MENU

Doç. Dr. Cangül Keskin, TÜBA-GEBİP Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü Kazandı
24 Kasım 2023, Cuma - 10:47
Güncelleme: 04 Aralık 2023, Pazartesi - 10:06
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

2023 Yılı TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri Açıklandı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) ödüllerini bu yıl alacak isimler belli oldu. Ödüller, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek ve geleneksel hale gelen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilecek.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cangül Keskin de sağlık bilimleri alanında TÜBA- GEBİP Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Türkiye’nin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri bakımından özel bir öneme sahip olan TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2023 yılında; Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de dâhil olmak üzere 24 farklı üniversiteden 34 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı ve bugüne kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 644'e yükseldi.

Üniversitelere yönelik nitelikli telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında; 2023 yılında Doğa ve Mühendislik Bilimleri alanında 2 esere, Sosyal Bilimler alanında 4 esere Telif Eser Ödülü ve 1 esere Halil İnalcık Özel Ödülü, 1 esere Mehmet Genç Özel Ödülü ve 1 esere Kemal Karpat Özel Ödülü olmak üzere toplam 9 eser ödüle değer bulundu. Ayrıca Sosyal Bilimler alanında 4 esere de Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü verildi. 2023 yılında bu kapsamda 13 eser ödüllendirildi ve TESEP kapsamında bugüne kadar ödüllendirilen eser sayısı 239’a yükseldi.

Ödüllere ilişkin açıklama yapan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Cumhuriyetin 100. yılında, asırlık deneyimle çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini söyledi. Akademi’nin Encümen-i Daniş’ten bu yana 172., Cumhuriyetle birlikte ise 30. yılını doldurduğunu hatırlattı.

Toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılmasını sağlamak, genç bilim insanlarını teşvik etmek, bilim adamlığını özendirmek için ödüller vermenin Akademi’nin asli görevleri arasında yer aldığını belirten Başkan Şeker TÜBA GEBİP ve TESEP Ödül programlarının uzun yıllardır yürütüldüğüne dikkat çekti ve “Bu yıl ülkemiz adına 100.yılın coşkusunu yaşıyoruz. Uzun süredir bilim alanı komiteleri tarafından titizlikle değerlendirilen GEBİP ve TESEP başvuru sonuçları her sene olduğu gibi bu sene de bizi gururlandırdı ve geleceğe dair umudumuzu daha da artırdı. GEBİP Ödülüyle birlikte 34 bilim insanımız daha TÜBA Genç Akademi’nin doğal üyesi olarak aramıza katıldı. Nitelikli çalışmalar sonucu ödüle layık görülen 13 eserimizin yazarına değerli telif eserleri ile bilim camiasına katkıları münasebetiyle teşekkür ediyorum. Ödül almaya hak kazanan akademisyen ve yazarlarımızı kutluyor, gelecekteki çalışmalarında da her zaman yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Himayeleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

TÜBA- GEBİP Ödülleri Hakkında

Doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 50 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için her yıl ayrıca 15 bin liralık ek destek ile akademi üyelerince danışmanlık sağlanıyor.

TÜBA-TESEP Ödülleri Hakkında

Tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşvik etmeyi amaçlayan TESEP olarak devamına karar verilmişti. TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkemizi onurlandırmış TÜBA Şeref Üyelerinin adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Mehmet Genç Özel Ödülü” ile “Kemal Karpat Özel Ödülü” veriliyor. 2023 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü, Mehmet Genç Özel Ödülü ve Kemal Karpat Özel Ödülü için 40 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 20 bin TL ödül sahiplerine ödeniyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected