MENU

Rektör Ünal: “OMÜ Bilgi ve Deneyimini Paylaşmaya Hazır”
04 February 2023, Saturday - 14:03
Updated: 07 February 2023, Tuesday - 14:04
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, OMÜ’nün tüm bilimsel tecrübe ve güç imkânlarını başta Samsun olmak üzere tüm Türkiye ile buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

OMÜ Danışma Kurulu toplantısında konuşan Rektör Ünal, OMÜ’de her alanda büyük dönüşümler yaşandığına dikkat çekerek, hayatın her alanında değişimi ve gelişimi önceleyen sosyal, ekonomik ve teknolojik projelere hız kesmeden devam ettikleri açıkladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Danışma Kurul toplantısı OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal başkanlığında OMÜ Konukevi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda geçmiş dönemde yapılan revizyon çalışmaları konuşuldu, gelecek dönemlere ilişkin vizyon iyileştirme hedefleri masaya yatırıldı.

Toplantıya, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Prof. Dr. Ebül Muhsin Doğan, Prof. Dr. Muharrem Özcan, Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Prof. Dr. Nilüfer Özkan, Prof. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas, Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Mezunlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, Samsun 19 Mayıs Mobilya Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Erkan Malkoç, SAMPA Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Üstündağ, OKA adına Fatih Ege, KOSGEB Samsun İl Müdürü Nebahat Livaoğlu, ADEKA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cüneyt Arpacıoğlu, Samsun Teknopark Genel Müdür ve TTO Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Emekli Danıştay Üyesi Osman Tural, MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Hasan Tahsin Şengül, SYS Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral, Bahadır Tıbbi Aletler Firma Sahibi Ahmet Bahadır, TKDK İl Koordinatörü Yusuf Özbey, Birlik Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd. Şti Ali Kuloğlu katıldı.  

“Stratejik plan yeniden düzenleniyor”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal OMÜ’nün gelecek dönemdeki vizyonu hakkında öneri ve tekliflere açık olduklarını belirtti. Rektör Ünal, OMÜ’nün gelecek yıllara dair vizyonu için 2024 yılı ve sonrasına ait bir stratejik hedefe dönüştürülecek stratejik planı yeniden düzenleyerek hayata geçirmek için çalışmalara devam ettikleri söyledi.

“OMÜ Türkiye’de ilk 3’te”

OMÜ’nün iki yıldır akreditasyon aldığına dikkat çeken Rektör Yavuz Ünal, “2021 bizim açımızdan bir kavrama yılıydı ve belirlediğimiz alanlarda adımlar attık. Üniversitemiz 2021 yılında Türkiye’de YÖKAK’tan akredite olan 3 üniversiteden bir tanesidir. İki yıl akreditasyon aldık ve bu yıl itibari ile yeniden akreditasyon sürecine gireceğiz. Bu akreditasyon sürecinde kurumsal akreditasyonun yanında bölüm olarak tamamını akredite etmeyi bir hedef olarak koyan bir üniversiteyiz. Şu anda akredite edilen birim sayımız 18 oldu 7 tanesinin değerlendirilmesini bekliyoruz. Bununla birlikte toplamda 25 adet akredite olmuş birimimiz olacak.” şeklinde konuştu.

“OMÜ’nün hedefi uluslararası etkinlikler”

2022 yılında OMÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olan Kariyer Fuarının, bu yıl 400 firma ve 12 üniversitenin katılımıyla düzenleneceğini duyuran Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Geçen sene zor şartlar altında düzenlediğimiz bu fuardan istediğimiz sonuçları aldık. Kariyer fuarına 200’ün üzerinde firma katıldı. Geleceğe ait eğitim, staj, Ar-Ge çalışmaları yaptık. Fuara bu yıl, 12 üniversite katılım gösterecek. Ayrıca hedefimiz 400 firmanın da fuara katılmasıdır. Özellikle belirtmeliyim ki 12 üniversitenin akademik personelinin ürettiği yeni ve ufuk açıcı fikirler ile fuara yeni bir soluk kattık. Genç Samsun Dijital Oyun fuarını eş zamanlı olarak başlattık. Bölgesel fuar olarak bu  yıl gerçekleştireceğiz. Süreç içerisinde üniversitenin uluslararası etkinliklere ev sahibi olmasını hedefliyoruz.” diye konuştu

OMÜ bilgi ve tecrübesini paylaşacak

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin uzun yıllara dayalı kurumsal bilgi, güç, tecrübe ve imkânlarını başta Samsun olmak üzere tüm Karadeniz’in hizmetine sunmak istediklerini belirten Rektör Yavuz Ünal konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Üniversitede yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Araştırma merkezlerinin aktif olarak kullanılmasını, Ar-Ge çalışmalarının sürdürülmesini hedefliyoruz. Bütün araştırma merkezlerini tek bir noktaya topladık ve bundan sonraki çalışmalar araştırma merkezlerinin üzerinden gidecek diye bir karar aldık. Bu ay içerisinde yeni bir yapılanma ortaya çıkacak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki bilgi gücünün ve elde edilmiş olan tecrübenin, kent ve bölgenin imkânına, kullanımına sunmak arzusu içerisindeyiz. Üniversitenin araştırma potansiyelinin bir ajans olarak çalışması arzusu içerisindeyiz. Sanayiciyle, düşüncesi olan öğrenciyle, akademik personel ile, daha önceden tecrübesi var-yok ayrımı yapmaksızın çok yakın çalışmak ve doğrudan onları desteklemek arzusu içerisindeyiz. Yeni bir yapı içerisine girdik hem fiziki mekân hem de kaynağıyla alakalı ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu ay sonunda kamuyla bunu paylaşmış olacağız.”

OMÜ’ye uluslararası ödüller

Toplantıda konuşan Samsun Teknopark Genel Müdür ve TTO Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, Samsun Teknopark’ın ürettiği proje ve aldığı patentlere ilişkin verileri paylaşarak,  “Biz üniversite olarak 2021 yılında yapılan başvuru sıralamasında 20. sıradayken, 2022 yılında 10. sırada yer aldık. Başarılarımızı her geçen yıl artırıp 2020 yılını 5 ödül ile kapatırken, 2021 yılında aralarında başta Uluslararası Buluş Federasyonu (UBFEB) tarafından verilen en büyük ödül de olmak üzere toplam 8 ödüle layık görüldük. 2022 yılında ise uluslararası başarılarımıza “WIPO Prestij Ödülü” ve 7 adet ödülü ekledik. Ayrıca da bu yıl itibariyle de 5 patentimize lisans sözleşmesi yaptık.” açıklamasında bulundu.

“KOSGEB’den destek”

KOSGEB Samsun İl Müdürü Nebahat Livaloğlu ise OMÜ ve KOSGEB’in, AR-GE ve patent çalışmalarını birlikte koordinasyon ve işbirliği içerisinde gerçekleştirerek, sahaya taşınması gerektiğine dikkat çekti. Livaoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemizin, Samsun’da faaliyet gösteren sanayi sitelerinde kendi imkânları ile çeşitli teknolojik buluşlar üretmek ve geliştirmek için çalışan girişimcilerle işbirliği içerisinde olarak, onlarla birlikte proje hazırlamak ve girişimcilere teknik danışmanlık yapacağını düşünüyorum. KOSGEB olarak sanayi işbirliğine açığız. Her daim projelerin değerlendirilmesi, stajyer öğrencilerin yerleştirilmesi konusunda işbirliği içerisindeyiz. Ondokuz Mayıs Üniversitesiyle Ar-Ge ve patent çalışmaları konusunda da işbirliği yaparak sahaya inebiliriz.”

Projeler dijital ortama taşınmalı

Toplantıda konuşan OMÜ Vakfı Denetleme Kurul Üyesi Ali Cüneyt Arpacıoğlu OMÜ’de gerçekleştirilen doktora çalışmaları ve araştırma projelerinin dijital ortama taşınarak, sanayi sektörü ile buluşmasının sonuçlarının önemine dikkat çekti.  İlaç sanayinde büyük dönüşümler yaşandığını ve artık Biyoteknoloji dönemine geçildiğini söyledi. Biyoteknolojinin dünya ilaç pazarında yüzde 30 gibi yüksek bir orana ulaştığını kaydederek OMÜ’nün biyoteknolojiye yaptığı yatırımın çok önemli bir bilimsel hamle olduğunu vurguladı.

“Danışmanlık desteği çok önemli”

TKDK İl Koordinatörü Yusuf Özbey, yaptığı konuşmada danışmanlık desteğinin önemine dikkat çekerek, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri ile kurulmuş olan 40 tane süt ve besi hayvancılığı tesisimiz var. 30 tanesi faaliyete devam ediyor. Samsunda aile tipi işletmeler çok fazla biz istiyoruz ki orta ve büyük ölçekli işletmeler de oluşsun. Aynı zamanda işletme sahiplerinin de hocalarımızdan danışmanlık desteği alacakları ortam oluşturulabilirse zamanla işletme sahipleri fayda gördüklerini fark ederseler aralarındaki ilişki ekonomik ilişkiye dönüşür.” dedi.

Danışma Kurulu üyesi Ali Kuloğlu da, Samsun’un başta gelen sosyal ve ekonomik STK’ları ile işbirliği içerisinde, Samsun’u uluslararası platformda tüm dünyaya tanıtacak tanıtım projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

 “MÜSİAD destek vermeye devam edecek ”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi Başkanı Hasan Tahsin Şengül ise: “Ali Kuloğlu’nun bahsettiği çerçevede genişletilebilir bu duruma ben de katılıyorum. Yurt dışında yapılacak faaliyetlerde ve programlarda, çalışmalarda bu öğrencilerle birlikte bir süreç işletilebilir. Bu konuda biz MÜSİAD olarak destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

OMÜ’de teknolojik atılım devam ediyor

SYS Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral, OMÜ’de son dönemde teknolojik ve savunma sanayine yönelik geliştirilen proje ve patent sayısındaki artışın hem Samsun hem de OMÜ için gurur verici olduğuna dikkat çekerek: “OMÜ, teknoloji çağına tam anlamıyla entegre olarak, başta yönetim ve akademik kadroları ile Ar-Ge çalışmaları ile patent sahibi olan devasa bir teknolojik kurum haline dönüştü.” diye konuştu.

“Üniversiteler toplumu yönlendiren kurumlardır”

Bahadır Tıbbi Aletler sahibi Ahmet Bahadır ise, “Çok verimli bir toplantı gerçekleşti. Üniversiteler benim gözümde toplumu yönlendiren kurumlardır. Olayların derinine inmek için işbirliği yapmamız lazım. Gelinen durumdan çok memnunum.” dedi.

“Samsun’un kapasitesini herkese anlatmalıyız”

Yabancı uyruklu öğrencilere destekte bulunacaklarını ifade eden Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise şunları söyledi: “120 ülkeden 5 bin 300 öğrenci OMÜ’de eğitim hayatını devam ettiriyor. TSO olarak, Samsun’da üretilen ihraç ürünlerini, OMÜ’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerimize tanıtmak amacıyla onlara ihracat eğitimi vererek sertifikalarını almalarını sağladık. Öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Toplantı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımcılara teşekkür etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu. 

X
Secure Login

This login is SSL protected