Hocalı Katliamı Anıldı
26 Şubat 2016, Cuma - 00:00
Güncelleme: 19 Şubat 2024, Pazartesi - 10:21
Karabağ’ın işgali ve Hocalı Katliamı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansla anıldı.

OMÜ Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen “Hocalı Soykırımı” konulu konferansa Rektör Yrd. Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Nalan Kızıltan, konuk konuşmacı olarak Tarihçi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Gashgay Abbaszada, Azerbaycanlı öğrencileri temsilen Haydar Ahmedov, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Gashgay Abbaszada yaptı.26 Şubat 1992 yılında yaşanan ve 613 insanın öldürülmesiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabasında yaşanan soykırım hakkında konuşan Gashgay, “Azerbaycan Türki Cumhuriyetler içinde ilk bağımsız devlettir. Kurucusu Mehmed Emin Resulzade demiştir ki “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez”. Biz eminiz ki en kısa sürede bu şanlı bayrak yine Dağlık Karabağ’da Hocalı’ da dalgalanmaya devam edecektir. Hocalı’ da hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum” dedi.

Azerbaycanlı öğrenciler adına Haydar Ahmedov’ da Hocalı katliamıyla ilgili duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Rektör Yrd. Prof. Dr. Mennan ise "Gönül isterdi ki bu sahnede hep güzel şeyleri konuşalım. Sevinçlerden, başarılardan, umutlardan bahsedelim. Ama öyle gençler yetiştirmişiz ki bize acılarımızı paylaşmayı da hatırlatıyorlar.” diye konuştu.

Tarihçi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan Dağlık Karabağ’ın ve Hocalı’nın bölgesel olarak stratejik öneminin altını çizdiği bir konuşma yaptı. Çağlayan, Hocalı katliamının dünyada yarattığı tepkiyi sorgularken, “Uluslararası Hukuk nerede? Bu konuda hala kör ve sağırlar. Halbuki biz ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ diyen bir milletin mensubuyuz. Bazıları ise ‘Öldür ve yok et ki biz yaşayalım.’ felsefesinin mensupları olarak var oluyorlar” dedi.

Konuşmaların ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Nezrin Resul Zade tarafından hazırlanan Hocalı katliamının tanıklarının konuşturulduğu belgesel izlendi.

Ayrıca Hocalı’nın canlı tanıklarından Dilber Sultanova, Agil Memmedov ve Ayna Allahyargızı o günlere ait anılarını katılımcılarla paylaştı.