler olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektörü, bu kurumların işlev ve sorumluluklarına dair şunları söyledi: “Bu nedenle Cumhurbaşkanı’mızın üniversite sayısına yönelik vurgusu çok anlamlıdır. Ancak devletin bütün imkânlarıyla desteklediği bu kurumsal yapıların, içerisinde doğduğu kente entegre olup lokomotif görevi üstlenemez ise yük olması kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla misyon ve vizyon açısından üniversiteler doğru tanımlanmalı ve bu noktada sağlıklı bir ilişki ağı oluşturulmalıdır. Zira üretilen bilgi, bilimi güçlendirmiyorsa; bilim kendi ekosistemi içerisinde teknolojisini üretemiyorsa; üretilen teknoloji nitelikli ve ekonomik üretimi sağlamıyorsa bir yerlerde sorun var demektir. Bu süreçlerin sağlıklı işleyebilmesi için yenilikçi bir perspektife, girişimci bir ruha, oyuna hazır bir takıma, takıma yük olmayacak oyunculara ihtiyacımız var. Dolayısıyla yerinde ve zamanında nitelikli ve yeterli istihdam zorunludur. Üniversite-sanayi buluşması artık bir söylem olmaktan çıkarılıp stratejik ortaklık olarak tanımlanmalıdır. Taraflar beklentilerini ve katkılarını somutlaştırmalı; beklentilerin karşılanması için atılacak adımlar ve stratejik eylemlere kurumların stratejik planlarında açık bir şekilde yer verilmeli ve üst yönetimler tarafından ilerleme raporları çıkarılarak süreç takip edilmelidir.”

Katılımcı 200 firma, 28 sponsor firma, 5 bin kayıtlı öğrenci

OKAF’22’ye  200 firmanın katılımcı ve 28 firmanın da sponsor olduğunu söyleyen Rektör Ünal “5 bine yakın öğrencimiz de dün sisteme kayıt olmuştu. Fuar süresince toplam 39 etkinlik yapılacak. Atölye, seminer, söyleşi ve konferanslarla kariyer yolculuğundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Demir “Fuar, işverenlerin gençlerle doğrudan buluşmasını sağlayacak”

Ardından söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de fuarın önemini vurgulayarak “Etkinlik, yüz binlerce gencin işverenlerle buluşturulmasına ve istihdam olanaklarından faydalandırılmasına aracılık etmenin yanında nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan her ölçekte işverenlerin de gençlerle doğrudan buluşmasını sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Kariyer kavramı üzerinde duran Başkan Demir “Samsun stratejik olarak önemli bir konumda. Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde sanıyorum, Türkiye'de 21 merkezde bu etkinlikler ardışık bir şekilde düzenleniyor. Kariyer dediğimiz kavram, çok geniş ve önemli bir kavram. Aslında bizim medeniyetimizde işin ehline verilmesi hedefinin çatısını oluşturan bir kavram. İnsan olarak emeği, zamanında göstermediğimizde bunu telafi etme şansımız yok. Bu nedenle ilk öğrenme çağına geldiğimiz anda hedefe odaklı çalışmalar yapmalıyız.” değerlendirmesini yaptı.

Gençlere tavsiye “Her nerede olursanız olun bulunduğunuz yerin sıradanı olmayın”

Konuşmasında kendi dönemlerine atıfta bulunan Başkan Demir, devamında şunları dile getirdi: “Bizim dönemimizde üniversiteye gitmek, kamuda hayatını kurtarmak olarak algılanıyordu. Hatta bizim gençliğimizde liseyi bitirmek bile devlet memurluğu için önemli bir kariyerdi. Ama şimdi lisansa geliyoruz. Lisans eğitiminin bizi geleceğe taşımada yeterli olmadığını görüyoruz. Daha hayatın başında kendimize hedef koymamız gerekiyor. Yoksa lisans mezunları kitlesi olan bir ülkeye dönüşmek kaçınılmaz oluyor. Bu fuarın en büyük hedeflerinden birisi de budur diye düşünüyorum. Bu konuda ciddi anlamda farkındalık yaratacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkânlarımızı gençlerimizin her alanda yetişmesine kanalize etmiş durumdayız. Sizlere tavsiyem şudur: Her nerede olursanız olun bulunduğunuz yerin sıradanı olmayın. Mesleğinizin en iyi bileni, en iyi uygulayanı olmak durumundasınız. Herkesin gönlünden değişik alanlar geçebilir. Önemli olan bulunduğunuz alanın başarılısı olmaktır.”

Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN ortaklığı

Samsun Büyükşehir Belediyesinin faaliyetlerinde de bahseden Demir, bu gelişmelere dair “Biz Samsun'da belediye olarak ASELSAN ile 'Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Uygulamaları' adlı örnek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Şu anda Türkiye'de en kapsamlı projeyi biz yürütüyoruz. Genç arkadaşlarla yol alıyoruz. Lityum pilli kısa süreli şarj sistemine sahip elektrikli otobüsleri biz devreye alıyoruz. Bu noktada ASELSAN ile çalışıyoruz. Buna benzer tüm alanlardaki uygulamalarla ilgili yazılımları Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızda üretiyoruz.” bilgisini paylaştı.

Protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu tarafından açılış konseri gerçekleştirildi. Konser akabinde ise programa katılan protokol üyeleri, fuarda açılan stantları gezerek firma yetkilileri ile görüştü.

OMÜ organizasyonunda Amasya Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin paydaş olduğu fuarda; gençlerin ilgisini çekecek söyleşiler, kariyer rehberliği, atölye çalışmaları, OMÜ patentli proje ve ürünlerin katılımcılara hitap etmesi, katılımcı kurum ve firmaların ürün tanıtımı, tekstil, cam, seramik, ahşaptan üretilecek hediyelik eşyaların sergilenmesi, yöresel yemek ve ürünlerin sunulması gibi pek çok etkinliğe yer verilecek. Fuar, 3 Şubat Perşembe günü sonuna kadar devam edecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected