MENU

UZEM’de İtalyan Hukukçuların Katılımıyla Kariyer Günü Etkinliği
24 Mart 2023, Cuma - 16:28
Güncelleme: 29 Mart 2023, Çarşamba - 10:04
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinin düzenlediği “Kariyer Günü” etkinliğinde Türk ve İtalyan hukukçular; hukuk disiplini, uzmanlıkları, kariyerlerine ilişkin önemli husus ve noktaları öğrencilerle paylaştı.
   
OMÜ’nün merkez Kurupelit Kampüsü’ndeki Uzaktan Eğitim Merkezinde (UZEM) organize edilen etkinliğe; Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, İtalya Macrony Üniversitesinden Prof. Dr. Marzia Rossi ve Prof. Dr. Pasquale Peluso, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi akademisyenleri ile mevcut ve mezun öğrenciler katıldı.

Dekan Prof. Dr. Keçeligil “Bir okul öğrenci ve mezunlarıyla var olur”

Katılımcıların, farklı hukuk dallarında ufkunu genişlettiği ve sosyalleştiği etkinliğin açılış konuşmasında söz alan Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, Fakültenin mevcut ve mezun öğrencilerinin bir arada olmasından mutluluk ve şeref duyduklarını belirterek şunları dile getirdi:

“Bugün yıllardır düşündüğümüz etkinlikler dizisine ilk adımı atmış bulunmaktayız. Bir okulun en değerli varlığı mevcut ve mezun öğrencileridir, çünkü bir okul öğrenci ve mezunlarıyla var olur. Okulda öğrenciler yetiştirmekteyiz ve mezunlarımız da bizim hukuk camiasındaki yüzümüz. Fakültemizin geçmişi çok uzun yıllara dayanmıyor, ancak biz mezunlarımızla bağımızı sıkı tutma, mevcut öğrencilerimizle mezun öğrencilerimizi bir araya getirme, kariyer planlama ve bu konuda bilgilendirme gibi amaçlara yönelik toplantıları bundan yaklaşık 4 yıl önce planlamıştık. Fakat tüm dünyayı etkileyen pandemiden ötürü mart başında Türkiye’deki eğitimin on-line sürece girmesiyle birlikte planlarımızı rafa kaldırmak zorunda kaldık. Bugün de büyük deprem felaketi nedeniyle on-line döneme tekrar geçtik. Her şeye rağmen kararlılığımızı göstermek adına bugün bu etkinlikte toplandık. Buraya gelerek bizi mutlu ettiniz ve bu adımla beraber kariyer günlerine başlamış olduk.” dedi.

Ardından etkinlik, katılımcı Türk ve İtalyan hukukçu akademisyenlerin; Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinin ara sınıf ve mezun öğrencilerine İtalyan hukuku, hukukun farklı dalları, dijital teknolojinin hukuk disiplinine dönük etkileri ile ilgili bilgi ve birikimlerini aktardığı sunumlar, yanı sıra da mesleki tecrübe ve geleceğe dönük tavsiyelerini paylaştığı oturumlar üzerinden devam etti.

Krimonolojiye bakış

Birinci oturumun ilk sunumunda İtalya Macony Üniversitesinden Prof. Dr. Pasquale Peluso, “Criminology and the Role of the Criminologist in Italy”  başlığıyla katılımcılara hitap ederken, 20. yüzyıldan günümüze kriminolojinin (toplumsal bir olgu olarak suç ve suçluluğu inceleyen bilim dalı) farklı yaklaşımlarını ve İtalya’da kriminologların hukuki konumunu ele aldı.

İtalya’da medeni kanun ve hukuk

İkinci sunum “Italian Civil Law: Its Articulations and Implications” başlığıyla İtalya Macony Üniversitesinden Prof. Dr. Marzia Rossi tarafından gerçekleştirildi. Sunumunda Rossi, özel hukuk ve kamu hukuku ayrımı, özel hukukun bir parçası olarak İtalyan medeni hukuku, İtalyan Medeni Kanunu’nun düzenlediği hususlar ve içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

ChatGPT yazılımıyla hukukta yeni bakış açıları

Birinci oturumun son sunumu “ChatGPT ve Hukuk Alanında Doğurabileceği Olası Etkileri” adıyla Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Atilla Kasap tarafından yapıldı. Geçtiğimiz günlerde kamuya sunulan ve büyük bir dil modeli olan ChatGPT yazılımının kapasitesi ile çalışma prensipleri üzerinde duran Dr. Öğr. Üyesi Kasap’ın sunumunda ayrıca, bu yazılımın genel yapay zekâ sistemi ile robotik alanında tetikleyebileceği sonuçlar, yapay zekânın hukuki statüsünün değişiminde oynayabileceği rol ve ChatGPT dâhil olmak üzere benzer sistemlere Avrupa Birliği Yapay Zekâ Tüzük Taslağı'nın uygulanabilirliği tartışmaya açıldı.

Etkinliğin ikinci oturumda ise İtalya Macony Üniversitesinden gelen misafir öğretim üyeleri, İtalya’da hukuk eğitimi ve mesleklerini yakın plana alarak katılımcıları aydınlattı.

OMÜ’lü hukukçu akademisyenlerin Amerika ve İngiltere deneyimleri

Etkinliğin sonraki bölümünde ise New York Barosu avukatlarından Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Halis Kasap kendisinin başarılı olduğu Amerika’daki baro sınavı, aşamaları ve şartları; Dr. Öğr. Üyesi Atilla Kasap ise yurt dışında lisansüstü eğitim ile Amerika ve İngiltere’de lisansüstü eğitimin farkları hakkında mezunların ve öğrencilerin kariyer planlamalarına yol gösterecek sunumlara yer verdi.

Hukuk Fakültesi Kariyer Günü, katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected