MENU

Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinliklerine Tam Destek
30 Ocak 2019, Çarşamba - 13:13
Güncelleme: 11 Şubat 2020, Salı - 14:38
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 6 Eylül 2018'de yayımlanan genelgeyle 2019; "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edildi. Genelgeye göre bu kapsamdaki organizasyonların, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ve Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) arasında protokol imzalanarak yapılması kararlaştırıldı.

2019 yılının "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edilen ilgili genelge ile İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra yapılacak etkinliklere bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca her türlü desteğin verilmesi amacıyla yıl boyunca; 7 bölgede, 7 üniversitede, 7 valilik ve belediyede olmak üzere toplam 21 ilde ve yurt dışında 500'ün üzerinde farklı etkinlik gerçekleştirilecek.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) de bu doğrultuda Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) ile protokol imzalarken "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında İslam bilim insanlarının dünya medeniyetine yaptığı katkılar ile Prof. Dr. Fuat Sezgin ve çalışmalarının ulusal – uluslararası düzeyde tanıtılmasına, düzenlenecek etkinlikler ışığında destek olacak.

Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018'de ebediyete uğurlanmıştı.

Prof. Dr. Fuat SEZGİN

Dünya'nın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1924 yılında Bitlis'te doğdu.

1943-1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsünde, “İslami Bilimler ve Oryantalizm” alanında öncü bir yere sahip olan Alman oryantalist Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gördü.

1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra, Arap dili ve edebiyatı üzerinde doktora yaptı. 1954'te Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde, “Buhari'nin Kaynakları” adlı doktora tezini tamamlayarak doçent oldu.

1961 yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin, Frankfurt Üniversitesinde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1965 yılında Frankfurt Üniversitesinde profesör oldu. Bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası, Arap-İslam kültürünün tabii bilimler tarihi alanıdır.

Prof. Dr. Sezgin, Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfının İslami Bilimler Ödülü'nü 1978 yılında ilk alan kişidir. Prof. Dr. Sezgin, 1982 yılında J. W. Goethe Üniversitesine bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsünü ve 1983’te de buranın müzesini kurdu.

Prof. Dr. Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin açılmasında öncü rol oynamıştır.

İstanbul Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası'nda, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan müzede Müslüman bilim insanlarının buluşları sergilenmektedir.


Ömrünü İslam bilimler tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018'de hayatını kaybetti. 

Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dâhil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.


Ödülleri

  • Kral Faysal Ödülü (1978)
  • Frankfurt am Main Goethe Plaketi (1980)
  • Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası (1982)
  • Almanya Üstün Hizmet Madalyası (2001)
  • İran İslami Bilimler Kitap Ödülü (2004)
  • Hessen Kültür Ödülü (2009)

 

İlgili haber

 

X
Secure Login

This login is SSL protected