Mustafa Kemal Güneşdoğdu Ebediyete Uğurlandı
09 Şubat 2016, Salı - 14:36
Güncelleme: 14 Şubat 2024, Çarşamba - 13:56
Önceki gün hayatını kaybeden hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu, toprağa verildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere eğitime verdiği önemli desteklerle tanınan ve 91 yaşında vefat eden Çarşambalı diş hekimi Mustafa Kemal Güneşdoğdu için kendi adını taşıyan Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde tören düzenlendi.

Törene Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, ailesi, yakınları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tüm birikimini eğitime harcadı

Törende ilk konuşmayı yapan Hüseyin Dündar, "Dünyada ve Türkiye’de eğitime katkı sağlayan pek çok insan vardır. Ama Güneşdoğdu’nun onlardan farkı hayatı boyunca kazandığı bütün birikimini, yani kazancının belli bir bölümünü değil hepsini eğitime harcamasıydı. Güneşdoğdu, ‘Ben bu kazancımı eğitime harcamak istiyorum ve yeryüzüne nasıl geldiysem aynı şekilde yeryüzünden ayrılacağım.’ derdi ve üzerinde dünyanın hiçbir yükünü bırakmadan aramızdan ayrıldı." ifadesini kullandı.

Bu bilim yuvasında Mustafa Kemal Güneşdoğdu gibi insanlar yetişecek

OMÜ Rektörü Hüseyin Akan ise “Şu an çok önemli bir bilim ve eğitim ocağındayız. Burası 5-6 yıl önce DSİ’nin bir yerleşkesiydi. Şu an ise fakülteleriyle, yüksekokullarıyla, akademisyen ve öğrencileriyle çok önemli bir bilim ocağı. Yine aynı şekilde Kurupelit Kampüsümüzde bulunan Mustafa Güneşdoğdu Amfilerinde üç fakültemizin öğrencileri eğitim görmektedir. Bu geçici dünyada birinin arkasından söylenebilecek en güzel şey o kişinin hayırlı ve faydalı bir insan olmasıdır. İşte Mustafa Güneşdoğdu böyle biriydi. Böyle yaşadı ve böyle göç etti. Benim temennim bu bilim yuvasından da kendisi gibi faydalı ve hayırlı insanlarımızın yetişmesidir.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “ Şu an konuşurken billur gibi, âdeta damıtılmış bir su gibi yaşamış biriyle ilgili söylenmesi gereken sözler eksik kalmış olur diye kaygı duyuyorum. Nur gibi yaşayan bir insan olarak nurlar içinde yatsın diliyorum.” diye konuştu.

Kendi eserleri önünde uğurlanmak herkese nasip olmaz

Samsun Valisi İbrahim Şahin de “ Böyle bir cenaze namazı çok az insana nasip olur. Kendi eserleri önünde uğurlanmak çok az insanın başaracağı bir şeydir. Eserleri önünde böyle bir törenle uğurlanmak, pek çok zengin insan olmasına rağmen her varlıklı insana nasip olmaz. Temennimiz ve dileğimiz Mustafa Güneşdoğduların sayısının artmasıdır.” dedi.

Mustafa Güneşdoğdu, törenin ardından Çarşamba Rıdvan Bey Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Göğceli aile mezarlığında sevenlerinin eşliğinde toprağa verildi.

Mustafa Kemal Güneşdoğdu

1925 Çarşamba doğumlu Güneşdoğdu, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini bitirdikten sonra ilçede yaklaşık 60 yıl diş hekimliği yaptı. 1958 yılında Çarşamba’nın ilk yağ fabrikasını kuran Güneşdoğdu, sinema ve filmcilik sektöründe de faaliyetlerde bulundu.

Hayırsever iş adamı Güneşdoğdu, Türkiye’nin hedeflediği çağdaşlaşma seviyesine ulaşabilmesi için gençlere daha iyi şartlarda eğitim sunulmasının gerekli olduğuna inanıyordu. Eğitim gönüllüsü Güneşdoğdu, gençliğinde kendi eğitimini de aldığı burslarla tamamlamıştı. 65 yıllık çalışma hayatı boyunca sağladığı birikimini OMÜ’ye bağlı Hukuk, İletişim ve Sosyal Bilimler Fakültelerinin kurulmasında ve geliştirilmesinde harcayan Güneşdoğdu pek çok farklı sosyal faaliyet, eğitim ve kültür hizmetine de katkı sağlamıştı.