MENU

Uganda’nın OMÜ’ye Yönelik Akademik İlgisi Artıyor
15 Mayıs 2023, Pazartesi - 16:57
Güncelleme: 12 Temmuz 2023, Çarşamba - 15:58
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Uganda’nın genç üniversitelerinden Muteesa I Royal University (MRU) Rektörü Prof. Dr. Vincent Kakembo ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Juliet Kakembo, ikili ilişkileri geliştirmek ve ülkeler arası bağı güçlendirmek amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesini (OMÜ) ziyaret etti.

4 günlük ziyaret programı kapsamında Kurupelit Kampüsü’nde turlayan Rektör Prof. Dr. Vincent Kakembo ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Juliet Kakembo, birim ziyaretleriyle OMÜ’nün kapasitesini yakından gözlemledi.

“Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, modern eğitim verme noktasında yeterliliğe sahip” 

Ziyaret turunun ilk etabında Ugandalı konuklar, Öğr. Gör. Tolga Arslan’ın rehberliğinde Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesini ziyaret etti. Burada Hastane Müdür Yardımcısı Kemal Soylu, konuklara hastane birimleri ve fakülte derslikleri ile laboratuvarları hakkında detaylı bilgiler aktardı. Ugandalı konuklar, Diş Hekimliği Fakültesinin üst düzeydeki bilimsel altyapı ve fiziki olanaklarıyla modern eğitim verme noktasında yeterliliğe sahip olduğunu söyledi.

Ardından konuklar, Uzaktan Eğitim Merkezine (UZEM) geçerek Müdür Dr. Öğr. Üyesi Hasan Atsız ile bir araya geldi. Görüşmede Uganda ve Türkiye’deki yükseköğrenim sistemleri ve olası iş birlikleri görüşüldü.

UZEM ve MRU arasında ortak çevrim içi dersler konusunda görüş birliği 

UZEM’in altyapısını çok başarılı bulan ve benzer bir yapıyı kendi üniversitelerinde kurmak için çalışacaklarını belirten Rektör Vincent Kakembo, bu hususta OMÜ’den destek beklediklerini ifade etti. Gerekli tüm iş birliğine hazır olduklarına işaret eden Müdür Dr. Öğr. Üyesi Atsız, Merkezin imkân ve kabiliyetleri doğrultusunda MRU ile ortak çevrim içi dersler yapılmasına dair konuklarıyla görüş birliğine vardı.

Zengin bir bilgi merkezi

Sonrasında Merkez Kütüphane’yi gezen konuk ikili, Kütüphanenin çağdaş standartlara sahip altyapısı ve farklı kaynaklarıyla zengin bir bilgi merkezi olduğunu dile getirdi.

“Tıp Fakültesi Hastanesi hayranlık verici”

Ziyaretin bir sonraki ziyaret noktası Tıp Fakültesi Hastanesi oldu. Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Davut Güven ve Hastane Müdürü Osman Gül eşliğinde Erişkin Hastanesini gezen konuklar, Tüp Bebek Merkezi, Doğumhane, yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneler, Radyoloji Birimi, Özel Servis ve poliklinikleri inceledi. Prof. Dr. Güven, Müdür Gül ve ilgili birim personelinin detaylı bilgi verdiği Ugandalı konuklar, Tıp Fakültesi Hastanesinin hayranlık verici olduğunu ve kullanılan çoğu uygulamayı ve teknolojiyi sadece Avrupa’nın bazı kurumlarında gördüklerini kaydetti.

Ugandalı konuklar, ziyaret programında yer alan Sağlık Bilimleri Fakültesini ziyaret ederek Dekan Prof. Dr. Murat Terzi ile buluştu. Rektör Kakembo, MRU bünyesinde açmayı planladıkları Hemşirelik Programı için OMÜ’nün danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyacaklarını belirtirken, Dekan Terzi de OMÜ olarak bu hususta gerekli yardımı yapacaklarını söyledi. Fakülte ziyareti sırasında Rektör Kakembo, ileri teknolojili hemşirelik laboratuvarlarını çok beğendiğini vurgulayarak benzer laboratuvarların Uganda’da kurulabilmesi yönündeki talebini Dekan Terzi’ye iletti.

Konuklardan MS Hasta Kampı’na moral ziyareti

Konuk ikili, ayrıca OMÜ ev sahipliğinde gerçekleşen 9. Multipl Skleroz (MS) Hasta Kampı’na da moral ziyaretinde bulundu.

OMÜ ev sahipliğinde düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından 150 hastanın katıldığı kampta Rektör Vincent Kakembo ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Juliet Kakembo gönüllüler, hastalar ve hasta yakınlarıyla sohbet etti.

Ziyaret dizisinde Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Said Kurşunoğlu ile makamında bir araya gelen konuklar OMÜ ve MRU arasında imzalanmış olan anlaşmanın fonksiyonel olmasına yönelik fikir alışverişinde bulundu. Görüşmede yanı sıra, Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü ile Erasmus Programı çerçevesindeki iş birlikleri görüşüldü.

Konukların ziyaret turu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ve Mühendislik Fakültesi ile devam etti.

İTBF Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş’i makamında ziyaret eden misafirler, kurumlar arasındaki muhtemel iş birliklerini görüştükten sonra Dekan Keleş’le beraber Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun’un makamına geçerek görüşmelerini sürdürdü. Burada Prof. Dr. Uzun ile coğrafya alanında yapılacak ortak yayınlar ve çalışmalar odağa alındı.

Mühendislik Fakültesindeki laboratuvarların MRU’da kurulması talebi

Mühendislik Fakültesinde ise Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Çetin Kurnaz tarafından karşılanan konuklar, Fakülte hakkında ön bilgi aldıktan sonra laboratuvarlar ve derslikleri gezdi. Rektör Kakembo benzer laboratuvarların MRU’da kurulması yönündeki isteklerini bildirirken, Dekan Yardımcısı Kurnaz da bu konuda gerekli çalışmalar doğrultusunda söz konusu tesislerin kurulması için kendilerine danışmanlıkta bulunacaklarını dile getirdi.

Akabinde Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Çetin Kurnaz’la yeniden bir araya gelen heyetin ilk durağı Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) oldu. KİTAM laboratuvarlarını ve cihazlarını Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Perihan Akbaş eşliğinde inceleme fırsatı bulan misafirlere laboratuvar sorumlularınca kapsamlı bilgiler aktarıldı. Konuklar, KİTAM’da ‘Taramalı Elektron Mikroskobu’nda elde edilen fotoğrafları büyük bir beğeniyle inceleyerek detaylı notlar aldı.

Kurupelit Kampüsü turunda TEKNOPARK Genel Müdürü ve OMÜ-TTO Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ile OMÜ-TTO Genel Koordinatör Yardımcısı Arş. Gör. Dr. İsmail Çetin tarafından ağırlanan konuk ikiliye TEKNOPARK’ın oluşumu, tarihçesi, işleyiş şekli ve etkileri üzerine bilgilendirme yapıldı. Rektör Kakembo’nun isteği üzerine Genel Müdür Gürbüz, benzer bir yapının Uganda’da kurulabilmesi için kendilerine danışmanlık hizmeti vermekten mutluluk duyacaklarını belirtti. Ziyaretin devamında TEKNOPARK bünyesindeki çeşitli firmaları ziyaret eden heyet, yürütülen çalışmalarına ilişkin bilgi sahibi oldu.

Bunların yanı sıra, Dr. Öğr. Üyesi Ümit Özcan eşliğinde Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesini ziyaret eden heyete Hastane imkânları ve uygulamaları anlatıldı.

Rektör Ünal ile Konukevi'nde kahvaltı

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise MRU Rektörü Prof. Dr. Vincent Kakembo ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Juliet Kakembo ile OMÜ Konukevi’nde verilen kahvaltıda bir araya geldi.

Buluşmada Türkiye – Uganda ilişkileri, Türkiye’nin Afrika’da büyük bir ivmeyle güçlenen varlığı, OMÜ ve MRU arasında yapılabilecek iş birlikleri, eğitim politikaları ve mevcut trendler, OMÜ’nün Uganda eğitim ve sağlık sistemine sağlayacağı katkıların bölge için önemi gibi pek çok konu mercek altına alındı.

Ardından görüşme, Rektör Ünal’ın refakatinda Rektörlük makamında devam etti. Konuk Rektör Kakembo yoğun programına rağmen kendisine geniş bir zaman ayıran Rektör Ünal’a teşekkürlerini sunarak gösterilen konukseverlik ve alakadan ötürü kendilerini evlerinde hissettiklerini dile getirdi.

Rektör Ünal da konuklara OMÜ’nün Afrika vizyonu ve başta Doğu Afrika olmak üzere tüm kıta için belirlediği politikalardan bahsetti. Görüşmede ayrıca, MRU’nun kurmak istediği yeni fakültelere OMÜ’nün sağlayabileceği katkılar gündeme geldi.

Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşme, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Ugandalı konuklar ziyaret serisinin son kısmında Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezine (OMÜ-TÜRKÇE) geçti. Burada Müdür Prof. Dr. Bekir Şişman ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yahya Kurt ile görüşen ikiliye, OMÜ-TÜRKÇE’nin tarihçesi ve faaliyetleri ile ilgili bilgi verildi.

“OMÜ-TÜRKÇE, uluslararası öğrencilerin Türkçeyi öğrenme, Üniversite ve kente alışma sürecinde kilit bir role sahip”

OMÜ-TÜRKÇE’nin uluslararasılaşma sürecinde önemli bir misyon üstlendiğine işaret eden konuk Rektör Vincent Kakembo, Merkezin; uluslararası öğrencilerin Türkçeyi öğrenme, Üniversite ve kente alışma sürecinde kilit bir role sahip olduğuna dikkat çekti. Heyet daha sonrasında sınıfları ziyaret ederek aralarında 2 Ugandalının da olduğu Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerle tanıştı.

Öte yandan MRU Rektörü Prof. Dr. Vincent Kakembo ve Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Juliet Kakembo, Rektör Ünal’ın davetlisi olarak Çarşamba Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’ndeki Senato Toplantısı öncesinde düzenlenen öğle yemeğinde Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve Senato üyeleri ile bir araya geldi.

Çarşamba kampüsünde Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursel Bolat ve İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Nur Erdem eşliğinde fakültenin kütüphanesi, derslikleri, laboratuvarları ve stüdyolarını inceleyen konuklar, hayata geçebilecek akademik iş birliklerine yönelik fikir ve değerlendirmelerini aktardı.

X
Secure Login

This login is SSL protected