Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’nin TÜBİTAK Başarısı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’nin yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“Ege Denizi'nde Avlanan ve Yetiştiriciliği Yapılan Çipura (Sparus aurata) Balıklarında Ekonomik Kayıplara ve Ölümlere Neden Olan Sparicotyle chrysophrii (Monogenea) Parazitinin Mitogenomik ve Filogenetik Karakterizasyonu” başlıklı projede, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alparslan Yıldırım da danışman olarak yer alıyor.
Proje kapsamında, çipura balıklarında ciddi ekonomik kayıplara ve ölümlere yol açan en önemli parazitlerden biri olan Sparicotyle chrysophrii’nin komple mitogenom verilerinin ilk kez ortaya konulması hedefleniyor. Ege Denizi’nden hem doğal ortamdan avlanan hem de yetiştiriciliği yapılan çipura balıklarından izole edilecek parazitin, yeni nesil dizileme teknolojileri kullanılarak kapsamlı biçimde karakterize edilmesi planlanıyor.
Bu çalışmayla, ilgili alandaki önemli bir literatür boşluğunun doldurulması ve su ürünleri sağlığına yönelik bilimsel bilgi birikimine katkı sağlanması amaçlanıyor.



