MENU

Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri Alanlarındaki Yeni Program ve Bölümler ile Bunların Hangi Üniversitelerde Olacağı Açıklandı
26 Nisan 2024, Cuma - 15:53
Güncelleme: 29 Nisan 2024, Pazartesi - 21:47
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

OMÜ’de 2 lisans ile 4 ön lisans programı açılacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarındaki yeni program ve bölümler ile bunların hangi üniversitelerde olacağını açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) düzenlenen programa Ondokuz Mayıs Üniversitesini (OMÜ) temsilen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal katıldı.

Toplantıda OMÜ'de; Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi lisans ve Ön-yüz Yazılım Geliştirme, Arka-Yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama, İnsansız Araç Teknikerliği ön lisans programlarının açılması yönündeki karar YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; Yükseköğretim Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, YÖK üyesi Prof. Dr. Burhaneddin Sandıkçı ve rektörlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada Yükseköğretim Kurulunun gelecek vizyonunun en önemli unsurları arasında yer alan yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarını ülke açısından son derece stratejik bir mesele olarak gördüklerini belirtti.

Dijital teknolojiler alanında yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığını ifade eden Özvar, yapay zekâ, yapay zekâ çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak adına yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasına karar verdiklerini bildirdi.

21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni program açılacağını ve bu programların bu yıl ÖSYM kılavuzuna dâhil edileceğini belirten Özvar, “Yeni programlar, YÖK'ün önümüzdeki dönemde istihdamı önceleyen vizyonunun da bir göstergesi. İstihdam odaklı programları devreye sokarken işlevini kaybeden programları sistem dışına çekmeye devam ediyoruz. Bundan sonraki dönemde bu yöndeki eğilim daha da güçlenecektir." dedi.

“Bilişim temelli bazı dersler, merkezî olarak verilecek"

Başkan Özvar, yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu yeni modelde, kapasite açısından daha önde olan üniversitelerin koordinatörlüğünde ve bilişim temelli programlara mahsus olmak üzere bazı derslerin merkezî olarak verilmesini planlıyoruz. Bu şekilde, üniversitelerimizdeki nitelikli akademik kadroların birikiminden diğer üniversitelerin de yararlanması mümkün olacaktır." diye konuştu.

Ortak derslere ve bu dersleri merkezî olarak verebilecek öğretim üyelerinin isimlerine dair bir havuz oluşturduklarını vurgulayan Özvar, söz konusu derslerin tüm üniversitelerde aynı gün ve saatte verilmesi yönünde planlama yapılacağını kaydetti.

YÖK Başkanı, ön lisans programlarındaki derslerin bir kısmı için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Akademidesindeki derslerden istifade edilmesine ve üniversiteler dışında verilen derslerin kredilendirilerek diplomaya dâhil edilmesine yönelik çalışmaları da tamamlamak üzere olduklarını sözlerine ekledi.

Yeni açılacak bölümler için özel sektör temsilcilerinin de görüşlerini aldıklarına işaret eden Prof. Dr. Özvar, “Amacımız ve önceliğimiz, üniversite çağına gelen gençlerimizin yeni etkinlik ve beceri ile çağın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir şekilde yetiştirilmesidir." şeklinde konuştu.

“Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemimiz için yeni bir açılım olacağına inanıyorum"

YÖK Başkanı Özvar, belirledikleri yeni lisans programlarının haricinde, İTÜ'de bir “Siber Güvenlik Mühendisliği" programının açılması ve mevcut “Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" programının “Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği" olarak yapılandırılması için ayrıca bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Özvar, “Özellikle Siber Güvenlik Mühendisliği programının yükseköğretim sistemimiz için yeni bir açılım olacağına inanıyorum. Bu isimle faaliyet gösteren ön lisans programlarının daha da güçlenmesi için bir zemin oluşacaktır. Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği de yapay zekâ temelli program oluşturma amacımıza hizmet eden bir değişiklik olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Prof. Dr. Özvar, daha sonrasında hangi üniversitede hangi programların açılacağını açıkladı. Buna göre:

“Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi" kurulacak üniversiteler: Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi.

“Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu" kurulacak üniversiteler: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Ayrıca, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesindeki “Karasu Meslek Yüksekokulunun adı “Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu" olarak değiştirilecek.

Toplamda adı geçen üniversitelerde 21 yeni lisans programı, 50 ön lisans programı açılacak.

İlgili haber linki: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2024/yapay-zeka-dijitallesme-bu...

X
Secure Login

This login is SSL protected