MENU

OMÜ ile Bafra TSO Arasında İş Birliği Zeminini Güçlendirmeye Yönelik Ufuk Turu
25 Şubat 2022, Cuma - 14:56
Güncelleme: 24 Haziran 2022, Cuma - 23:38
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Bafra Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), düzenlenen istişare toplantısıyla Üniversite ve Bafra TSO arasında iş birliği zemininin güçlendirilmesi yönündeki çalışmaları odağa aldı.

Buluşmada Üniversite ile Oda arasındaki olası iş birliklerinin hangi konuları kapsayabileceği ve bundan sonraki yapılanma noktasında da sektörün ihtiyaçları ve bunlara yönelik geliştirilebilecek projeler hakkında fikir alışverişi yapıldı.

Bafra TSO’nun yeni binasında gerçekleşen istişare toplantısına; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, Bafra TSO Meclis Başkanı Nur Aydıner Meral, Alaçam Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Bafra TSO Akademik Danışmanı Doç. Dr. İdris Varıcı, Samsun TEKNOPARK Genel Müdürü Ekrem Altan, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Halil İbrahim Zengin ile Bafra TSO Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Bafra TSO Yönetim Kuruluna teveccühleri ve misafirperverlikleri için şükranlarını ileten Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, toplantının başında Bafra ve bölgeyle alakalı ufuk turu yapmak istedikleri belirterek “Sermayenin farklı unsurları vardır. Bunların içinde belki en önemli olan beyin gücüdür. Beyin gücü, sermayenin en önemli kültür unsurudur. Kültür yok ise sermaye kısa sürede buharlaşır.” dedi.

Rektör Ünal “OMÜ ile Bafra TSO’nun güçlerini birleştirmesi gerekiyor”

Bafra’nın bölgenin en önemli ilçelerinden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Ünal “Türkiye açısından bölgeyi en önemli alan olarak görüyoruz. Bu nedenle daha stratejik ve daha derinlikli yaklaşım gerekiyor. Ülkemizde birtakım imkânlar var ve bunları nitelikli üretim ve istihdam için kullanmalıyız. Kesişme noktalarını stratejik olarak belirlemek ve bu noktalar için güç devşirmek büyük bir önem taşımakta. Bu süreçte OMÜ ile Bafra TSO’nun güçlerini birleştirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Günümüzde eğitim kavramının değiştiğine ve bilginin çok hızlı bir biçimde eskidiğine atıfta bulunan Rektör Ünal, yaşanan bu paradigma değişimiyle Üniversitenin kendi geleceğiyle ilgili kararlar alması gerektiğine dikkat çekti.

“OMÜ, kenevir alanında misyon üstlenerek 22 tane projenin çıkmasını sağladı” 

OMÜ’de yapılan çalışmalara değinen Rektör Ünal "OMÜ Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri ve yaklaşık olarak yarım asırlık bir tarihi var. Yapılanmasına bakıldığında 19 fakültesi ve diğer birimleriyle yatay olarak genişlemesini tamamlamış üniversitelerden biri. Göreve geldiğimiz yaklaşık 1 buçuk yıllık süreçte 2 konuyu önemsedik. İlki eğitimde revizyondu çünkü yetiştirdiğimiz öğrenciler, istihdam alanının ihtiyacını karşılayamıyor ise Üniversite, sektöre arzulanan istihdam desteğini veremeyecek demektir. Dolayısıyla OMÜ, sunduğu eğitim ve verdiği mezunla sektörü ileriye taşımalı. İkinci husus ise eğitimin araştırma geliştirme (AR-GE) ile beslenmesi. Aslında üniversitenin ayakta durabilmesi açısından bilginin mutlaka AR-GE ile güncellenmesi gerekiyor. Bu süreç kendini yeniledikçe daha güçlü bir yapı ortaya çıkacaktır. Biz kısa bir süre içerisinde yaptığımız çalışmalarla istediğimiz sonucu aldık. Üniversitemiz, kurumsal akreditasyon alan 5 üniversiteden biri oldu. Dahası, 7 yıl aradan sonra OMÜ tekrar Türkiye’deki ilk 50 girişimci üniversiteler arasına girdi. Bu işaretler, bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Peki bunun devamı nedir? Üniversite, bulunduğu bölgeye faydalı olamıyor ve girişimcinin önünü açamıyorsa yeni dönemdeki misyonunu yerine getirmiyor demektir. Dolayısıyla bölgeyle ilgili öncelikli alanları tanımladık, örneğin, bu alanlardan ilki kenevir oldu. Kenevir alanında OMÜ misyon üstlenerek 22 tane projenin çıkmasını sağladı." açıklamasında bulundu.

“Temel hedefimiz; daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bunları da yatırımcıyı cezbedecek hâle dönüştürmek”

Projelerle ilgili paradigma değişiminden bahseden Rektör Ünal, bu sürece ilişkin şunları dile getirdi: “Akademisyenler projeyle ilgili ‘Buradan yayın çıkar mı?’ diye düşünürken AR-GE çalışmalarıyla Üniversitenin ortaya koyduğu vizyon sayesinde bu bakış ve yaklaşım, ‘Bu proje üretime döner mi, bu proje bölgeye ne katar’ şekline dönüştü. Bu denenmeliydi ve biz bunu denedik ve bu anlayışla 22 tane proje üretildi ve bunların içinde roket başlığı, yalıtım malzemesi, ilaç ve tekstil gibi temalar var. Türkiye’nin en verimli toprağı bu bölgeye ait ve bölgenin geleceğine fazlasıyla değer katacak toprağı var. Bundan ötürü bölgede tarım ve hayvancılık alanlarının beslenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Buradaki temel hedefimiz; daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bunları da yatırımcıyı cezbedecek hâle dönüştürmek. Tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok proje konusu oluştu ve Bafra’nın potansiyeli doğrultusunda Üniversitedeki beyin gücüyle ortak projeler üretmek zorundayız. Bu aşamada sizden beklentimiz, talep üretilmesi yönünde. Sektörün somut talep üretmesi gerekiyor ki bizler de o talebe cevap verebilelim. Kısacası, ürettiğiniz taleplere göre bizler yapılanmamızı sürdürmek ve misyon üstlenmek istiyoruz.”

AR-GE üniversitesi olma vurgusu

“2023 verilerine göre OMÜ’nün bir AR-GE üniversitesi olmasını arzu ediyoruz” diyen OMÜ Rektörü, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün çabamız bu yönde ve hedefe ulaşmak için söz konusu süreçleri doğru yönetmemiz lazım. 2020 ile 2021 kıyaslandığında proje üretiminde yaklaşık yüzde 80 sıçrama var yani 140 iken 238 olmuş. Peki bu rakam yeterli mi derseniz, hayır bu bizim hedeflerimiz için yeterli değil. Dolayısıyla sektörle iç içe geçen, sektörden destek alan, sektöre destek veren ve özellikle de buluşma noktalarını güçlendiren bir yapının şekillenmesi gerekiyor.”

“Ankara ve Antalya’daki aşı merkezlerinin üçüncüsünün Samsun’da olması stratejik olarak bizleri güçlü kılacaktır” 

Gen teknolojisinin günümüzde öne çıkan alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz Ünal, devamında “Gen teknolojisi, tarımda ve hayvancılıkta nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasında etkili olmakta. Burada bir laboratuvar kurmak suretiyle üretimi yapılan birtakım ürünlerin bu bölgeye uyumunun daha güçlü bir şekilde sağlanmasını ve veriminin yükseltilmesini istiyoruz. İşte bu noktada adı geçen laboratuvarın kurulması temel önceliğimiz olacak. Bir diğer husus da balıkçılık. Üniversitemizde balıklarla alakalı bir aşı üretildi ve bu alanda önemli bir potansiyel barındırıyoruz. Bu nedenle bakteriyel aşı laboratuvarı kurmak da amaçlarımız arasında. Türkiye’de şu an bu alanla ilgili Ankara ve Antalya’da olmak üzere iki aşı merkezi var. Üçüncü aşı merkezinin Samsun’da olması bizi stratejik olarak güçlü kılacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“Bu şehir OMÜ’yü büyüttü ve ona değer verdi, şimdi OMÜ’nün bu şehre ve bölgeye değer katması gerekiyor”

Toplantıda paydaşlığın önemini vurgulayan Rektör Ünal “Gerçekleştirmek istediğimiz hedefe yürürken sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bizim ne yapacağımıza sizin ilginiz yön verecek. Arzu ettiğimiz; Üniversitenin AR-GE alt yapısını kullanmak. Orta ölçekli işletmelerin AR-GE konusunda desteklenmesi ve Üniversitenin bu uğurda görev üstlenmesini istiyoruz. Yetiştirmek istediğiniz nitelikli insan konusunda yardım edebilir, geliştirilecek ve sizin ilginizi çekecek ortak projelere dair kaynağın nasıl sağlanacağı konusunda dış kaynakların etkin kullanılması üzerine çalışma yapabiliriz. Burada amaç, istihdam sağlayacak nitelikli projelerin üretime dönüştürülmesi. Bu şehir OMÜ’yü büyüttü ve ona değer verdi, şimdi OMÜ’nün bu şehre ve bölgeye değer katması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bafra Kampüsü hakkında da fikirlerini paylaşan Rektör Ünal konuşmasını tamamlarken 2 – 3 Mart’ta Samsun’da  OMÜ ev sahipliğinde ve Amasya Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ortaklığında organize edilecek Orta Karadeniz Kariyer Fuarı’na (OKAF’22) değindi. OKAF’ın, öğrencilerin bölgeyi tanıması ve istihdam alanlarını öğrenmesi açısında önemli olduğuna işaret eden Rektör Ünal, Bafra TSO’nun da fuara destek vermesi ve kendini tanıtmasının kurumlar arasındaki sinerjiyi büyüteceğini kaydetti. 

Bafra TSO Başkanı Başar “Birlikte güzel işler yapacağız”

Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, Odanın yeni binasında ilk kez OMÜ’yü ağırladıklarını belirterek gösterilen alakadan ötürü Rektör Ünal nezdinden OMÜ ailesine teşekkürlerini sundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Başar OKAF’22 için hazırlıklara devam ettiklerini belirterek “Bafra TSO olarak fuara yönelik yol haritamızı istişare ettik, inşallah Bafra’mızı OKAF’ta biz de en iyi şekilde temsil edeceğiz. OMÜ’nün Bafra’da güzel bir kampüsü var, buranın düzenlemesi ve cazip hâle getirilmesinde sizin de çok yoğun çalıştığınızı biliyorum. İnşallah birlikte güzel işler yapacağız.” sözlerine yer verdi.

Bafra TSO Meclis Başkanı Nur Aydıner Meral de fikirleri ve paylaşımları için Rektör Ünal’a şükranlarını sunarken OMÜ’nün Bafra’ya ve Bafra’daki kampüsüne dönük projeleri ve güzel temennileri adına minnettar olduklarını ifade etti. 

İstişare toplantısı, soru-cevap şeklinde fikir, talep ve önerilerin paylaşılmasıyla sona erdi.

Toplantı sonunda Bafra TSO Başkanı Başar ile Meclis Başkanı Meral, içinde Bafra’nın tarihî simgesi Bafra Köprüsü’nün yer aldığı tabloyu Rektör Ünal’a armağan etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected