MENU

Tıp Fakültesinde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği
15 Kasım 2022, Salı - 15:18
Güncelleme: 15 Kasım 2022, Salı - 15:18
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” etkinlikleri kapsamında Endokrinoloji Bölümü ve diyabet hemşireleri tarafından stant açıldı.

Etkinlikte Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Atmaca, Endokrinoloji Yan Dal Uzmanı Dr. Yusuf Kayhan, Bölüm Diyabet Hemşireleri Gülay Gülşen ve Almila Yıldırım açılan stantta diyabetten korunmak için doğru beslenme ve egzersiz ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Etkinlik süresince kan şekeri taramaları yapılarak ilgililere broşür dağıtıldı.

Etkinliğe; Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, hastane yöneticileri, sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları katıldı.

Dünya Diyabet Günü

2022 Dünya Diyabet Günü için iki ayrı tema belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü temayı “Diyabet Tedavisi ve Bakımına Erişim” olarak ilan ederken, bu alanın en önemli paydaşlarından olan Uluslararası Diyabet Federasyonu “Yarınları Korumak İçin Eğitim” temasını duyurdu. Her ne kadar iki farklı tema olsa da, her iki tema da diyabet konusunda çok önemli iki ayrı konuya odaklanmaktadır.

Diyabetli bireyler, hastalıklarını yönetmek, hastalıkla yaşamak ve muhtemel komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli tedavi, bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Fakat dünyada milyonlarca diyabet hastasının yeterli tedavi ve bakıma erişemediği bilinmektedir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF: International Diabetes Federation) tarafından düzenli olarak yayımlanan Diyabet Atlasının 10. Baskısında, 2021 yılı itibariyle dünyada 537 milyon yetişkinin diyabetle yaşadığı (yaklaşık yetişkinlerin 1/10’u) bildirilmekte bu sayının 2030'da 643 milyona ve 2045'te 783 milyona çıkmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Ülkemizde diyabet bakımına erişimin ve kalitesinin artırılması için birinci basamakta aile hekimlerinin sürece katılımları sağlanmıştır. Hastalık Yönetim Platformu aracılığıyla aile hekimlerine hedef nüfuslarında yapılacak diyabet tarama ve izlemleri ile etkin diyabet bakımına erişim artırılması hedeflenmektedir. Platform bir klinik kılavuz işlevi de görmekte ve bunun yanı sıra Uzaktan Sağlık Eğitimi Sistemi içerisinde “Aile Hekimlerine Yönelik Diyabet Yönetimi Eğitimi” bulunmaktadır.
Türkiye Diyabet Programının 2023-2027 yıllarını kapsayacak şekilde güncellenmesi çalışmaları tamamlanmış durumdadır.
Diyabet Günü hakkında detaylı bilgi için; https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/14-kasim-2022-dun...

X
Secure Login

This login is SSL protected