MENU

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eren: “Üniversitemizin Gelmiş Olduğu Noktayı Daha da İleri Taşımak İstiyoruz”
16 Aralık 2022, Cuma - 12:46
Güncelleme: 16 Aralık 2022, Cuma - 22:04
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) koordinatörlüğünde yürütülen “BasicEDU-Temel Eğitim Yoluyla Dezavantajlı Kadınların Yetkinliklerinin Güçlendirmesi için Model Geliştirme” projesinin kapsamında Çoğaltıcı Etkinlik Programı düzenlenerek alanında uzman kişiler katıldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Cengiz Batuk, BasicEDU Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Senem Gürkan, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı ve Proje Yasal Temsilcisi Güngör Kural, Şube Müdürü Ali Cengiz Ciğerci,  Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran,   Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Nebahat Livaoğlu,  Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Sultan Bulut; Türkiye İş Kurumu Samsun İl Müdürlüğü (İŞKUR), İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun İl Jandarma Komutanlığı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Belediyeler, İlçe Halk Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezleri, Rehberlik Araştırma Merkezleri, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Samsun Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) temsilcileri ile, Samsun’da görev yapan kadın muhtarlar, kadın, girişimcilik ve istihdam konusunda çalışmaları bulunan sendika, dernek, oda ve kooperatiflerin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Proje ile AB’nin kırsal bölgelerindeki dezavantajlı kadınların işgücü piyasasına entegrasyonlarının daha etkili olarak sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca proje sayesinde kırsal alanlarda yaşayan dezavantajlı kadınların mesleki olanaklarını daha fazla artırarak işgücü piyasasına erişimlerini kolaylaştırarak güçlendirmek; Dezavantajlı kadınlar ile yerel ve bölgesel fırsatlar arasında mentorluk ve güçlendirme ilişkileri kurmak; Kırsal bölgelerdeki dezavantajlı kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik özel bir beceri değerlendirme süreci metodolojisi geliştirmek amaçlanıyor.

Prof. Dr. Eren: “Projemiz Üniversiteye bilgi aktarım noktasında aracılık etmekte”

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, “Üniversitelerin bilgi ve tecrübeyi üretimi fonksiyonu bulunmaktadır. Bu görevinin yanında ayrıca toplumla ilişkileri sürdürmek, onlardan gelecek geri dönüşleri değerlendirme sorumluluğu da bulunmaktadır. Dolayısıyla mentorlarının koordinatörlüğünü yaptığı projemiz hem topluma katkı bağlamında kıymetli bir çalışma hem de toplumda var olan değişim, dönüşüm ve talepler ile ilgili her türlü sosyal olgunun üniversiteye bilgi olarak aktarım noktasında aracılık etmektedir. Projeye başta kadın akademisyenlerimiz olmak üzere katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Her başarı, her proje bize heyecan katıyor”

Bu tür uzun süreli çalışmaların ne kadar zor olduğunu geçmişte de ulusal ve uluslararası proje yönetmiş biri olarak bildiğini belirten Prof. Dr. Eren, “Bu tür birikimlerle akademik tecrübenin buluşturulması öğretim üyeleriyle sağlanmalıdır. OMÜ sadece Samsun’da değil bölgemizde de bilgi üretimi ve araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarında ciddi bir mesafe kat etmiş bir kurum olarak öne çıkıyor. Bugün Milli Eğitim İl Müdürlüğüyle imzalanması hazırlık aşamasında olan başka bir projemiz var. Bu projeyi Kilis’ten Rize'ye kadar birçok kurumla yapacağız. Ayrıca bu yıl OMÜ olarak 17 üniversitenin Uluslararası Yabancı Öğrenci Sınavını (YÖS) düzenleyeceğiz. Bu başarıları artırarak Üniversitemizin gelmiş olduğu noktayı daha da ileri taşımak istiyoruz. Bu yolda yürürken bize her başarı, her proje heyecan katıyor, motivasyonumuzu artırıyor.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Gürkan: “Kadın, istihdam ve girişimcilik olgularını farklı boyutlarıyla inceledik”

BasicEDU Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Senem Gürkan ise, “Projemizin dayandığı kadın, istihdam ve girişimcilik olgularını farklı boyutlarıyla işlemek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verileri, küresel düzeyde kadınların işgücüne katılım oranlarının yaklaşık yüzde 47, erkeklerinkinin ise yüzde 72 olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzde 25'lik fark, bazı bölgelerde yüzde 50'ye kadar çıkabilmektedir. Türkiye özelinde ise, kadınların işgücü piyasasına erişimlerinde, finansal olanaksızlıklar, düşük eğitim düzeyi, ev içi sorumluluklar, kadın istihdamına ilişkin toplumsal algı, yeterli beceri ve mesleki niteliklere sahip olmamaları gibi faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

“BasicEDU kadın istihdamını artırmada önemli bir adım”

Kadınların ekonomik kalkınmasını ve onlara istihdam sağlanmasının kritik enstrümanlardan birinin girişimcilik olduğunu söyleyen Gürkan, “Kadınları güçlendirme desteğiyle istihdam piyasasına giren bir kadının, çarpan etkisi olarak diğer kadınları da aynı şekilde istihdama yöneltebileceğinden, kadın girişimciliğinin kadın istihdamını artırmada önemli bir adım olduğu düşünülüyor. Bu kapsamda projemizin amacı, AB'nin kırsal bölgelerindeki dezavantajlı kadınların işgücü piyasasına entegrasyonunun daha etkili bir şekilde sağlanmasıdır. BasicEDU projesi sayesinde sağlanacak desteğin Türkiye’de ve ortak ülkelerde kadın istihdamı ve girişimcilik oranları açısından AB seviyesine yaklaşmasının önünü açmasında büyük rol oynaması beklenmektedir. Sizlere sunulan bez çantalardaki işlemelerle, içlerine rastgele koyduğumuz ve bazılarınızın çantasından çıkan el yapımı hediyeler, bu proje esnasında oluşturulan bu tip çalışmalarının birer ürünü, kadın girişimciliğinin somut halleridir.” dedi.

Konuşmaların ardından OMÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ertürk Keskin’in moderatörlüğünü yaptığı “İstihdama Katılımda Kadınların Güçlendirilmesi ve Kalkınma Paneli” düzenlendi. Panelde; “Türkiye’de Kadın İstihdamında Güncel Eğilimler” konusunu İktisat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Demet Özmen Yılmaz, “Türkiye’de Kadın İstihdamına Yönelik Yasal Düzenlemeler” konusunu Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran ve “Sanatta, Müzikte Kadının Yeri Vardır” konusunu Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Beril Tekeli Yiğit tarafından gerçekleştirildi.

Panelin ardından Devlet Konservatuarı Öğr. Gör. Oğuz Yılmaz’ın yönettiği BasicEDU Kadınlar Korosu ve “Kadın İçin” müzik dinletisi yapıldı. Dinletinin ardından “Kadın Sanatçılar Karma Sergisi” açılışı ve ikram ile program sona erdi.

Katılımcılara Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Pof. Dr. Cengiz Batuk ve KOSGEB Başkanı Nebahat Livaoğlu tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Programa katılan herkese BasicEDU ekibi hediye dağıtımında bulundu.

X
Secure Login

This login is SSL protected