1919 Metrelik Türk Bayrağı Samsun’da Büyük Coşkuyla Taşındı
14 Mayıs 2019, Salı - 13:20
Güncelleme: 20 Ocak 2020, Pazartesi - 15:59

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 100’üncü yıl dönümü sebebiyle düzenlenen “19 Mayıs’ın 100’üncü Yılında Yürüyoruz Yolunda” temalı büyük halk yürüyüşüne katılan coşkulu kalabalık, 1919 metre uzunluğundaki Türk Bayrağını söyledikleri marşlar eşliğinde taşıdı.

Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) ve Koç Holding'in iş birliğiyle ve OMÜ’nün ev sahipliğinde başlayan Koç Spor Fest etkinlikleri çerçevesinde planlanan yürüyüşe; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TÜSF Başkanı Dr. Kemal Tamer, OMÜ üst yönetimi, akademik ve idari personel, federasyon sporcuları, Türkiye'nin dört bir yanından Samsun'a gelen gençler ve binlerce vatandaş katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndan saat 18.00'de başlayan yürüyüşte 1919 metre uzunluğundaki Türk bayrağı, Atatürk Anıtı önünden Cumhuriyet Caddesi, Lise Caddesi, İstiklal Caddesi ve 19 Mayıs Bulvarı boyunca taşınarak tekrar başladığı noktaya getirildi.

“Samsun’da yapılıyor olması bizlere ayrı bir gurur vermektedir”

Yürüyüşün sonunda yaptığı açıklamayla topluluğa seslenen TÜSF Başkanı Dr. Kemal Tamer “Spor aracılığıyla gençler arasındaki kültürel diyaloğu, dostluğu, kardeşlik temalarını ön plana çıkarmayı hedefleyen ve ulusal alanda en kapsamlı organizasyon olan ’16. Koç Spor Fest Üniversite Oyunları’ OMÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleşmektedir. Bu yıl 16.’sı düzenlenen bu organizasyon, diğerlerinden daha farklı bir önem ve anlam taşımaktadır. Oyunların finalinin, Türk milletinin milli önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlattığı Samsun’da oynanması ve bu mücadelenin 100. Yılında yapılıyor olması bize ayrı bir gurur ve heyecan vermektedir. Kutlu mücadelenin 100 yıl öncesini anlamak, anmak, tarihin bir paydaşı ve parçası olarak geleceğe birlik ve beraberlik içerisinde bakmak için Samsun’da bulunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bugünleri yaşamamızı sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, tüm şehit ve gazilerimize, emeği geçen herkese üniversiteli sporcular adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Basketbol, futbol, hentbol, voleybol, atletizm gibi birçok spor dalında düzenlen ’16. Koç Spor Fest Üniversite Oyunlarının gerçekleşmesine katkı sunan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, OMÜ Rektörlüğü, Koç Holding’e ve tüm kurum ve kişilere teşekkür eden Dr. Kemal Tamer, sporculara başarılar dileyerek “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. Birlik ve beraberlik içerisinde nice yüzyıllara kavuşmak ümidiyle saygı ve sevgilerimi sunarım.” diye konuştu.

“100. yıl kutlamaları 2023 yılına kadar devam edecek”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise yaptığı konuşmada "Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yok olmakta bulunan ve üstünde karabulutların dolaştığı Anadolu’da, İstanbul’dan çıkıp Samsun’a gelerek, kurtuluş meşalesini burada yaktı. O yönüyle şehrimizde bir dizi etkinlikler yapıyoruz. Bu coşkuyu hep beraber yaşamaya çalışıyoruz. Bize bu günleri armağan eden ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun.” şeklinde konuştu.

100. yıl kutlamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapıldığının altını çizen Vali Kaymak “100. yıl kutlamaları bu yılla sınırlı kalmayacak, 2023 yılına kadar devam edecektir. Bizden sonra etkinlikler Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara illerinde de gerçekleşecek. Bizim etkinliklerimiz de yıl boyu devam edecek. Bundan önce MEB robot yarışması ve 41. TRT Uluslararası Çocuk Şenliği’ni gerçekleştirdik. Bugün de 16. Koç Spor Fest Türkiye Üniversite Oyunlarına ev sahipliği yapıyoruz. Bundan dolayı başta Koç Holding olmak üzere bayrak yürüyüşüne katılan misafirlere, Samsunlu gençlere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“100. yıl milli ruhu Samsun’dan tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayılacak”

Türkiye Cumhuriyeti’nin çok zor şartlarda kurulduğuna dikkat çeken Vali Osman Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkinliklerdeki asıl amacımız; milli birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmak ve canlı tutmaktır. İnşallah 19 Mayıs günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilimize teşrif edecekler. İnşallah 100. yıl kutlamaları hem milli ruhun Samsun’dan Türkiye’ye ve dünyaya yansımasını sağlayacak, hem de Samsun’un tanıtımına büyük katkı yapacaktır.”

Rektör Bilgiç, Koç Spor Fest bayrağını Ege Üniversitesi’ne teslim etti

Konuşmaların ardından efsane Güreşçi Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu’ya ve efsane atlet Halil Akkaş’a TÜSF Başkanı Dr. Kemal Tamer tarafından şükran plaketi verildi. TÜSF Başkanı Tamer ayrıca, organizasyona katkılarından dolayı Vali Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’e de şükran plaketi sundu.

Ayrıca Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “17. Koç Spor Fest Üniversite Oyunları”nın İzmir’de gerçekleştirilecek olması dolayısıyla, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’a Koç Spor Fest Üniversite Oyunları'nın bayrağını teslim etti.

Yürüyüşün ardından ise Tütün İskelesi (Kurtuluş Yolu) üzerinde Aslı Gökyokuş ve Athena grubu konser verdi.