MENU

Kur'an-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması Karadeniz Bölge Finali'nde Söz Kelam-ı Kadim'in
07 Mart 2024, Perşembe - 09:49
Güncelleme: 08 Mart 2024, Cuma - 21:47
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

İlahiyat İslami İlimler Fakülteleri ‘Kur'an-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması’ Karadeniz Bölge Finali, OMÜ’de gerçekleştirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen bölge finalinde yarışma jürileri; Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı Üyesi Sedat Aydınlı, Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanı Ali Özgelen, Çankırı Karatekin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Abdulhekim Ağırbaş, İstanbul Medeniyet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kılıç ve Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi eğitim görevlisi Ömer Erdem'den oluştu.

Final yarışmasına Karadeniz Bölgesi'ndeki 15 üniversiteden 15 yarışmacı katıldı.

“Kur'an, hayatımızı güzelleştirmek için bir araçtır”

Kur'an-ı Kerim'i bir yarışmanın nesnesi olarak değil, hayatı güzelleştirme ve anlamlandırma aracı olarak görülmesi gerektiğini dile getiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Anadolu kültüründe Kur'an'a nasıl yaklaşıldığına baktığımızda, çocukken kurslarda Kur'an'ın nasıl tutulacağı ve taşınacağı öğretilir. Bu, bir irfan örneğidir ve İslam medeniyetinin değerlerini yansıtır. Kur'an'a gösterdiğiniz saygı, ondan ne kadar istifade edebileceğinizin bir göstergesidir. Saygı göstermediğiniz birinden itaat bekleyemez ve onun üzerinden kendinizi şekillendiremezsiniz. Kur'an'a tabii olanlara karşı saygısızlık yapamazsınız; çünkü bu, Kur'an'ın ahlaki öğretilerine aykırıdır.” şeklinde konuştu.

“Bu yarışmayı, sözün yüceltilmesi olarak görmeliyiz”

Dinin temel metinlerini nasıl anladığımız oldukça önemlidir diyen Rektör Ünal, “Zikirle, düşünceyle ve yaşamla, Kur'an'la arasında bir ilişki kurmalıyız. Metinlerle olan ilişkimiz ne kadar dinamikse ve metinleri öğretenlere olan saygımız ne kadar yüksekse, üretkenliğimiz de o kadar artar. Üretmek sadece metin veya kitap yazmak değil, aynı zamanda insan yetiştirmektir; çünkü insan yetiştirmek en büyük üretkenliktir. Bu yarışmayı, sözün yüceltilmesi olarak görmeliyiz. Çünkü bu söz, Allah'ın kelamıdır ve her birimizin bu sözlerde katkısı vardır. Önemli olan, bu çabanın takdir edilmesidir. Umarım, Kur'an'ı güzel okuma çabalarınızın yanı sıra onunla güzelleşme yolunda da çaba gösterirsiniz.” ifadelerini kullandı.

“Hepiniz bizim gönlümüzde birincisiniz”

Yarışmaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getiren OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Demir, “Bu yarışmada Karadeniz Bölgesi'ndeki ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerindeki değerli öğrenci kardeşlerimiz yarışacaklar. Ancak baştan belirtmek isterim ki, hepiniz bizim gönlümüzde birincisiniz. Allah'ın kelamıyla meşgul olmak, bu kutsal metni okumaya ve anlamaya çalışmak zaten birinciliği hak ediyor. Eminim ki, ilerleyen zamanlarda katılacağınız farklı yarışmalarda da çok daha üstün başarılar elde edeceksiniz. Sizlerin azmi ve gayretiyle, gelecekte daha da büyük başarılara imza atacağınıza yürekten inanıyoruz.”

Amasya Üniversitesi'nden birinci olan Tufan Kaya, Artvin Çoruh Üniversitesi'nden birinci olan Miraç Gökkaya, Bolu Abant Baysal Üniversitesi'nden birinci olan Talha Köçer, Düzce Üniversitesi'nden birinci olan İbrahim Talu, Giresun Üniversitesi'nden birinci olan Halit Nuri Kılıç, Gümüşhane Üniversitesi'nden birinci olan Berzah Atabek, Hitit Üniversitesi'nden birinci olan Tayyip Erci, Karabük Üniversitesi'nden birinci olan Mücahit Melih Dağdelen, Kastamonu Üniversitesi'nden birinci olan Taha Kanbolat, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden birinci olan Orifkhon Salimov, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden birinci olan Yakup Taşgit, Sinop Üniversitesi'nden birinci olan Rahmi Satılmış, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden birinci olan Akif Kılıç, Trabzon Üniversitesi'nden birinci olan Yasin Enes Günkaya ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden birinci olan Ahmetcan Keskin, Karadeniz Bölgesi 1'incisi olmak için okuyacakları sureleri ve sıralarını çektiler. Adaylar, çektikleri sıraya göre kendilerine düşen sureleri güzel bir şekilde okumak için yarıştılar.

Karadeniz Bölgesi üniversiteleri arasında düzenlenen Kur’an-ı Kerim Güzel Okuma Yarışması'nda birincilik ödülü, 95 puanla Karabük Üniversitesi'nden Mücahit Melih Dağdelen'e on bin TL olarak verildi. İkincilik ödülü ise 94 puanla Düzce Üniversitesi'nden İbrahim Talu'ya yedi bin beş yüz TL olarak takdim edildi. Üçüncülük ödülü ise 92,9 puanla Giresun Üniversitesi'nden Halit Nuri Kılıç'a beş bin TL olarak sunuldu.

Yarışmanın finali Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde gerçekleştirilecek.

X
Secure Login

This login is SSL protected