MENU

GSF’de Cam Üfleme Sanatı Can Buldu
18 Nisan 2018, Çarşamba - 16:34
Güncelleme: 18 Nisan 2018, Çarşamba - 16:36
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Seramik Cam Bölümü ve Sanayi Odası Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ortaklığında "Ateşin Ucundaki Sanat - Cam Üfleme Sanatı İle Kültürlerin Buluşması" konulu uluslararası etkinliğin açılışı yapıldı.

Avrupa Kültürel Miras Yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen etkinliğin açılışı Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Atölyesi’nde yapıldı. Açılışa; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker, etkinliğin Proje Koordinatörü GSF Seramik ve Cam Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Tamer Aslan, bağışçı Üstün Avize Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Üstün Çiçek, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci ve sanatsever katıldı.

“Bizim cam sanatına ait bir kültürümüz geçmişten bu yana var”

OMÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Metin Eker yaptığı konuşmada etkinliğin farklı kültürlerin buluşmasına katkı yapacağını söyledi. Prof. Dr. Eker “Bugün burada gerçekleşen etkinliğimiz kültürlerin buluşmasını amaçlıyor. Bizim cam sanatına ait bir kültürümüz geçmişten bu yana var. Bizim bu konudaki kültürümüzle Çek Cumhuriyeti’nden gelen cam sanatçıları Ondrej Novotny ve Douwe Christiaan Maas ile bir harmanlama yaparak cam atölyemizde ortaya çıkan ürünleri sergilemek istiyoruz. Bizim seramik ve cam atölyemiz yaklaşık 4 yıl önce kuruldu. Atölyemizde şu an Üstün Avize Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Üstün Çiçek’in bize hediye ettiği geleneksel bir cam fırınımız da bulunuyor. Atölyemizde sıcak cam, üfleme cam, füzyon, soğuk cam tekniklerinin hepsi uygulanabiliyor. Samsun’da bu atölye etkinliklerimizi çoğaltmayı umuyoruz. Şehrimizin de bizden beklentileri var. Özellikle cam sanatının Samsun’a yeni bir kimlik oluşumunda katkı sağlayacağına dair beklentiler var; biz de bu beklentilere gerek akademik gerekse sanatsal anlamda cevap vermek istiyoruz.” dedi.

Bu etkinlik Karadeniz’de, Samsun’da ve OMÜ’de bir ilk

Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Tamer Aslan ise bu etkinliğin ilk kez Karadeniz’de ve Samsun’da OMÜ çatısı altında gerçekleştiğine vurgu yaparak “Etkinlik bu açıdan çok değerli. Yurt dışından gelen 2 cam sanatçımız, hocalarımız ve yerel sanatçılarımızla 3 gün boyunca atölye çalışmaları yapacağız ve ortaya çıkan ürünleri de etkinliğin son günü sergileyeceğiz.” diye konuştu.

Üstün Avize Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Üstün Çiçek de seramik ve cam atölyesine bağışladıkları geleneksel cam fırınının bu sanatın yapılmasında ve geleceğe taşınmasında hem Fakülteye hem de Samsun'a katkı ve fayda sağlayacağını umduklarını söyledi.

Çeşm-i Bülbül yapımı ilgi çekti

Konuşmaların ardından seramik ve cam atölyesinde uygulama çalışmalarına geçildi. Uygulamada özellikle cam üfleme sanatında Osmanlı döneminden günümüze taşınan Çeşm-i Bülbül yapımı örneklerine yer verildi. Böylece cam sanatının önemli kültürel miraslarından olan bu öge yeniden hayat bulmuş oldu.

Etkinlikte katılımcıların özellikle de öğrencilerin büyük merakla seyrettiği cam yapımı ürünlere uygulama aşamasında katılma ve katkı sağlama şansları da oldu. 3 gün boyunda sürecek bu çalışmalardan ortaya çıkacak olan cam sanatı ürünleri, etkinliğin son günü sergilenerek meraklısıyla buluşacak. Ayrıca etkinliğin son gününde bir de seminer verilecek. Seminerde yurt dışından gelen sanatçılar öğrencilerle yan yana gelerek Avrupa’da sanat teması başlığı altında bir sohbet gerçekleştirecek. Cam sanatından yola çıkılan sohbette; Avrupa’da sanat hayatı,  izlenecek yollar ile Avrupa’daki fırsatlar konusunda öğrencilere bilgiler verilecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected