MENU

OMÜ’den İnovatif Adım
16 Ağustos 2017, Çarşamba - 18:09
Güncelleme: 17 Ağustos 2017, Perşembe - 10:40
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Türkiye’nin ev sahipliğinde 7 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) ortaklığı ile yürütülen “Girişimciler için TRIZ” (TRIZ for Entrepreneurs) projesi kapsamında Samsun’a gelen ülke temsilcileri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti.

Türkiye, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Slovenya, Letonya, Estonya ve Litvanya’nın proje ortağı olarak yer aldığı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Proje ve İnovasyon Gençlik Grubunun başvurucusu olduğu “Girişimciler için TRIZ” projesini aynı zamanda Türkiye Ulusal Ajansı da destekliyor.

Ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, ülke temsilcileri ile tanışarak Üniversite yerleşkesi ve imkânlarını anlattı. Oldukça samimi bir atmosferde gerçekleşen ziyarette Prof. Dr. Mehmet Kuran, ülke temsilcileri olarak gelen sivil toplum kuruluşu üyeleriyle yakından ilgilenerek projedeki emekleri için şükranlarını sundu. Ziyarette ayrıca; Proje Yasal Temsilcisi Prof. Dr. Metin Yavuz, Proje İrtibat Sorumlusu Mustafa Yıldız da yer aldı.

İnovasyon odaklı bir yöntem

Toplam 21 bin avroluk proje hakkında da bilgi veren Proje Yasal Temsilcisi OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz, Yaratıcı Problem Çözme Teorisi olarak bilinen TRIZ yönteminin; inovasyon (yenileşim, yenilikçilik) bilimi şeklinde adlandırıldığını ve bilimsel bilgiye dayalı, sistematik olarak nasıl buluş yapılacağının metodolojisini sunan inovatif bir yöntem olduğunu belirtti.

Yenilikçilik, bilgi ekonomisinin temeli”

Prof. Dr. Yavuz söz konusu projenin amaç ve hedeflerine dair ise şöyle konuştu: “Yenilikçilik, bilgi ekonomisinin temeli olduğu için ve bilginin de ticarileşmesi açısından önem arz etmesi sebebiyle bu alana önemli yatırımlar yapılıyor. Özellikle Avrupa Birliği, girişimcilik ve inovasyon alanına çok ciddi destek veriyor. Biz de bu çerçevede böyle bir projeyi hayata geçirdik. Bilginin ticarileşmesinin en önemli aktörleri kuşkusuz girişimcilerdir. Bu nedenle proje konumuzu ‘Girişimciler için TRIZ” olarak seçtik ve gençlik üzerine çalışan sivil toplum kuruluşları ile buralarda görev yapan gençlik çalışanlarını, liderleri, eğitmenleri ve rehberleri bu konularda eğitmeyi hedefledik. Çünkü bu grupların gençleri yetiştirmek üzere kendi bilgi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.”

Hedef kitlesinde sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteren gençlik liderleri ve gençlik çalışanlarının olduğu “Girişimciler için TRIZ” projesinin uygulama aşaması 14 – 22 Ağustos tarihleri arasını kapsıyor.

Tanışma ve sohbetin ardından sivil toplum üyesi ülke temsilcilerine Üniversitenin hediyelerini veren Prof. Dr. Mehmet Kuran onlarla hatıra fotoğrafı çektirerek projenin verimli ve toplumsal karşılığının olması temennisinde bulundu.

Haber: Sinan Akdoğan

Fotoğraf: Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected