MENU

OMÜ’de Sağlıkta Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu Gerçekleştirildi
18 Kasım 2022, Cuma - 09:34
Güncelleme: 18 Kasım 2022, Cuma - 09:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile “Birinci Sağlıkta Yenilikçi Yaklaşımlar Sempozyumu” kamu ve özel sağlık kuruluşlarından 400’ün üzerinde sağlık çalışanın katılımıyla gerçekleştirildi.

Onursal Başkanlığını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç'un üstlendiği sempozyumun başkanlığını OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal ve OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan yürüttü.

Sempozyumun düzenleme kurulunda OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Bakım Hizmetleri Müdürü Melek Toraman, Dr. Öğr. Üyesi Özge Öz Yıldırım, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi eğitim Koordinatörü İlkay Mavili Yılmaz, Öğr. Gör. Dr. Tuğba Çınarlı, Arş. Gör. Dr. Dilek Çelik Eren ve Arş. Gör. Dr. Mesiya Aydın yer aldı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ergin Kariptaş, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu ve Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç yaptı.

“Sağlık alanına katkı sağlayacak her türlü faaliyeti destekleyeceğiz”

Açılış konuşmalarında OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, hekimlikte ve cerrahi alanlarda büyük gelişmeler olduğu ve zaman içinde kullanılan araçlardan yapılan ameliyatlara kadar her şeyin yenilikçi yaklaşımlarla geliştiğini ve değiştiğini, artık insanların daha rahat şartlarda tedavi edildiğini ifade etti. Aynı zamanda yenilikçi yaklaşımların sağlık alanındaki önemine vurgu yapan Başoğlu, bu yolda ihtiyaç belirlemenin, yenilikçi fikirler ortaya koymanın önemine, cesaretle ilerlemekten çekinmemek gerektiğine, sağlık alanına katkı sağlayacak her türlü faaliyetin destekleneceğine değindi.

“İcat çıkarmaktan çekinmeyin”

Dr. Öğr. Üyesi Faruk Tan, değişimin gerekliliğini ortaya koyan örneklerle günlük hayatta ve sağlık alanında değişim ihtiyacının nasıl hissedildiğine değindi. Beynin Bilgiyi İşleme Sistemi konusunda konuşan OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Süleyman Emre Kocaman, “Eğitim ve öğrenim ürünlerinin kalıcı olmasını istiyorsak pekiştirme süreçlerine ve uygulamalı eğitime önem vermeliyiz.” diyerek yenilikçi fikirleri etkileyen süreçlerden bahsetti. OMÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Ağar, yenilikçi fikir oluşturmanın önündeki engeller, bu engellerin nasıl aşılabileceği, yenilikçi fikir oluşturma ve geliştirmenin yolları ile ilgili bilgiler içeren konuşmasını, “icat çıkarmaktan çekinmeyin” diyerek sonlandırdı.

Prof. Dr. Murat Terzi “Problem Çözme Teknikleri” isimli oturumda yenilikçi fikir oluşturma, planlama ve uygulama aşamalarında karşılaşılabilecek pek çok sorunun bulunduğuna ve bu problemlerle baş etmede kullanılabilecek stratejilere değindi.

Sempozyumun öğleden sonraki ilk oturumunda, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan, yenilikçi fikir oluşturmada işbirliği ve dayanışma ile ilgili konuşmasında, birlikte çalışma kültürünün yenilikçi fikirler geliştirme sürecinde son derece önemli olduğunu vurguladı. OMÜ Teknopark, Proje ve İş Geliştirme Uzmanı Öğr. Gör. Çağla Koyuncu, yenilikçi fikirlerde sınai mülkiyet haklarının korunması konusu içerisinde buluş, buluşların korunmasından, patent, faydalı model, patent almanın faydaları ve patent başvurusu ile ilgili bilgi verdi ve her türlü yenilikçi yaklaşım sürecinde destek olabileceğini söyledi.

Sempozyumun son bölümünde “Sağlıkta Yenilikçi Fikir Örnekleri” adlı oturumda; Diş Hekimliği alanında OMÜ Diş Hekimliği Klinik Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Ural, Hemşirelik alanında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Hemşire Hanife Aysune, Tıp Fakültesi alanında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Akpınar ve Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özgür yenilikçi fikir örneklerini anlattı.

Konuşmacılara ve düzenleme kuruluna plaket takdimi yapılarak, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ersin Köksal’ın kapanış konuşmaları ile sempozyum tamamlandı.

X
Secure Login

This login is SSL protected