MENU

Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci Dev Bütçeli Uluslararası Projede OMÜ’yü Temsil Edecek
26 Mayıs 2023, Cuma - 17:28
Güncelleme: 07 Haziran 2023, Çarşamba - 21:23
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’nin araştırmacı olarak yer aldığı ve istilacı sivrisinek türlerinin inceleneceği uluslararası proje, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Tehditleri Azaltma Ajansı (Defense Threat Reduction Agency - DTRA) fonları tarafından 3 milyon dolar bütçe ile desteklenecek.

“Enhancing Arbovirus Surveillance and Risk Management in the Public Health Systems of Georgia, Turkey, and Ukraine” adlı uluslararası projede; University of Florida (ABD), Public Health Center of the Ministry of Health / PHC (Ukrayna), Lugar Center for Public Health Research / NCDC’de (Gürcistan) çalışan bilim insanları yer alıyor.

Projenin Türkiye takımında Prof. Dr. Pekmezci’nin yanı sıra ERÜ’lü öğretim üyeleri ve araştırmacılar var

Projenin Türkiye ekibi ise Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) araştırmacıları, ERÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ile OMÜ Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci’den oluşuyor.

Projenin süresi 3 yıl

OMÜ’lü akademisyen Prof. Dr. Pekmezci, 3 yıl sürecek çalışmada Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Lugar Center for Public Health Research’te yapılan ilk proje toplantısına katılarak OMÜ’yü başarılı bir şekilde temsil etti.

Karadeniz sahil hattı boyunca istilacı sivrisineklerin etkileri araştırılacak

Dâhil olduğu uluslararası projenin önemi ve hedefinden bahseden Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, “Projeyle Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna’nın kendi kıyı sahillerindeki yerleşim alanlarında istilacı türler olarak bilinen ‘Asya kaplan sivrisineği / aedes albopictus’ ile ‘sarı humma sivrisineği / aedes aegypti’ türlerinin yerleşim alanları belirlenecek. Proje kapsamında Ardahan’dan Kırklareli’ne kadar tüm Karadeniz sahil hattı boyunca şehir merkezlerinden istilacı sivrisinek türleri yakalanacak ve sonrasında bu türlerde toplum sağlığı için büyük risk taşıyan ve insanlara bulaşarak ölümlere neden olan ‘arbovirus’lerin (eklem bacaklılar tarafından omurgalı konaklara taşınan ve bu konaklarda enfeksiyona yol açan virüsler) varlığı araştırılacak.” bilgisini paylaştı.

“İstilacı sivrisinek türleri daha önce Çarşamba Ovası’nda görüldü”

Tüm Karadeniz sahil şeridi boyunca araştırma yapacaklarını ve projede özellikle de Samsun’a çok önem verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Pekmezci, bu istilacı sivrisinek türlerinin daha önce Samsun Çarşamba Ovası’nda görüldüğüne dikkat çekti.

“Üniversitemiz, veteriner hekimlik alanına giren ülke ve yöre sorunlarının çözümünde aktif rol alacak”

OMÜ’nün, halk sağlığı sorunlarının önlenmesinde öncü bir pozisyon aldığını belirten Prof. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, devamında şunları dile getirdi:

“Veteriner Fakültemiz, bu projede görev alıp, Samsun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’ne hizmet ederek önemli halk sağlığı sorunlarının önlenmesi için vektör (mikrobiyal hastalık etkenlerini taşıyan canlılar) sivrisinekler ile mücadele programlarına büyük katkı sağlayacak. Projenin çıktıları da vektör sivrisineklere yönelik mücadele programlarının geliştirilmesi kapsamında başta Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz sahil hattı boyunca yer alan tüm büyükşehir belediyeleri ile paylaşılacak. Bu hedef doğrultusunda Üniversitemiz, veteriner hekimlik alanına giren ülke ve yöre sorunlarının çözümünde aktif rol alacak.”

X
Secure Login

This login is SSL protected