MENU

Ebeler Haftası Bir Dizi Etkinlikle Kutlandı
29 Nisan 2024, Pazartesi - 10:26
Güncelleme: 29 Nisan 2024, Pazartesi - 17:31
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin iş birliğinde ‘Ebeler Haftası Etkinliği’ düzenlendi.

Samsun kent merkezindeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan etkinliğin program açılışı, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

21-28 Nisan tarihleri arasından kutlanan "Ebeler Haftası" vesilesiyle organize edilen etkinlik; OMÜ Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Koç, Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Uğur Sezgin, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek Hizmetleri Müdürü Arslan Kaya, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hülya Yılmaz, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi eğitim hemşiresi Hatice Alaftan, Ebelik Bölümü öğretim elemanları, ebelik öğrencileri ve ilgili kurumda çalışan ebelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Yılmaz: "Ebeler sağlık hizmetinin temel yapı taşlarındandır"

Etkinliğin açılış konuşmasınsa söz alan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hülya Yılmaz, ebelerin sağlık hizmetinin temel yapı taşlarından olduğunu vurgulayarak mesleğin sadece doğum yaptırmaktan ibaret olmadığının, gebelik öncesi dönemden itibaren kadının, doğum sonrası dönemde yenidoğan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerinin altını çizdi.

Diğer konuşmacı uzman doktor Mustafa Uras da ebelik mesleğinin tarihin en eski mesleklerinden biri olduğunu, sağlıklı toplumun oluşmasında en önemli role sahip olduğunu söyledi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili uzman doktor Eda Türe ise "Sağlıklı bir toplum, bireylerle oluşur. Tarihin en eski mesleklerinden olan ebelik mesleği; sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplumun var olmasında önemli bir yer tutar." diyerek ebelik mesleğinin önemi ve hayatiliğine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Sökmen, Uluslararası Ebeler Konfederasyonunun [International Confederation of Midwives (ICM)] da 2024 teması olan ‘Hayati Bir İklim Çözümü’ (A Vital Climate Solution) başlıklı sunumunda; iklim değişikliğinin neden ve sonuçları, ebelerin, iklim değişikliği nedeniyle sorunlar yaşayabilecek olan anne, bebek ve toplumun sağlığını koruyucu rollerine dikkat çekti.

Daha sonra ebe Hatice Nesrin Dellal ‘Hastanede Depremi Yaşamak’ adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Deprem sonrası Adıyaman'da bulunan ebe Hatice Semiz yaşanan tahribatı anlattı

‘Deprem Sonrası Ebelik Hizmetlerini’ başlıklı sunumuyla da ebe Hatice Semiz katılımcılara hitap etti. Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman’a ilk giden gruplarda yer aldığını belirten ebe Semiz, yaşadığı zorlukları, depremin tahribatı ve yıkıcı yüzünü anlattı.

‘Ebelerin Yasal Hak ve Sorumlulukları ve Örnek Davalarla Ebelerin Yasal Süreçte Yaşadıkları’ adlı sunumunda ise avukat Duygu Yıldırım, hukuki mevzuat hakkında bilgilendirmede bulundu.

Sonrasında ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Ebelik’ adını taşıyan sunum, uzman ebe Günay Tarhan ve uzman doktor Karanfil Yörük tarafından yapıldı.

Doç. Dr. Serap Topantan’ın ‘Ebelikte İletişim’ konulu sunumuyla günün son oturumu tamamlandı.

Deprem gönüllülerine teşekkür belgesi takdim edildi 

Konuşmaların ardından 6 Şubat 2023 depreminde gönüllü olanlara teşekkür belgesi takdim edilirken, ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencilerinin hazırladığı "Doğumun Ahengi ve Öğretim Materyalleri" sergisi gezildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected