Ulu Önder Atatürk, Ebediyete İntikalinin 83. Yıl Dönümünde Törenlerle Anıldı
10 Kasım 2021, Çarşamba - 12:06
Güncelleme: 12 Kasım 2021, Cuma - 20:43

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 83. yıl dönümünde, Samsun Onur Anıtı, Gazi Müzesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Samsun protokolünün hazır bulunduğu Atatürk’ü Anma Günü resmî törenleri Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Onur Anıtı'nda düzenlendi. Ardından protokol üyeleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katıldılar. Resmî törenlerde OMÜ’yü Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal temsil etti.

OMÜ'deki Atatürk'ü Anma Günü töreni Kurupelit Kampüsü'nde bulunan Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Tören Rektör Vekili Prof. Dr. Fehmi Yazıcı'ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Ardından Atatürk'ün ebediyete irtihal ettiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi.

Anma törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, senato üyeleri, akademisyenler, çok sayıda çalışan ve öğrenciler katıldı.

“10 Kasım, eşsiz bir liderin sonsuzluğa uğurlandığı gündür”

Törende günün anlam ve önemini ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı “10 Kasım, hayatı, kişiliği, görüşleri ve devlet adamlığı ile kendi toplumuna olduğu kadar bütün dünyaya ışık tutan eşsiz bir liderin sonsuzluğa uğurlandığı gündür.  Aramızdan ayrılışının 83. yıl dönümünde büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü manevi huzurunda sevgi, saygı ve rahmetle yâd ediyoruz.” dedi.

“Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan etti”

Mustafa Kemal Atatürk’ün vatanına ve milletine son derece bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan bir lider olduğunu söyleyen Yazıcı, Atatürk’ün eşsiz askerî dehası sayesinde ülkemizi, onu istila eden yabancı güçlerden temizlediğini, bugün üzerinde umutla yaşadığımız bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan ettiğini vurguladı.

“Hayatın her alanında ilerlemeyi sağlayacak hamleler gerçekleştirdi”

Yazıcı, konuşmasının devamında “Atatürk; savaş meydanlarında kazanılan zaferleri kalıcı kılmak için başta eğitim olmak üzere sanayide, sosyal yaşamda ve hayatın her alanında ilerlemeyi sağlayacak hamleler gerçekleştirmiştir. Atatürk, çok çalışarak çağdaş uygarlık seviyesine çıkmamızı ve hatta çağdaş uygarlık seviyesini aşmamızı bizlerden istemiştir. Onun hedeflediği çağdaş, gelişmiş ve güçlü Türkiye için çok çalışmalı; gençlerimizin çalışkan, dürüst, ahlaklı ve vatanını seven nesiller olarak yetiştirilmelerini sağlamalı; ülkemizi her türlü iç ve dış tehlikelere karşı canımız pahasına korumalıyız.” ifadelerini kullandı.

“Görevimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sonsuza kadar yaşamasını sağlamak”

Prof. Dr. Yazıcı, konuşmasını “Görevimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ülkesi ve milletiyle bütünlüğünü, bağımsızlığını, bayrağını ve ülkemizin bin yıllık medeniyet birikimini korumak, her türlü emperyalizme karşı direnmek, milletçe onurlu bir şekilde devletiyle birlikte sonsuza kadar yaşamasını sağlamaktır. Bilim ve akıl olan manevi mirasına sıkı sıkı tutunduğumuz Cumhuriyet'imizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun şahsında dava ve silah arkadaşlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmetle ve şükranla anıyorum” diyerek tamamladı.